Rămâi conectat

Sport

FOTO/ VIDEO: 2003 – anul magic al Unirii Alba Iulia: prima promovare în Divizia A, 2013 – umilinţa supremă a fotbalului!

Dan HENEGAR

Publicat

în

URS Construct

Până în 2003, anul primei promovări în elita fotbalului românesc, Unirea Alba Iulia avea la activ trei episoade în care a contat cu adevărat pe harta performanţei. Semifinala din 1991 în Cupa României, cu viitoarea campioană, Universitatea Craiova, o dublă memorabilă (0-4 la Craiova şi 3-0 la Alba Iulia, cu un senzaţional Neluţu Popa), după ce „alb-negrii” eliminaseră Steaua Bucureşti în „sferturi” era borna maximă. În „Cetate” se clădise o echipă foarte puternică, sub comanda lui Cornel Ţălnar regăsindu-se nume grele precum N. Popa, Mitracu, Ilie, I. Mărginean, Nichimiş, Corpodean, Căian, Uleşan etc. Unirea forţa imposibilul şi în două rânduri, 1991/ 1992 (celebrul caz „Haina de blană”) şi 1993/ 1994, uniriştii s-au bătut pentru promovarea în elită.

*Alin Paleacu şi Dan Găldean deplâng starea actuală a echipei fanion a judeţului Alba

2003 rămâne un an de referinţă pentru judeţul Alba în planul fotbalului. Pe „Cetate” s-au înregistrat câteva episoade memorabile… Mai întâi, în primăvară, meciul de poveste cu FC Bihor, câştigat cu 4-3 după ce vizitatorii conduceau cu 3-0 în minutul 70. A urmat jocul care a parafat promovarea, cel din 24 mai, cu Olimpia Satu Mare, iar două săptămâni mai târziu, după ultima rundă, pe arena albaiuliană a fost acel spectacol de neuitat, la care Talisman a lansat imnul Unirii, iar protagoniştii promovării au fost aclamaţi la scenă deschisă. Toamna în elită a adus alt moment unic: acea partidă incredibilă cu Steaua lui Piţurcă şi Gigi Becali (a escaladat gardul pentru a intra la meci), în septembrie, o remiză fabuloasă 0-0. Un record de asistenţă, circa 25.000 de spectatori, care au umplut arena cu 3 ore înainte de meci! Acum, după un deceniu, Unirea Alba Iulia nu mai există, s-a retras din campionat şi se pregăteşte de un faliment oficial.

*”Mă simt onorat că am fost căpitanul acelei echipe de vis” – a declarat Alin Paleacu

Acum antrenor principal în Liga a 3-a la Autocatania Caransebeş, Alin Paleacu (38 de ani) a reprezentat opţiunea lui Şunda pentru banderola de căpitan al acelei echipe de temut. „Banderola a ajuns la mine după câteva etape din «B» şi m-am simţit onorat. Eram un «no name»  pe atunci şi am fost ales oarecum surprinzător, deşi în vestiar erau nume grele precum Maier, Jercălău sau Găldean. Recunosc că perioada de la Alba Iulia a fost cea mai bună din cariera mea ca jucător”, a declarat Alin Paleacu „şeptarul” Unirii de atunci. „Multe îmi amintesc, am trăit clipe unice, Unirea reprezintă echipa cu care am promovat în premieră în Divizia A. Atmosfera din jurul echipei era extraordinară, toată lumea credea în noi. Formam o echipă unită, nu ne era teamă de nimeni, inclusiv în elită”, a mai spus Paleacu, debutant pe prima scenă cu Apulum Unirea.

„Când o pun o pun  cu sacul, merge mintea la Paleacu”, sau „Haide, haide Maiere, du-ne spre victorie” erau versurile galeriei „Black Warriors” în acele vremuri de legendă. Timişoreanul condamnă în termeni duri faptul că în „Cetate” nu se mai joacă fotbal. „Măluşel şi Şunda şi-au pus fiecare amprenta pe echipă şi a rezultat ceva unic la Alba! Gândiţi-vă că am ajuns pe locul 6 în următorul an în Divizia A aproximativ cu aceeaşi echipă. Şi acum, este deranjant să nu mai fie echipă la Alba Iulia! Nu ştiu cauzele, dar este inadmisibil ca Unirea să nu mai existe deloc”, a încheiat Paleacu coleg de cameră în perioada Unirea cu Ovidiu Maier, cei doi înţelegându-se de minune şi în teren.

*Dan Găldean: ”Nu înţeleg cum e posibil să dispară Unirea, după ce a lansat atâtea talente”

Pe Dan Găldean l-am „prins” să discutăm  despre Unirea tocmai de ziua sa, în 18 mai, când a împlinit 39 de ani. Stabilit în Arad, ultima dată secund la Gloria Arad, micuţul mijlocaş originar din Sebeş este nostalgic când vorbeşte de Unirea Alba Iulia. „Sunt mândru că am jucat la Unirea şi am promovat cu Alba, judeţul meu! Am realizat o minune, eram acasă, în judeţul natal şi am trăit sentimente extraordinare. Am fost de nota 10 toţi cei de atunci, Ovidiu Maier, Paleacu  sau Iurişniţi, ca să amintesc numai câteva nume”, a afirmat Dan Găldean, declarat în stagiunea 2002-2003 cel mai bun jucător din Seria a 2-a din Divizia B! „Am spart toate barierele, am ajuns în Divizia A, unde am făcut furori în primul an ca şi debutanţi, mai ales în deplasare”, şi-a mai amintit, modest, Dan Găldean.

*15.000 de dolari de acasă pentru a juca la UNIREA!!!

Pentru a putea evolua la echipa din judeţul său, Găldean a plătit din propriul buzunar 15.000 de dolari, în 2002, în contul transferului din Ucraina, un gest incredibil de ataşament! Golgheterul Unirii în Divizia A, fotbalistul năşit, ca şi Ovidiu Maier de Ioan Vlad, oficial al „alb-negrilor” şi în 2003 şi în 2013, susţine că situaţia de acum a fotbalului albaiulian este ruşinoasă. „Sunt convins că oricine din judeţ care iubeşte fotbalul suferă din cauza Unirii. Ce să mai zic eu, care am şi jucat pentru Unirea… Îmi pare foarte rău! E un sentiment de dezamăgire, de frustrare, nu credeam că ajung să trăiesc aşa ceva. Eu nu înţeleg cum a putut să dispară Unirea, o echipă care în ultimii ani a dat fotbalului mare talente precum Gicu Grozav, Stanciu,  Cristea şi alţii”, a conchis „vizezistul” din urmă cu un deceniu.

Dan HENEGAR

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Sport

Sport

CIL Blaj, reunire cu 24 jucători și alți 4 fotbaliști în probe

Dan HENEGAR

Publicat

în

CIL Blaj, reunire cu 24 jucători și alți 4 fotbaliști în probe Nou-promovata CIL Blaj a demarat pregătirile, la primul antrenament al anului fiind prezenți 24 de jucători, dintre care 4 sunt în probe, inclusiv stranieri. Deocamdată nu sunt noutăți în efectivul condus de Daniel Tătar, care caută să rezolve transferuri pe posturile de fundaș […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea