Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Victimele Holocaustului, comemorate la Cugir. O lecție tristă de istorie pe care tânara generație trebuie să o cunoască

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La sala de festivităţi a Băii Sociale din cartierul George Coșbuc din Cugir s-a desfășurat astăzi, o manifestare consacrată comemorării Holocaustului, eveniment organizat de Serviciul Public de Asistență Socială(SPAS) Cugir în colaborare cu instituțiile de învățământ din localitate.

Programul reuniunii a constat întrr-o paletă de activități vizând teme sensibile legate de un capitol trist de istorie pe care tinerii de astăzi, viitorii cetățeni ai unei Europe democratice, lipsite de prejudecăți xenophobe și rasiale trebuie să-l învețe încă de pe băncile școlii.

Prin expuneri precum: ,,Holocaustul – barbaria secolului XX”, „Evreii şi viaţa în lagăre”, ,,Exterminarea ca soluție finală”, ,,Dimensiunea Holocaustului în Europa”, ,,Holocaustul rromilor”, ,,Holocaustul între comemorare și educație”, au vorbit elevii Școlii Gimnaziale ,,Singidava” Cugir(pregătiți de prof. doc.Adam Florica și mediator școlar Pienar Gabriela), ai școlii Gimnaziale nr.3(prof. Satmari Daniela și cons. ed. Câmpean Cristina), Colegiul Tehnic ”Ion D. Lăzărescu” (asist. social Perianu Alexandru, bibiotecar Cărpinișan Alina) și Colegiul Național ”David Prodan” (pregătiți de prof. Serafina Oarga și prof. Tatiana Ungurianu).

Activitatea de comemorare a Holocaustului a reușit să scoată în evidență tragedia atâtor crime împotriva evreilor, a altor minorităţi etnice, religioase şi de altă natură, funcţionarea oribilei „industrii a morţii’’, dar şi eroismul celor care au rezistat răului şi urii. Câteva grupuri de elevi de la Școala Gimnazială ,,Singidava” au prezentat scenete din viața romilor, momente artistice cu melodii și dansuri țigănești, momente privind preocupările populației de etnie romă etc.

La finalul manifestării au vorbit profesorul de istorie Nicolae Florea și părintele paoh, preotul greco – catoolic Viorel Codrea. În alocuțiunile lor, cei doi invitați, care au vizitat lagărul morții de la Auscwitz au vorbit despre oribilele crime petrecute în urmă aproape 75 de ani, îndemnând participanții la reflecție, pentru ca astfel să cunoască o lecţie tristă de istorie, legată de cei care au pierit în lagărele naziste, singura lor vină fiind aceea de a nu fi arieni şi de a fi consideraţi, sub aspect rasial, inferiori.

Aceștia au apreciat dezbaterea drept o lecţie importantă de istorie, menită să aducă aminte de un capitol tulburător, care n-are voie să se mai repete şi pe care tânăra generaţie trebuie să-l cunoască. La eveniment au luat parte șefa Serviciului SPAS, Viorica Nedel, directorul adj. al Școlii Gimnaziale ,,Singidava” prof. Stela Predescu, Elena Muțiu –facilitator ROMACT, reprezentanții SPAS Adriana Crișan, Adrian Frățilă, Cristian Roman ș.a.

Constantin PREDESCU

[nggallery id=3474]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Lucrări de reabilitare la Biserica Reformată din Rădești, un monument cu o vechime de peste 750 de ani!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lucrări de reabilitare la Biserica Reformată din Rădești, un monument cu o vechime de peste 750 de ani! La doar 6 km de Aiud, în satul Rădești, se află un monument arhitectural deosebit și anume Biserica Reformată, cu o vechime de peste 750 de ani. Imaginea zonei este marcată de acest impunător monument de arhitectură […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea