Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO/ UPDATE: Percheziții la abatorul Carmes din Mesentea – Suspiciune de evaziune fiscală de 2 milioane de euro

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române efectuează, miercuri dimineață, 11 percheziții la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de 2.000.000 de euro prin evaziune fiscală și spălare de bani în domeniul comerțului cu carne.

La data de 30 septembrie a.c., polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, efectuează 11 percheziții, în București și în județul Alba, la sediul și punctele de lucru ale unei societăți comerciale și la 7 persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani.

perchezitii003UPDATE: În județul Alba s-au efectuat percheziții la abatorul firmei Carmes, din Mesentea. Trei persoane (o femeie și doi bărbați) au fost duse la audieri, la București.

Înainte de a fi conduși la audierile ce vor avea loc la Poliția Capitalei, la sediul IPJ Alba cei trei au fost transferați într-o altă dubă de poliție. Pe numele lor nu exista în acel moment ordonanțe de reținere.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat faptul că, în perioada ianuarie 2013 – martie 2015, ”reprezentantul unei societăți comerciale de pe raza județului Alba, având ca obiect de activitate abatorizarea și comercializarea produselor din carne, a înregistrat în contabilitatea firmei achiziții fictive de carcasă de porc, provenind de la alte 4 societăți comerciale, achiziții care în realitate proveneau din spațiul comunitar, cauzând bugetului de stat un prejudiciu estimat la suma de 4.079.477 lei (echivalentul a 919.692 Euro), reprezentând TVA, dedusă în mod nelegal. De asemenea, a mai rezultat că societatea comercială a comercializat produse abatorizate, la negru, ce a generat un stoc de marfă scriptic, pe care 1-a diminuat, facturând fictiv vânzarea acestor produse către alți agenți economici implicați în activitatea infracțională”.

[nggallery id=1053]

Reamintim că administratorul SC Carmes SRL, Nicolae Cristea, care deţine, unul dintre cele mai mari abatoare din Transilvania, a fost trimis în judecată, în luna august 2012, pentru fapte de corupţie. În sarcina omului de afaceri procurorii au reţinut trei infracţiuni: folosire sau prezentare de documente false, incomplete sau inexacte, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de sume de bani din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în în numele lor; înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. În urma judecării dosarului la Tribunalul Alba, Cristea a fost achitat.

CITEȘTE ȘI: Nicolae Cristea, administratorul abatorului Carmes de la Mesentea, a fost achitat în dosarul de înşelăciune

Abatorul de bovine, porcine şi ovine, cu o secţie de tranşare şi o fabrică de preparate din carne de la Mesentea a fost inaugurat în decembrie 2008. Cofinanţată cu fonduri SAPARD, investiţia a fost considerată la acea vreme cea mai mare unitate complexă pe piaţa agroalimentară din Transilvania. Valoarea investiţiei s-a ridicat la aproape şase milioane de euro, din care finanţarea nerambursabilă a Sapard a fost de peste 10 milioane de lei (reprezentând circa trei milioane de euro la momentul depunerii proiectului). Nicolae Cristea deţine 60% din SC Carmes SRL.

–––––––––––

La acțiune participă și polițiști de la inspectoratele de poliție din județele Alba, Hunedoara și Sibiu.

Din cercetări a reieșit că, în perioada ianuarie 2013 — martie 2015, cei în cauză ar fi efectuat mai multe achiziții intracomunitare de animale vii, prin intermediul unor societăți de tip ‘fantomă’, ce nu au fost declarate în totalitate și pentru care nu au fost achitate obligațiile fiscale datorate bugetului general consolidat al statului.

Materia primă (în special, porci vii) ar fi ajuns în final în abatoarele unei societăți din județul Alba, specializată în procesarea și comercializarea produselor și preparatelor din carne, produsele finite fiind ulterior comercializate ‘la negru’, prin intermediul magazinelor proprii de prezentare și desfacere.

Potrivit IGPR, prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracțională este de aproximativ 2.000.000 de euro.

Șapte persoane vor fi conduse la audieri, urmând să fie dispuse măsurile ce se impun.

Cercetările sunt efectuate într-un dosar penal instrumentat de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.

[nggallery id=1052]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea