Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Un startup românesc a găsit SOLUȚIA pentru a rezolva criza ventilatoarelor din spitale, folosind tehnologia 3D

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
FOTO. Un startup românesc a găsit SOLUȚIA pentru a rezolva criza ventilatoarelor din spitale, folosind tehnologia 3D

Epidemia de COVID-19 pune presiuni tot mai mari pe sistemul nostru medical, care, s-ar putea să fie suprasolicitat, dacă situația continuă în acest ritm. Spitalele românești, trec deja, în această perioadă, printr-o criză a dispozitivelor medicale, în special a ventilatoarelor. Însă, există și vești bune. Un startup din România susține că are soluție pentru a rezolva aceste probleme – imprimantele 3D.

Startupul românesc, se foloseşte de tehnologia imprimantelor 3D pentru a produce componente esenţiale pentru ventilatoarele de respiraţie artificială. Compania se numește LxEar și susține că astfel de produse au fost printate în diverse țări afectate, inclusiv Italia.

“Noi dispunem de tehnologia care se folosește în printarea componentelor indispensabile secțiilor ATI, precum sondele de capnograf, folosind tehnologia 3D și rășină medicală biocompatibilă. Am început să testăm printarea unor tuburi Venturi (ce se folosesc la ventilatoarele mecanice), și am inițiat un grup online de specialiști în tehnica de imprimare 3D pentru a activa întreaga comunitate existentă în țară. Facem apel către instituțiile medicale pentru a ne contacta și a ne furniza detalii despre componentele exacte de care au nevoie” – spune Andrei Grigore, Manager LxEar

Ideea e că aceste echipamente au fost vândute în alte țări, dar compania vrea să afle chiar de la autorități dacă acestea sunt compatibile și-n România. Producția poate fi demarată pe repede înainte, mai susțin cei de la LxEar.

“În regim alert, se pot produce până la 150 de bucăţi pe zi, în momentul de faţă, se pot produce două bucăţi pe oră, însă putem suplimenta echipamentul și ajunge la cifra menționată”, mai spune Andrei Grigore.

Idei similare a avut și un startup din Italia, dar compania respectivă s-a trezit cu procese pe cap. Mai exact, a reușit să printeze 3D valve destinate pacienților cu Covid-19, dar la prețul de un dolar. Producătorul care domina piața și care susținea că are costuri de peste 10.000 de euro a decis să-i dea pe antreprenori în judecată.

Deși soluția lor era mult mai ieftină și, posibil, la fel de utilă.

E o perioadă critică pentru spitalele din România și sunt zile în care, din păcate, sistemul își arată, din nou, limitările. Medicii și asistenții se plâng că n-au echipamente de protecție – măști, combinezoane, viziere și altele necesare.

Mai mult, e o mare problemă și cu achiziția de ventilatoare, care sunt necesare în saloanele unde sunt tratați pacienții cu Covid-19. Practic, cu ajutorul acestora pacienții sunt ajutați să respire.

Surse: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea