Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Un abecedar unicat, tipărit în 1792, scris cu litere chirilice, expus la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia 

Publicat

în

Exponatul lunii septembrie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia este un abecedar tipărit la Sibiu, în anul 1792, din care mai multe generații de copii au învățat să scrie și să citească, exemplarul fiind acum unicat.

abecedar01Bucoavna expusă la Muzeul din Alba Iulia, că așa se numeau abecedarele din care învățau copiii în secolele anterioare, cuprinde litere, grupuri de litere, texte și slujbe religioase și cele 10 porunci, a spus, marți, bibliotecarului Florin Bogdan, la vernisarea expoziției.

Lucrarea este tipărită cu negru și cuprinde 62 de pagini, lipsind sfârșitul textului, probabil alte 3-4 pagini.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Cât despre piesa pe care o vedeți expusă astăzi, ea este o bucoavnă tipărită în 1792 la Sibiu de către Petru Bart, cel care deținea privilegiul imperial de a tipări cărți pentru ortodocșii din Transilvania. Cartea nu este întreagă, din păcate, ne lipsesc ultimele pagini, dar păstrează foaia de titlu care a intrat în numerotarea tipografului (…) Pentru a ne putea imagina cum trebuia să se încheie acest manual noi am reușit să facem o comparație cu o altă bucoavnă tipărită tot la Sibiu, dar în anul 1808, care prezintă exact aceleași caracteristici, inclusiv textele sunt identice, doar că la finalul acelui manual mai există o tablă a înmulțirii, ceea ce ne lipsește nouă astăzi, în acest exemplar”, a spus bibliotecarul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Florin Bogdan.

Acesta a adăugat că exemplarul este unicat, nefiind identificat în bibliografia românească veche care cuprinde toate cărțile tipărite în spațiul românesc între 1508 și 1830 și nici măcar în bibliografiile maghiare care de multe ori oferă informații suplimentare cu privire la cărțile tipărite în spațiul românesc.

În ceea ce privește circulația exemplarului deținut de muzeul albaiulian, din notele manuscrise existente pe filele sale reiese că a circulat în arealul județului Alba, în zona localităților Sălciua de Jos și Sălciua de Sus.

”Elevii care au folosit acest manual acum 210-220 de ani, proveneau din localitățile Sălciua de Jos și Sălciua de Sus, cel puțin asta ne indică însemnările prezente pe filele cărții. Exemplarul nu e repertoriat în nicio bibliografie cunoscută. Până când vom avea o confirmare din altă parte, putem considera că această carte este unicat la nivel mondial”, a mai spus Florin Bogdan.

Legătura volumului este realizată din carton îmbrăcat în hârtie, iar cotorul este din piele. Exemplarul a fost restaurat de către specialiștii Centrului Național de Conservare și Restaurare Carte Veche din cadrul din cadrul Muzeului Național al Unirii.

Din acest exemplar au învățat mai multe generații de copii de șapte ani, aceasta fiind prima lor carte cu care au luat contact la școală. Într-o unitate de învățământul existau circa zece astfel de manuale.

Potrivit muzeului albaiulian, bucoavnele tipărite în vechime propuneau spre învățare alfabetul chirilic, folosit în spațiul românesc până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Conținutul manualelor cuprindeau slovele, așa cum erau numite literele chirilice, grupurile de litere și o serie de texte, de cele mai multe ori religioase, care ajutau la deprinderea cititului și a scrisului.

Piesa va fi expusă în perioada 6 septembrie – 2 octombrie 2016.

[nggallery id=2612]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Bugetare participativă la Aiud: Cum funcționează, cine poate trimite propuneri și câte proiecte vor fi finanțate

Publicat

în

Bugetare participativă la Aiud: Cum funcționează, cine poate trimite propuneri și câte proiecte vor fi finanțate

Peste câteva va fi lansată prima ediție a procesului de bugetare participativă din municipiul Aiud. Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Municipiului Aiud, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii se transformă în realitate. Cetățenii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a unei părți din bugetul local.

Cum funcționează?

– Primăria alocă un buget
– Cetățenii propun proiecte
– Cetățenii votează pe site proiectele
– Cele mai votate propuneri vor fi implementate începând cu anul 2023.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cine poate trimite propuneri de proiecte?

Pot participa la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc în Municipiul Aiud şi au vârsta de cel puţin 16 ani. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie în platforma bugetării participative aiud.decide.direct.

Câte proiecte vor fi finanțate?

Bugetul acestei ediții (ediție pilot) a procesului de bugetare participativă din municipiul Aiud este de 80.000 RON (inclusiv TVA). În funcție de bugetul propus al proiectelor câștigătoare, pot fi finanțare două sau mai multe proiecte.

Care este suma maximă alocată unui proiect?

Fiecare propunere trebuie să aibă un cost total de cel mult 40.000 RON (inclusiv TVA).

Care este calendarul?

– 1 iunie – 29 iulie – cetățenii depun proiecte
– 1 august – 15 septembrie – noi analizăm
– 16 septembrie – 31 octombrie – cetățenii votează
– 2023 – noi implementăm


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Crișan Ileana, din Teiuș, sărbătorită la vârsta venerabilă de 101 ani, cu o diplomă, flori și o „surpriză dulce”

Publicat

în

FOTO| Crișan Ileana, din Teiuș, sărbătorită la vârsta venerabilă de 101 ani, cu o diplomă, flori și o „surpriză dulce”

Crișan Ileana, bătrânica de 101 ani, care locuiește în Teiuș, a fost vizitată și felicitată de reprezentanții primăriei, cu ocazia împlinirii acestei vârste venerabile.

Aceasta a primit din partea primarului Teiușului, Mirel Hălălai, o diplomă, un buchet de flori și un tort aniversar.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Astăzi, 23 mai 2022, aniversare de neuitat la Teius, împlinirea venerabilei vârste de 101 ani, a doamnei Crisan Ileana.

Momentul emoționant a fost marcat și amplificat de prezenta familiei și de vizita domnului primar, care a ținut sa felicite aceasta longeviva vârsta la care doamna Crisan Ileana a ajuns, oferindu-i un frumos buchet de flori, o diploma și un delicios tort.

Ii dorim zile senine și multă sănătate!

La mulți ani, stimata doamna!”, au transmis reprezetanții Primăriei Teiuș, prin intermediul paginii de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Săptămâna Prevenirii Criminalității: Polițiștii din Alba au susținut dezbateri pentru prevenirea discriminării, sub sloganul ”Diferiți, dar egali!”

Publicat

în

Săptămâna Prevenirii Criminalității: Polițiștii din Alba au susținut dezbateri pentru prevenirea discriminării, ”Diferiți, dar egali!”

În cadrul Campaniei Săptămâna Prevenirii Criminalității, ziua de luni, 23 mai, a fost dedicată prevenirii discriminării.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu partenerii tradiționali în desfășurarea activităților informativ – preventive au susținut dezbateri pe această temă, sub sloganul ”Diferiți, dar egali!”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Polițiștii au fost prezenți la Serviciul Public de Asistență Socială Cugir – Baia Socială, unde au prezentat criteriile și formele discriminării, în scopul de a înțelege că oamenii sunt diferiți, dar egali în drepturi.

Același mesaj a fost susținut și în fața elevilor care studiază la Colegiul Tehnic Ion D. Lăzărescu Cugir și la Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, polițiștii informându-i pe copii despre necesitatea acceptării și respectării drepturilor, dar și despre faptul că discriminarea este un comportament imoral, ilegal și sancționat de lege.

Reamintim faptul că, în perioada 22 – 27 mai 2022, la nivel național, se desfășoară evenimentul organizat de Poliția Română sub titlul „Săptămâna prevenirii criminalității”.

În context, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, organizează, zilnic, activități preventive, obiectivele vizate fiind sensibilizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, precum și prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni.

Mâine, 24 mai, vor fi desfășurate activități de prevenirea violenței domestice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare