Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Tradiţie şi continuitate la Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş

Ziarul Unirea

Publicat

în

Săptămână „Să ştii mai multe, să fii mai bun” s-a încheiat la Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş cu două evenimente majore: „Balul Majoratului” şi „Zilele Şcolii”.

Desfăşurat în data de 4 aprilie 2013 la Centrul Cultural  „Lucian Blaga”, Balul Majoratului a fost organizat, conform tradiţiei, de elevii claselor a XI-a. Potrivit prof. Tereza Cândea – purtător de cuvânt al Colegiului Naţional „Lucian Blaga” Sebeş, tema propusă „Tomorrowland” a reprezentat o provocare atât pentru organizatori, cât şi pentru concurenţii care au intrepretat „personaje” celebre din lumea muzicii. În urma unor probe menite să evidenţieze creativitatea şi spontaneitatea concurenţilor, Paula Szasz şi Laurenţiu Vesa au fost desemnaţi prin votul juriului „Miss şi Mister Majorat”.

Momente speciale au fost oferite de trupa de dans coordonată de eleva Roxana Săbău (clasa a X-a), de talentatul saxofonist Alexandru Bodea (clasa a XII-a), dar şi de trupa de teatru „COLB” sau de parada extravagantă a coafurilor realizată de tânărul hair-stylist Sergiu Bucur (clasa a XI-a).

Elit - Gustul Desăvârșit

Prezentatorii Marcela Fleacă şi Şerban Sârbu au întreţinut cu vervă şi umor acest reuşit maraton în universul magic al spectacolului de muzică, dans şi lumină.

  În aceeaşi atmosferă de sărbătoare, dar în decor folcloric, s-a desfăşurat celebrarea „Zilelor Şcolii” din data de 5 aprilie 2013.

  Întâlnirea din cancelaria transformată într-o expoziţie de obiecte tradiţionale a fost un prilej de evocare a istoriei acestei instituţii de învăţământ de către domnul director Nicolae Moga, care a subliniat performanţele înregistrate de-a lungul timpului prin efortul angajat al dascălilor şi al elevilor.

La evenimentul organizat cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la prima promoţie de absolvenţi de învăţământ liceal au participat în calitate de invitaţi speciali domnul primar al Municipiului Sebeş, Alexandru Dăncilă,  doamna Inspector Şcolar General Adjunct, Rodica Groza, dar şi profesorii pensionari, reprezentanţi ai sponsorilor şi ai părinţilor.

  În discursul său domnul primar a precizat: „Un învăţământ de calitate este asigurat de resursa umană adaptată noilor nevoi ale societăţii şi fiecărui elev în parte, şi trebuie să recunoaştem că, aici, la Colegiul Naţional „Lucian Blaga” din Sebeş, performanţa este la ea acasă. Munca dumneavoastră este cea care influenţează destine. Aveţi puterea de a schimba mentalităţi, de a crea şi dezvolta atitudini, valori şi comportamente pozitive, de a determina în bună măsură modul în care tinerii se vor raporta la viaţă, pe tot parcursul lor viitor”. De asemenea, cuvântul doamnei inspector a subliniat importanţa unui învăţământ de calitate, realizând în acelaşi timp o incursiune în istoria colegiului.

Spectacolul „Horea” –adaptare după textul dramatic al profesorului Vasile Zdrenghea- performat de trupa „COLB”, Cântecele populare interpretate cu măiestrie de Alexandra Dumbrăveanu (clasa a XI-a) şi Georgiana Petrescu (clasa a IX-a) distinse cu prestigioase premii la concursurile de profil, precum şi mesajul elevilor transmis de Laura Nedelcu (clasa a XII-a) au încheiat manifestările dedicate „Zilelor Şcolii”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Se schimbă regulile la facturi: Cât ne va costa curentul la un consum lunar mai mare de 255 KWh

Ziarul Unirea

Publicat

în

Se schimbă regulile la facturi: Cât ne va costa curentul la un consum lunar mai mare de 255 KWh

O nouă ordonanță privind facturarea energiei electrice la consumatorii finali prevede noi prețuri pentru un consum lunar mai mare de 255 KWh, în timp ce o alta reglementează piața până în 2025.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat vineri că Guvernul va introduce un preț plafonat la energie electrică de 1,3 lei/kWh pentru marii consumatori, dar și pentru consumatorii casnici care consumă peste 255 kWh.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concret, consumatorii finali vor plăti energia electrică după cum urmează:

0,68 lei/kWh pentru consum sub 100 kWh, pentru consumatori casnici

0,8 lei/kWh pentru consum cuprins între 100 kWh și 255 kWh, pentru consumatori casnici

1,3 lei/kWh pentru consum peste 255 kWh și 0,8 lei/kWh pentru primii 255 kWh consumați, pentru consumatori casnici

1 lei/kWh pentru IMM-uri

1,3 lei/kWh pentru marii consumatori

„Astăzi discutăm o ordonanță de urgență prin care asigurăm mecanismele de achiziție pentru energie astfel încât să asigurăm protejarea populației și a economiei. Vom menține prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kWh, 0,8 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 kWh, vom menține prețul de 1 leu pentru IMM-uri”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern în care se aprobă noile norme..

Potrivit premierului, „prin introducerea acestui mecanism și modificările care se vor face în Parlament la ordonanța 119, vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei/kWh”.

„De asemenea, consumatorii care consumă peste 255 kWh, vor beneficia de același preț al energiei, de 1,3 lei kWh, cu specificația că, diferite de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 kWh, vor plăti primii 255 kWh la valoarea de 0,8 lei”, a spus premierul.

Producătorii, obligați să vândă la un preț reglementat de 450 lei/MWh

Guvernul va institui până în anul 2025 un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică, prin care obligă producătorii de energie electrică să vândă la prețul reglementat de 450 lei/MWh. Un achizitor unic, adică operatorul pieței centralizate de electricitate (OPCOM), va vinde apoi energia către furnizori tot cu prețul de 450 lei/MWh, prevede un proiect de ordonanță de urgență care va fi discutat în ședința Executivului de vineri.

Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică va fi instituit pe perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.

Astfel, pe durata utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică societatea Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale OPCOM va avea calitatea de achizitor unic pe piața de energie electrică. Prețul plătit de achizitorul unic, adică OPCOM, producătorilor de energie electrică, pentru cantitățile de energie electrică vândute de aceștia prin intermediul acestui mecanism, este de 450 lei/MWh.

OPCOM va cumpăra energia electrică de la producători și va vinde energia electrică achiziționată furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia. OPCOM va vinde cantitățile de energie electrică cu prețul de 450 lei/MWh.

Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică se va aplica producătorilor ale căror capacităţi de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, adică inclusiv producătorilor mici.

Mecanismul nu se va aplica însă producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, precum:

a) energie hidraulică utilizată în centrale cu o putere instalată de cel mult 10 MW;

b) energie eoliană;

c) energie solară;

) energie geotermală;

e) biomasă;

f) biolichide;

g) biogaz;

h) gaz de fermentare a deșeurilor;

i) gaz de fermentare a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate.

Mecanismul nu se va aplica nici capacităților de producere a energiei electrice intrate în funcțiune după data de 1 aprilie 2022, și nici producătorilor cu capacități de producere de energie electrică și termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

TRAGEDIA din Sebeș: Cercetări pentru moarte suspectă în cazul femeii descoperite decedată în locuința sa

Ziarul Unirea

Publicat

în

TRAGEDIA din Sebeș: Cercetări pentru moarte suspectă în cazul femeii descoperite decedată în locuința sa

Noi detalii apar în cazul femeii din Sebeș, care a fost găsită decedată în locuința sa, în urma unui incendiu izbucnit în cursul acestei dimineți.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de IPJ Alba, în această dimineață, în jurul orei 09,00, în urma unui apel prin 112, prin care a fost semnalată producerea unui incendiu la o locuință din municipiul Sebeș, polițiștii din Sebeș s-au deplasat la fața locului, pentru efectuarea de cercetări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Incendiul a fost lichidat de către pompieri, iar în interiorul locuinței a fost identificat cadavrul unei femei, în vârstă de 65 de ani, proprietara locuinței.

La examinarea sumară a cadavrului, nu au fost identificate urme de violență, iar acesta a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală, pentru efectuarea necropsiei și stabilirea cauzei morții.

În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și distrugere din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

UPDATE| MOARTE violentă la Sebeș: O femeie de 70 de ani a MURIT într-un incendiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

MOARTE violentă la Sebeș: O femeie de 70 de ani a MURIT într-un incendiu

Secția de pompieri Sebeș intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în municipul Sebeș, strada Valea Frumoasei.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință.

Elit - Gustul Desăvârșit

UPDATE: Incendiul a fost lichidat.

Au ars o sobă și obiecte din mobilier din interiorul unei camere.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de  către pompieri, din locuință a fost extrasă o victimă de sex feminin, de aproximativ 70 de ani, care prezenta rigiditate cadaverică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea