FOTO | ”Toamna Crizantemelor” la Aiud: Un adevărat spectacol de culori în Piața Dr. Constantin Hagea din municipiu. Istoria și semnificația crizantemelor
”Toamna Crizantemelor” la Aiud: Un adevărat spectacol de culori în Piața Dr. Constantin Hagea din municipiu. Istoria și semnificația crizantemelor
”Toamna Crizantemelor” a transformat în ultimele zile Piața Dr. Constantin Hagea din Aiud într-un spectacol plin de culoare, unde floricultorii au expus pentru vânzare cele mai frumoase flori. Crizantemele sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai prezente flori în lunile de toamnă, fiind rezistente, dar şi delicate, colorate, parfumate şi încântătoare. Nu întâmplător sunt denumite „reginele toamnei”. Le vedem în grădini, le vedem în fiecare florărie.
Citește și: Calendar ortodox NOIEMBRIE 2024: Sfinţii Mihail şi Gavriil, Intrarea în biserică a Maicii Domnului şi Sfântul Apostol Andrei, cele mai importante sărbători ale lui Brumar
”Toamna crizantemelor – un adevărat spectacol de culori
În aceste zile frumoase de toamnă, Piața Dr. Constantin Hagea a prins culoare datorită frumoaselor crizanteme expuse şi oferite spre vânzare de către producătorii aiudeni şi cei din împrejurimi.
Vă invităm să vă bucurați de spectacolul culorilor și să răsplătiți munca din timpul anului a producătorilor locali”, au transmis reprezentanții administrației locale.
Flori albe, roze, galbene, grena cu port compact care sunt puţin pretenţioase la factorii de mediu, care reprezintă o încântare pentru ochi şi aduc cu ele un miros proaspăt, dar te-ai întrebat vreodată care este istoria acestei flori şi ce semnifică ea?
Ce înseamnă cuvântul „crizantemă”?
Numele ştiinţific al crizantemei este Chrysanthemum şi provine de la cuvintele greceşti „chrysos” care înseamnă „aur” şi „anthemon” care însemană „floare”. Aşadar, crizantemele sunt ‘florile de aur’, culoarea galbenă fiind, de altfel, foarte răspândită printre soiurile de crizanteme, scrie magnolia.ro.
Istoria crizantemei
Crizantemele îşi au originea în China, prezenţa lor fiind semnalată încă din secolul al XV-lea î. Hr. Se crede că a fost introdusă în Japonia abia în secolul al VIII-lea d. Hr. , urmând ca în Europa să ajungă doar în secolul al XVII-lea. În mod evident, asiaticii sunt cei care au cele mai multe tradiţii legate de această floare. În China există chiar un oraş ce poartă numele Ju-Xian, ceea ce înseamnă ‘oraşul crizantemă’, în timp ce în Japonia există un festival al bucuriei dedicat florilor de crizanteme pe care le consideră o reprezentare a perfecţiunii şi un simbol al vieţii şi al soarelui. În Europa crizantema a fost mai întâi apreciată pentru proprietăţile ei medicinale, mai apoi pentru cele ornamentale.
Semnificaţia crizantemei
Fiind foarte răspândită în întreaga lume, este firesc ca semnificaţiile crizantemei să fie destul de diverse.
În China şi Corea este floarea asociată cu sărbătorile. De aceea este foarte prezentă drept cadou cu ocazia aniversărilor sau de sărbători. Orientul asociază crizantema cu sănătatea, viaţa lungă, cu vârsta înaintată şi cu înţelepciunea, dar şi cu fericirea, fiind considerată şi un simbol solar.
în Feng-Shui, crizantema este asociată cu norocul şi cu energia Yang, fiind un cadou potrivit de casă nouă.
În cultura europeană crizantema este considerată o floare funerară deaoarece perioada sa de înflorire coincide cu perioada în care credincioşii sărbătoresc ziua morţilor, iar crizantemele au devenit cele mai la îndemână flori pentru ornarea mormintelor.
În Statele Unite ale Americii crizantema este adusă la rangul de ‘Regină a toamnei’, fiind foarte apreciată pentru frumuseţea sa.
Cui oferim crizanteme?
După cum am văzut, crizantemele sunt atât de încărcate de simboluri, încât e păcat să nu le luăm în considerare atunci când vrem să facem un cadou. Un buchet de crizanteme sau un aranjament cu crizanteme în coș pot fi alegeri potrivite pentru a le ura celor dragi viaţă lungă. De asemenea, crizantema poate fi un cadou inspirat pentru aprecierea înţelepciunii bunicilor, mai precizează sursa citată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
9 noiembrie 2024 | Spectacolul omagial Avram Iancu, „Suflet Românesc” la Casa de Cultură „Ion Sângerean” Ocna Mureș
9 noiembrie 2024 | Spectacolul omagial Avram Iancu, „Suflet Românesc” la Casa de Cultură „Ion Sângerean” Ocna Mureș În data de 9 noiembrie 2024, sunteți invitați la spectacolul omagial Avram Ianu, „Suflet Românesc”, eveniment organizat de Societatea Cultural – Patriotică Avram Iancu din România, în parteneriat cu Primăria Ocna Mureș și Casa de cultura Ion […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Halloween – Data când se sărbătorește și ce semnificație are
-
Ştirea zileiacum o zi
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
VIDEO| Minunile județului Alba: Poiana Dragostei, în formă de inimă, un adevărat loc de poveste creat de natură
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
27 octombrie 1687: Semnarea Tratatului de la Blaj. Imperiul Habsburgic obliga 12 orașe transilvane să primească la iernat trupele imperiale