FOTO: Ținute vestimentare confecționate de elevi de la Colegiul Tehnic ”Apulum” din Alba Iulia, ca produse finale ale parteneriatului Leonardo da Vinci “Modeling cultural sewing techniques”
Pe parcursul anilor 2013-2015, Colegiul Tehnic “Apulum”, este și va fi școala parteneră, alături de alte țări ( Italia, Lituania, Ungaria, Turcia, Portugalia) în parteneriatul Leonardo da Vinci: LLP-LdV/PAR/2013/RO/304, “Modeling cultural sewing techniques”. Parteneriatul Leonardo da Vinci constituie un cadru pentru activităţi de colaborare desfăşurate între organizaţiile care activeazã în domeniul educaţiei şi formãrii profesionale (VET) şi care colaboreazã pe teme de interes comun pentru organizaţiile participante.
Colaborarea în cadrul parteneriatului se realizează între unităţi de învăţământ de profil tehnic-vocațional, în domeniul textile, alte instituţii VET specializate, întreprinderi, universităţi. Colaborarea cu instituţiile implicate (Turcia-coordonator, Italia, România, Lituania, Portugalia, Ungaria) se va baza pe respectarea tradiţiilor şi a tehnicilor specifice de realizare a costumelor tradiţionale, pe însuşirea exemplelor de bune practici ale fiecărui partener astfel încât, în colaborare va fi realizată o Expoziţie Internaţională, un Festival Internaţional, având la bază produsele comune realizate în cei doi ani de activitate. Parteneriatul constituie o oportunitate pentru viitorii absolvenţi, pentru cadrele didactice de specialitate, o provocare în domeniul cunoaşterii, şi va putea contribui la o mai bună integrare a viitorilor absolvenţi pe piaţa muncii.
În perioada 27 – 28 martie 2014 a avut loc cea de-a cincea reuniune de proiect în localitatea Pesaro, Italia. Reuniunea a avut ca scop finalizarea discuţiilor referitoare la formatul și conţinutul unuia dintre produsele finale ale parteneriatului – un booklet – care constituie de fapt un manual conţinând exemple de bune practici în confecţionarea produselor de vestimentaţie. Toți partenerii au agreat forma finală a booklet-ului, conţinutul acestuia, urmând ca cele două variante (una în limba engleză și una multinaţională), care vor putea fi și editate, să fie gata înainte de reuniunea de proiect viitoare. Manualul va fi util în viitor claselor de profil textile ale colegiului, elevii putându-se inspira în activitatea lor viitoare și din ceea ce învăţa de la prtenerii noștri.
De asemenea, un moment deosebit de important l-a constituit analiza ţinutelor vestimentare realizate de fiecare partener, ţinute care se află acum în stadiul final de execuție. A fost analizat site-ul proiectului (www.mcst.ru) și în special problemele legate de completarea acestuia astfel încât să cuprindă informații substanţiale și diverse ale activităţilor desfășurate în cei doi ani, modalităţile eficiente de diseminare și valorizare a activităţilor.
Nu în ultimul rând, s-au pus bazele activităţilor din cadrul reuniunii de proiect din luna mai 2015, insistându-se asupra conţinutului și aspectelor legate de organizarea Festivalului Internațional de prezentare a produselor finale de la Alba Iulia (29 mai, 2014).
Este de remarcat faptul că ţinutele vestimentare confecţionate de către elevi, sub îndrumarea specialistililor, au participat la etape judeţeană a concursului ”Made for Europe” în 13 martie 2015, obținând locul I, iar în perioada 5-8 aprilie 2015 vor participa la etapa națională la Arad.
[nggallery id=239]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
„Ziua fără mașini” în municipiul Alba Iulia: Propunere în cadrul proiectului PAOV Ca parte a proiectului „Alba Iulia – Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde” (PAOV Alba Iulia), susținut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Primăria Municipiului Alba Iulia are în vedere organizarea unui eveniment denumit sugestiv „Ziua fără mașini”. Citește și: Municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba