FOTO: Testamentul olograf al lui Avram Iancu expus în localitatea natală a marelui erou naţional cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina
Testamentul olograf al lui Avram Iancu este expus în aceste zile, în premieră, la complexul muzeal amenajat în casa marelui erou aflată în comuna care în prezent îi poartă numele. Păstrat de familia Raţiu timp de peste 150 de ani şi donat anul trecut Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, documentul are o poveste la fel de interesantă ca şi viaţa celui numit „Crăişorul Munţilor”.
Testamentul olograf al lui Avram Iancu este adus în locurile natale ale eroului cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina şi va putea fi văzut în aceste zile de toţi cei care vor trece pragul Complexului Muzeal „Avram Iancu”. Documentul are o mare valoare istorică, este scris cu cerneală neagră de marele erou naţional şi este datat 20 decembrie 1850. Povestea testamentului este la fel de impresionantă ca şi cea a vieţii lui Avram Iancu şi documentul a fost păstrat timp de peste 150 de ani de familia Raţiu, membri ai acestei familii reuşind în toată această perioadă să ascundă, să protejeze şi să salveze valorosul document. Testamentul a fost donat anul trecut de reprezentanţii familiei Raţiu Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca şi astfel a intrat în colecţiile instituţiei culturale.
„Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acum, durere, fără mult succes, dar tocma acum cu întristare văd că speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica. Nu ştiu câte zile mai pot avea. Un fel de presimţire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară şi hotărât să dispun ca după moartea mea toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii şi întru ajutorul înfiinţării unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii noi. Câmpeni, 20 decebrie, Avram Iancu, avocat”, sunt cuvintele scrise în testamentul lui Avram Iancu şi unele dintre ele rămase în timp celebre.
Expunerea testamentului olograf al lui Avram Iancu este organizată de Societatea Cultural – Patriotică „Avram Iancu” din România, Consiliul Judeţean Alba, Primăria şi Consiliul Local Avram Iancu.
„Acum, când sărbătorim 192 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, vom avea posibilitatea să vedem, pentru întâia dată la casa natală a acestuia, testamentul pe care l-a redactat în 20 decembrie 1850, la Cîmpeni. În calitate de organizatori, alături de Consiliul Judeţean Alba, Primăria şi Consiliul Local Avram Iancu, trebuie să-i mulţumim domnului prof. univ. dr. Doru Radosav – directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca – pentru aducerea şi prezentarea acestui simbol al românilor” spune Ioan Viorel Sicoe, preşedintele Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, filiala Cîmpeni.
„Târgul de Fete de pe Muntele Găina păstrează în fiecare an şi un moment solemn prin care ne amintim de marii noştri eroi şi în special de Avram Iancu, „Crăişorul Munţilor”. La Crucea Iancului, pe Muntele Găina, an de an, oficialităţi şi participanţi îi cinstesc pe cei care au luptat pentru neamul românesc. Ne bucurăm că în acest an avem ocazia să prezentăm testamentul olograf al lui Avram Iancu. El este nu numai un erou al Apusenilor ci este un simbol al tuturor românilor” spune prof. Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Personalitatea cea mai cunoscută a Ţării Moţilor este Avram Iancu, un avocat transilvănean şi revoluţionar român paşoptist, care a jucat un rol extrem de important în Revoluţia de la 1848. Avram Iancu, denumit şi „Crăişorul Munţilor”, a fost de fapt conducătorul Ţării Moţilor, cel care în 1849 a comandat armata românilor transilvăneni împotriva trupelor ungare. În cinstea acestuia a fost construită, în cel mai înalt punct de pe Muntele Găina, „Crucea Iancului”, monument realizat în 1924, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea eroului. Monumentul a fost sfinţit în acel an chiar în timpul Târgului de Fete în prezenţa Regelui Ferdinand I. În comuna Avram Iancu, localitatea ce poartă numele marelui erou, a fost amenajat în ultimii ani un complex muzeal ce cuprinde atât casa memorială a lui Avram Iancu, muzeul, o bisericuţă dar şi o bibliotecă documentară.
Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare şi mai cunoscută sărbătoare populară din România, se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni, în 16 şi 17 iulie, în Avram Iancu şi pe platoul montan de pe Găina, locul unde manifestarea are loc de sute de ani. Parada portului popular, spectacole folclorice cu nume mari ale muzicii populare româneşti, concerte susţinute de Ro-Mania şi Direcţia 5, focuri de artificii şi petreceri în aer liber sunt câteva dintre ingredientele ediţiei din acest an. Sărbătoarea este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816.
Târgul de Fete de pe Muntele Găina este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria comunei Avram Iancu.
(Comunicat de presă – text și foto Centrul de Cultură Augustin Bena)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]