Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni 2015: Izvoarele amenajate de moți pentru turiști, sfințite la Horea de către ÎPS Irineu și un sobor de preoți

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

sfintire izvoare horea16Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni, ediția a -XX-a, a început sâmbătă, în comuna Horea, cu sfințirea izvoarelor amenajate de moți pentru turiștii care ajung în zonă. Slujba de sfințire a fost oficiată de către ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Albei Iulia, alături de un sobor de preoți din zonele apropiate.

CITIȚI și Salbă de izvoare cu legende, la Horea, în Apuseni. Locuri de ”hodină” amenajate de moți pentru turiștii care ajung în zonă

Pe o vreme ploioasă, semn de bogăție și rod, oficialități locale, invitați din țară, peste 10 preoți, dar și zeci de localnici s-au adunat la intrare în comuna Horea, acolo unde a avut loc slujba de sfințire a Izvorului ”Poarta Izvoarelor de neam”, iar pe tot parcursul momentului religios au stat neclintiți, cu sufletele deschise, ca apa izvorului să primească binecuvântarea divină. Ceremonia religioasă a început pe fundalul sonor asigurat de tulnicăresele din Avram Iancu.

sfintire izvoare horea27La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul ÎPS Irineu le-a vorbit direct credincioșilor, felicitându-i pentru dârzenia cu care au înfruntat și de această dată vitregia naturii, asistând printre stropii de ploaie cerniți din cer la slujba prin care în fiecare izvor a fost ”strecurată” câte o picătură de divinitate.

ÎPS Irineu: ”Cel însetat să vină să ia în dar apa vieții”

”Un loc important în mirificul ținut al Munților Apuseni îl ocupă izvoarele cu apă proaspătă și cristalină. Eliberate din străfundul pământului, izvoarele poartă în ele o apă cu puteri regeneratoare și purificatoare. Din apa peste care plutea Duhul lui Dumnezeu a odrăslit viața fizică pe pământ, precum a descoperit ulterior și știința modernă. Deci, cunoaștem că apa este elementul esențial al vieții. Hristos, Domnul nostru, a sfințit firea apelor prin Botezul Său în apa Iordanului, prin umblarea pe Marea Tiberiadei și prin minunea prefacerii apei în vin, la nunta din Cana Galileii. Mântuitorul folosea adeseori metafora ”apa vieții”. Apa este viață! După ce o sfințim, ea devine organ de vindecare și de har. (…)

Amenajarea și cosmetizarea izvoarelor din Munții Apuseni este dovada prețuirii apei, simbolul vieții. Pentru om, apa este o bogăție naturală, care nu poate fi înlocuită”, a spus ÎPS Irineu.

Totodată, Înaltpreasfințitul a ținut să-i felicite pe moți pentru străduința de a ocroti și prețui apa.

”…Constatăm, cu un profund sentiment de admirație, că în această epocă post-modernă, moții demni și dârzi, prietenoși și ospitalieri, iubesc plaiul lor etnic, ”Țara de apus”, cum o numește istoricul român Vasile Pârvan. Gustând apă din izvoarele pe care ei le-au amenajat și pe care eu cu preoții le-am binecuvântat, aducem omagiu pios înaintașilor care știau că a da de băut unui însetat este o datorie sfântă. Cel însetat să vină să ia în dar apa vieții”, a mai spus Înaltpreasfințitul ÎPS Irineu.

Înainte de slujba de sfințire a izvorului de la intrarea în comună, ÎPS Irineu, însoțit de oficialitățile locale, a poposit la alte două izvoare, la Cumpăna (în Bătătoare) și Izvorul Vieții (pe drumul lui Iovan), unde a fost surprins de mulțimea sătenilor prezenți.

Târgul Lemnarilor a continuat sâmbătă în centrul comunei Horea, pe o ploaie moțească, cu o discotecă în aer liber ”Nopți albe ale tinereții”.

Duminică, centrul de greutate al manifestărilor se mută în satul Mătișești.

Programul zilei de duminică:

Orele 10.00 – 19.00, sat Mătișești

Balmoș moțesc: ”Gustul trainic al tradiției”

Vizitarea expozițiilor meșterilor populari și silicultori: ”Destăinuire, trudă, frumusețe”

Concursul ”Cel mai bun lemnar din Apuseni”, ediția a XX-a , lumina îndeletnicirilor moțești

Tombola lemnarilor

Spectacol folcloric ”Dorul de la Mătișești”

Soliști în recital: Traian Jurchelea, Ionuț Langa, Ancuța Matei, Dorel Banci, Alina Ivan Velescu, Simona Rus

Ansamblul de dansuri Sibișel – conducător Sorica Fărcaș

Ansamblul ”Bănățeana” Timișoara

Ansamblul de dansuri Albac

Ansamblul artistic Școala Gimnazială Câmpeni – conducător porf. Gheorghe Bădău

Taraful ”Moțul” din Horea

Horă moțească ”Bate moțul țarina”

Pe parcursul zilei, plimbări cu ”hipo taxi moțesc”

Prezentator program artistic Nicolae Giurgiu

[nggallery id=881]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă Sâmbătă, 20 aprilie 2024 , între orele 10-14, Cetatea Alba Carolina a găzduit Retro Parada Primaverii 2024 cu participarea estimativă a 85 de vehicule de epocă. Bijuteriile pe patru roți au fost expuse în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea