FOTO. Tarabele din piețele cugirene, pline de legume și fructe de sezon: Prețurile sunt, în unele cazuri, mai mici ca anul trecut
De ceva vreme, în cele două pițe ale Cugirului au apărut pe tarabe produsele specifice toamnei, numai bune de făcut conserve, de pus murăturile, mai ales că deocamdată preţurile nu au explodat.
Prin comparaţie cu anul trecut, unele dintre produse chiar s-au mai ieftinit cu câțiva bani, în timp ce altele s-au majorat tot cu atât. Există şi situaţii – la unele dintre legume şi fructe – în care se poate spune că sunt diferenţe ceva mai mari ca preţ, faţă de luna septembrie 2016.
Astfel, în urma unui raid printre tarabele din Piaţa ,,Complex” și Piața ,,1 Mai”, am putut nota faptul că un kilogram de ardei se vinde cu 2 lei sau 2,5 lei, în timp ce unul de gogoșar cu 4 lei – 5 lei/kg. Ardeii capia sunt ceva mai ieftini între 3 și 4 lei kilogramul, cartofii(la sac) se vând cu 2 lei, vinetele, în funcție de mărime cu 2,50 lei – 3.00 lei/kg.
Diferenţe notabile ca preţ se înregistrează, de exemplu, la fasolea lată, care în prezent se găseşte şi la preţul de 7 lei sau cel mai mult la 9 lei/kilogram, faţă de 10 lei anul trecut, tot în luna septembrie. Castraveţii, în 2016, se vindeau cu 2 lei kilogramul, în timp ce acum se pot cumpăra şi cu 2,5 lei – 3 lei/kg. Şi roşiile de grădină sunt mai ieftine faţă de anul trecut, când erau la 5 lei, în prezent acestea se vând la 3,5 lei – 4 lei kilogramul.
În ceea ce priveşte preţurile la fructele specifice acestei perioade, tot prin comparaţie cu luna septembrie din 2016, se poate spune că scumpirile cele mai mari se înregistrează la pere şi la piersici. Dacă anul trecut, de pildă, perele, se vindeau cel mai ieftin cu 3 lei kilogramul, anul acesta preţul porneşte de la 4 lei şi urcă până la 5 lei kilogramul, iar piersicile variază între 3,5 lei şi 4 lei kilogramul.
Prunele, în schimb, se vând cu 50 de bani mai mult la kilogram, de la 3,5 lei, anul trecut, la 4 lei în prezent. Cei mai ieftini struguri – chasla – se vindeau în piaţa de sus a orașului cu 3,5 lei kilogramul. Faţă de lunile de vară, mai ieftini cu câţiva bănuţi, se vând în prezent pepenii, respectiv cei verzi cu 0,90 bani/kg, iar cei galbeni cu 3,5 lei kilogramul.
Cum sezonul legumelor şi fructelor e abia la început, comercianții din piețe spun că preţurile prezentate mai sus mai pot suferi modificări, lucru ce depinde de mai mulţi factori.
(C.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
Tradițiile culinare de pe Valea Sebeșului, acum în Alba Iulia: Magazinul „La Mesenii Tăi”, punte între gusturile autentice ale satului și confortul urban (P)
Tradițiile culinare de pe Valea Sebeșului, acum în Alba Iulia: Magazinul „La Mesenii Tăi”, punte între gusturile autentice ale satului și confortul urban Pe valea Sebeșului, în inima județului Alba, într-o zonă montană binecuvântată cu aer curat, peisaje de poveste și oameni gospodari, încă se mai păstrează moștenirea culinară, iar bucatele sunt preparate după rețetele […]
Servicii de spitalizare de zi la Spitalul Municipal Aiud: Cum poți beneficia de ele. CONDIȚII
Servicii de spitalizare de zi la Spitalul Municipal Aiud Spitalul Municipal Aiud anunță că persoanele interesate pot beneficia de investigații și tratamente medicale în regim de spitalizare de zi, în condiții de siguranță și profesionalism. Pentru acces la spitalizarea de zi este necesar bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist. Serviciile […]
FOTO | Noi grupe de studiu în anul școlar 2025-2026 la Centrul Județean de Excelență Alba: Performerii, premiați în cadru festiv
Noi grupe de studiu în anul școlar 2025-2026 la Centrul Județean de Excelență Alba Pentru Centrul Județean de Excelență Alba, începutul anului școlar 2025-2026 a fost marcat de un moment important: premierea instituției de către Primăria Municipiului Alba Iulia în cadrul evenimentului „Alba Iulia premiază excelența în educație”, desfășurat joi, 11 septembrie, la Muzeul Principia. […]