Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO | Tânăr învățător despre sărbătorirea Halloween-ului în şcoli: ”O oportunitate creativă de învățare pentru copiii de toate vârstele, nu trebuie privit din perspectiva păgânismului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr învățător despre sărbătorirea Halloween-ului în şcoli: ”O oportunitate creativă de învățare pentru copiii de toate vârstele, nu trebuie privit din perspectiva păgânismului”

Sărbătorirea Halloween-ului în şcoli naşte în fiecare an controverse în rândul dascălilor, dar și al părinților. Într-o societate în care tot mai multe persoane cer indignate interzicerea manifestărilor prilejuite de această sărbătoare, un tânăr cadru didactic ia atitudine și explică cum activitățile tematice la clasă cu elevii creează o oportunitate creativă de învățare pentru copiii de toate vârstele.

Petruț Rizea, învățător la Școala Gimnazială „Sfântul Calinic de la Cernica”, București, a înțeles cât de important este ca un cadru didactic să iasă din rigiditatea sistemului românesc de învățământ și să le ofere micilor învățăcei acces la cunoaștere prin metode moderne de predare, care pun accent pe imaginația copiilor, spiritul critic, munca în echipă și nu în ultimul rând creativitate.

”Eu nu cred că Halloween-ul ar trebui privit din perspectiva păgânismului. El chiar reprezintă o oportunitate creativă de învățare pentru copiii de toate vârstele”, spune Rizea.

Cu toții ne aducem aminte, copii fiind, în vremea când prea puțin se știa despre sărbătoarea de Halloween, cu cât entuziasm așteptam sfârșitul lunii octombrie pentru a sculpta dovleci sau pentru a realiza tot felul de ornamente specifice perioadei.

Citește și: Tradiții și Superstiții de Halloween 2023: Originea și obiceiurile sărbătorii

”Când eram elev, așteptam cu entuziasm fiecare zi de 31 octombrie. Decupam, pictam, improvizam (pe atunci nu se găseau ghirlande sau alte obiecte cu tematică, iar imprimanta color era scumpă). Tot ce realizam cu mânuțele noastre era frumos și autentic.

Și ce mai munceam! Ne costumam an de an și făceam concursuri de sculptat dovleci. Îmi amintesc cu nostalgie totul. Vreau să dăruiesc din aceste sentimente și imagini și ursuleților mei”, își amintește învățătorul.

Este unul din motivele pentru care Petruț Rizea a început din timp împreună cu elevii săi, să pregătească sala de clasă, atât de frumos numită ”bârlogul ursuleților”, pentru ziua de 31 octombrie, când vor sărbători Halloween-ul.

”Prin activități precum decorarea clasei, de care ne-am și apucat recent, ei pot explora tradițiile și cultura altor țări, pot învăța despre simboluri și istoria sărbătorii, dezvoltându-și abilități artistice și sociale.

Citește și: Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”

Activitățile de Halloween pot stimula imaginația copiilor, pot încuraja munca în echipă și pot aduce un plus de energie și entuziasm în procesul educativ, toate într-un mod ludic și captivant, misterios.

Hai să privim altfel această sărbătoare!”, a scris Petruț Rizea pe Facebook.

Așa cum era de așteptat, dascălul a fost ”bombardat” la scurt timp de mesaje și comentarii ale celor care nu văd cu ochi bun preluarea sărbătorii din Occident și care rămân blocați într-o lume medievală: ”Suntem tot mai rezistenți la ce-i nou. Postam recent un album cu fotografiile făcute decorului clasei. Am pus lilieci, fantome, dovleci. Le-am realizat împreună cu elevii mei.

Am dorit să împărtășesc și în online bucuria lor în așteptarea acestei sărbători care vine cu pași repezi dinspre Occident. M-am lovit imediat de comentarii care denotă doar închistare și dorința de a rămâne blocați într-o lume medievală, (culmea) chiar din partea profesorilor de pe un grup.

Cum „îndrăcesc copiii”, „îi supun lucrurilor diavolești”, „să sărbătorim ce avem noi, că suntem români, nu americani”, „vrei să bagi duhuri malefice în copii”, „eu sunt creștină, nu particip la chestii păgâne”.
Să ne trezim, mai repede.

Nu Halloween-ul „strică” elevii, ci lipsa noastră de educație pe care le-o transmitem și noi, gândirea extremistă, abuzul. Sau dacă ești „creștin”, astea se iartă de Cel de Sus?

Sunt amuzat și uimit în același timp. Mă așteptam la un val de reacții din partea părinților, nu a celor cu care împart aceeași profesie și știu (sau ar trebui să știe) că orice experiență de învățare ajută la consolidarea a ceea ce va însemna per întreg viitorul adolescent sau adult (chiar și un Halloween).

Suntem în secolul XII, punem și noi la muncă gândirea critică, logică, obiectivismul, realitatea palpabilă și observabilă? Sau trăim în continuare pe baza poveștilor și legendelor?”, mai spune Petruț.

Nu este singura inițiativă demnă de apreciat. Rizea este cunoscut și pentru misiunea ambițioasă prin care a strâns 500 de cărți din donații și a transformat sala de clasă într-un loc plin de povești, imaginație și descoperiri, notează alert24.ro.

Biblioteca clasei a devenit un loc special, un colț de lectură unde copiii își pot alege singuri cărțile și se pot cufunda în lumi noi și fascinante. Rizea încurajează lectura zilnică, organizează ore speciale dedicate lecturii și chiar mici cluburi de discuții unde elevii își împărtășesc impresiile despre cărțile citite, mai precizează sursa citată.

Efortul lui Petruț Rizea nu s-a limitat doar la strângerea de cărți. El și-a propus să insufle fiecărui copil dragostea pentru lectură, să îi ajute să vadă dincolo de pagini și să înțeleagă cum literatura poate îmbogăți sufletele. „O carte poate deschide mintea unui copil așa cum niciun ecran nu o poate face”, spune el, convins că fiecare volum adunat este o investiție în viitorul elevilor săi.

Acțiunea sa a devenit un exemplu pentru alți dascăli și o dovadă că schimbarea începe de la inițiativele mici, dar de impact.

Petruț Rizea nu doar că predă materiile obișnuite, ci îi inspiră pe elevii săi să viseze și să exploreze lumi noi prin lectură, oferindu-le un dar de neprețuit: accesul la cunoaștere și imaginație. Astfel, a dovedit încă o dată că un dascăl dedicat poate schimba vieți nu doar prin ceea ce predă, ci și prin oportunitățile pe care le creează pentru elevii săi, mai scrie alert24.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | S-a născut o stea în Apuseni! Oana Frenț, reprezentanție magistrală ca prim balerină în rolul Clarei din Spărgătorul de Nuci, pe scena Casei de Cultură din Sibiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

S-a născut o stea în Apuseni! Oana Frenț, reprezentanție magistrală ca prim balerină în rolul Clarei din Spărgătorul de Nuci, pe scena Casei de Cultură din Sibiu Oana Frenț este elevă la Școala Gimnazială Câmpeni și a fost recent prim balerină în rolul Clarei din Spărgătorul de Nuci, pe scena Casei de Cultură din Sibiu, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea