Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Studenții Universității din Alba Iulia vor învăța în două laboratoare Smart și se vor familiariza cu conceptul de ”oraș inteligent”

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Centrul Internațional de Studii și Conferințe Gaudeamus al Universităţii ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia s-au inaugurat miercuri, 8 aprilie, cu începere de la ora 10.00, în prezența a numeroși inaugurare laboratoare UAB42studenți, elevi, cadre didactice și parteneri ai proiectului, două laboratoare “Smart Cities” şi „Smart Environment”, dotate cu sisteme interactive și senzori, cu soluții IT de ultimă generație. Astfel, din Săptămâna Luminată, studenții se vor putea familiariza cu conceptul de “oraș inteligent” și cu aplicațiile acestui concept în domeniile poluării aerului, monitorizării nivelului de zgomot, iluminatului public, managementului deșeurilor.

Laboratoarele au fost dotate prin proiectul „Oameni inteligenți pentru orașe inteligente! – Adaptarea programelor de studiu în domeniile electronicii aplicate, informaticii și ingineriei mediului la cerințele secolului 21”, în baza parteneriatului dintre UAB şi INFOR– Consorzio Interaziendale per la Formazione, Torino, Italia; UNINOVA – Instituto de Desenvolvimento de Novas Tecnologias – Caparica, Portugalia).

inaugurare laboratoare UAB30Prorectorul Moise Achim a transmis un mesaj și salutul de bun venit din partea rectorului Daniel Breaz. ”Este o mare bucurie pentru mine să particip la acest eveniment legat de proiectul oameni inteligenți, pentru orașe inteligente. Este un concept care va prinde cu siguranță și în România și care, sigur, oferă posibilitatea tinerilor studenți să ia contact cu tot ceea ce este nou în gestionarea acestui concept de oraș inteligent. Mă bucur că sunt foarte mulți tineri, am văzut că au venit și tineri elevi din licee, este un lucru foarte important pentru că facem o legătură între generații. Cred că aveți posibilitatea să învățați multe lucruri interesant aici, iar în viitor, absolvenții specializărilor de ingineria mediului, informatică, electronică, vor avea posibilitatea să intre în piața muncii cu o acumulare importantă de informații. Felicit echipa de implementare și urez succes tuturor”, a spus Moise Achim.

inaugurare laboratoare UAB54Obiectivul general:

Proiectul se încadrează în Axa prioritară 1 ”Educația și formarea profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștere”, Domeniul major de intervenție 1.2 ”Calitate în învățământul superior”. Obiectivul general este de extindere a oportunităților de învățare și promovarea inovării în învățământul superior prin extinderea utilizării TIC în activitățile de învățare/predare. Proiectul vizează totodată consolidarea cooperării între mediul universitar și mediul de afaceri pentru o mai bună corelare a învățământului superior cu piața muncii prin inaugurare laboratoare UAB56îmbunătățirea/adaptarea programelor de studii, respectiv dezvoltarea curriculumului universitar.

Perioada de implementare a proiectului, cofinanțat din Fondul Social European, este de 18 luni. Vor fi evaluați un număr de 215 elevi care vor fi organizați în 9 grupe.

Universitatea din Alba Iulia a organizat și evenimentul „Ziua porților deschise”, adresat cu precădere elevilor, care au vizitat laboratoarele și și-au făcut o primă impresie despre instituția de învățământ universitar din municipiul reședință de județ.

[nggallery id=290]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea