// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

FOTO: Stejarul lui Avram Iancu, un bătrân de peste 600 de ani, își spune liniștit povestea în centrul Blajului. Locul unde ”Crăișorul Munților” doinea din fluier

stejarul lui avram iancu05Are peste 600 de ani și se spune despre el că le-a văzut pe toate. Își duce viața în centrul Blajului și este martorul multor evenimente istorice de-a lungul secolelor pe aceste meleaguri. Este vorba despre Stejarul lui Avram Iancu, un adevărat monument al naturii. Falnic, măiestuos și viguros, bătrânul arbore stă și-și spune liniștit povestea oricărui trecător doritor prin ”Mica Romă”.

Cu o circumferință de aproape 6 metri, rădăcini adânc înfipte în pământ și o tulpină puternică, arborele multisecular ascunde sub coronamentul său legende și povești… nemuritoare.

Legenda celebrului stejar

Se spune că la poalele acestui stejar s-ar fi semnat ”Tratatul de la Blaj” între reprezentanții Imperiului Habsburgic și ultimul principe ardelean, Mihai Apaffi al II-lea (1676-1713). Documentul a marcat practic pierderea independenței Transilvaniei și intrarea sub autoritatea monarhiei austriece.

stejarul lui avram iancu01Tot sub bogata coroană a stejarului a definitivat planurile orașului în primăvara anului 1737 și episcopul Ioan Inochentie Micu Klein, întemeietorul Blajului românesc.

Cea mai frumoasă legendă se leagă însă de Revoluția de la 1848, fiindu-i dată această denumire în amintirea celor peste 6.000 de moți prezenți la Blaj la adunări. Prieten din copilărie cu mitropolitul Alexandru Şterca Şuluţiu, Avram Iancu l-a vizitat deseori, în ultimii săi ani de viaţă, pe acesta la Blaj. Amândoi, înflăcărați patrioți, obișnuiau să-și petreacă zile întregi, mai ales vara, la umbra acestui stejar discutând problemele istorice, culturale și politice cu care se confruntau românii din Transilvania.

În semn de omagiu faţă de ‘Crăişorul Munţilor’, după 1849, localnicii au denumit stejarul după numele acestuia. Se mai spune că la umbra bătrânului copac, Avram Iancu obișnuia să stea și să cânte cântece de jale.

”Stejarul lui Avram Iancu” a rămas de-a lungul timpului un martor mut al transformărilor prin care a trecut orașul de la confluența Târnavelor fără să-și piardă pentru niciun moment vigoarea și farmecul său multi-secular.

Bătrânul stejar este adăpostit de Fosta grădină a Castelului Mitropolitan, în prezent Parcul ”Avram Iancu” din municipiul Blaj, un complex natural şi antropic. Pentru a ajunge aici, odată intrați în municipiul în Blaj, trebuie să mergeți pe Bulevardul Republicii și de aici se poate intra în parc. Frumos amenajat și protejat, mărețul arbore este imposibil de neobservat.

[Gallery not found]

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325