FOTO: Spectatorii…, cei mai ”tari” la întrecerile ”Brațul de fier”, ”Aruncarea suliței” și ”Trasul cu arcul” de la Festivalul Roman Apulum!
Ultima zi a Festivalului Roman Apulum a strâns zeci de albaiulieni și turiști în Cetatea Alba Carolina, dornici să respire ”aerul istoriei”, însă se pare că, în prima parte a zilei, acesta a fost puțin ”poluat”.
Deși în program se anunțau competiții la propriu pe platoul de pe strada Militari, precum ”Brațul de fier”, ”Aruncarea suliței” și ”Tir cu arcul”, iar mulți din public așteptau probabil să asiste la un adevărat spectacol în care reprezentanții trupelor de reenactment să-și demonstreze forța și îndemânarea, acestea s-au dovedit a fi de fapt ”cursuri” de inițiere pentru cei interesați, spectatorii devenind chiar ei protagoniști. Excepție a făcut concursul ”Brațul de fier”, unde trei legionari s-au întrecut în ”forță” la skanderberg, însă fără prea mulți spectatori, deoarece ora la care trebuia să înceapă era trecută demult.
Încă de la primele ore ale dimineții din ultima de zi de festival, oamenii au început să mișune prin Cetatea Alba Carolina. Mulți dintre ei se perindau pe la taberele trupelor de reenactment instalate pe platoul din fața ”Traseului celor Trei Fortificații” și lângă care, la ora 10.30, erau anunțate în program concursurile de tras cu arcul, aruncarea cu sulița și cel de skanderberg.
Competițiile au constat de fapt în… lecții pentru publicul spectator. Pe platoul de lângă taberele trupelor de reenactment, câțiva reenactori aruncau cu sulița la voia întâmplării, iar la câțiva metri lângă, unii dintre reenactori îi învățau pe cei dornici să tragă cu arcul la țintă.
Prin urmare, ceea ce era trecut în program s-a transformat într-o ”luptă” între spectatori în care toți au fost câștigători, nicidecum între renactori, așa cum, probabil, se aștepta lumea și cum s-a întâmplat de fapt la prima ediție a festivalului.
Vezi AICI cum s-au desfășurat aceste concursuri la prima ediție a Festivalului Roman Apulum.
După ”competițiile” transformate în momente de…cursuri de inițiere, programul festivalului a continuat în prima parte a zilei cu cântec și dans cu Nimfele Daciei și un târg de sclavi pe Esplanada Catedralei Romano-Catolice, la care au asistat încântați zeci de spectatori.
Prezentăm în continuare programul din cea de-a doua parte a ultimei zile a Festivalului Roman Apulum:
15.00 – Demonstrații militare, Esplanada Catedralei Romano-Catolice
15.30 – Cântec și dans cu Nimfele Daciei, Esplanada Catedralei Romano-Catolice
15.45 – Demonstrații militare, Esplanada Catedralei Romano-Catolice
17.00 – Marea bătălie între legiunile romane și trupele de daci aliați cu celții, Esplanada Catedralei Romano-Catolice
17.50 – Salutul trupelor și închiderea festivalului, Esplanada Catedralei Romano-Catolice
[nggallery id=424]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
19 decembrie 2024 | Aproape 70 de persoane testate de polițiștii din Alba pentru alcool și droguri: Opt permise de conducere reținute și amenzi de peste 44.000 de lei
19 decembrie 2024 | Aproape 70 de persoane testate de polițiștii din Alba pentru alcool și droguri: Opt permise de conducere reținute și amenzi de peste 44.000 de lei În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci