Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Serată muzicală organizată de Centrul de Cultură Alba pentru cinstirea memoriei marelui om de cultură Augustin Bena, patronul său spiritual

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia s-a dovedit neîncăpător joi, 24 octombrie 2013, la debutul Zilelor „Augustin Bena”, cu Serată muzicală organizată de Centrul de Cultură Alba. Programul a fost în întregime dedicat memoriei marelui compozitor, dirijor, preot şi profesor Augustin Bena, născut în localitatea Pianu de Jos.

Seara a debutat cu câteva repere din viaţa şi opera marelui muzician prezentate de prof. Mihaela Gornic, conf.univ.dr. Ramona Preja, pr. univ.dr. Adam Domin şi pr. prof. Dragoş Şuşman. Au urmat apoi lucrări ale compozitorului în interpretarea Corului „Augustin Bena” de la Liceul de Arte Regina Maria din Alba Iulia, dirijat de prof. Rus Fivi Daniela, Corul de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, dirijat de conf.univ.dr. Adam Domin şi Grupul Primavera, dirijat de prof. Marinela Popa de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Surpriza serii a constituit-o un film emoţionant realizat de prof. Marius Moga cu învăţătorul Ioan Bena, nepotul compozitorului, care chiar în 24 octombrie a împlinit venerabila vârstă de 92 de ani. Interviul a surprins prin acurateţea cu care Ioan Bena a evocat crâmpeie de amintiri legate de viaţa lui Augustin Bena şi a stârnit vii amintiri şi în rândul urmaşilor prezenţi în sală: primarul comunei Pianu – Marin Petruse, Gelu Bena-nepot, Alexandra Bena -strănepoata şi Marcela Popescu-directorul Şcolii Augustin Bena din Pianu de Jos.

Seara s-a încheiat cu surpriza pregătită de organizatori- un recital extraordinar susţinut de cvartetul orchestrei de cameră a judeţului Alba (Liviu Cernat şi Adriana Jurca la vioară, Tatiana Lăncrănjan la viola şi Claudiu Crăciun la contrabas) şi de Duo Ethos ( Liviu Cernat la viola şi Dragoş Tudor la chitară).

De menţionat că foaierul Casei de Cultură a fost neîncăpător şi în ciuda faptului că programul a depăşit 3 ore, nimeni nu a părăsit sala iar la final toţi cei prezenţi au rămas încă câteva minute bune să socializeze.

„A fost o seară plină, o seară minunată, o seară a muzicii de calitate şi un început de drum pentru o nouă ofertă a Centrului de Cultură Augustin Bena Alba – Seratele Muzicale de la Alba Iulia”, a transmis Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba  şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia şi Primăria comunei Pianu.

[nggallery id=522]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

22 mai: A patra ediție a Târgului de job-uri la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Consiliere și orientare în carieră pentru studenți

Bogdan Ilea

Publicat

în

22 mai: A patra ediție a Târgului de job-uri la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Consiliere și orientare în carieră pentru studenți Universitatea „1 Decembrie 1918” organizează a patra ediție a Târgului de job-uri alături de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba. Studenții vor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea