Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Şcoala „Axente Sever” din Aiud a împlinit 40 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Şcoala Gimnazială „Axente Sever” din Aiud a împlinit 40 de ani de activitate. Marcarea evenimentului a fost organizată de către cadrele didactice şi elevii şcolii care, timp de patru zile au organizat diverse evenimente cultural sportive.

Astfel, vineri 18 octombrie, a avut loc o ceremonie de depunere de coroane la bustul revoluţionarului român, unul dintre conducătorii mişcării de eliberare naţională a românilor din Transilvania în Revoluţia de la 1848, al cărui nume instituţia de învăţământ îl poartă cu mândrie de 20 de ani.

În cadrul evenimentelor organizate pentru marcarea trecerii celor 40 de ani de activitate, a avut loc un simpozion intitulat ”In memoriam Axente Sever”, organizat în colaborare cu Despărţământul Astra „Ovidiu Hulea” din Aiud şi condus de către preşedinta despărţământului aiudean, profesor Despina Stanciu. De asemenea, prin strădania dascălilor şcolii au avut loc concursuri tematice despre istoria şcolii, recitaluri şi expoziţii de desene având ca temă Şcoala Gimnazială „Axente Sever”, concursuri sportive de atletism, fotbal şi handbal, dotate cu cupa aniversară „40 de ani de la înfiinţarea Şcolii Gimnaziale „Axente Sever”, programe artistice, expoziţii de icoane realizate de elevi, înmânarea unor diplome aniversare şi dezvelirea unei plăci comemorative care să marcheze trecerea celor 40 de ani de la înfiinţarea şcolii.

La evenimente au participat atât elevii şi cadrele didactice actuale din şcoală, cât şi foşti profesori şi elevi care au activat în şcoală, dar şi apropiaţi ai şcolii cum ar fi domnul Jean-Francois Barlet preşedintele Asociaţiei Cusset – Aiud Echanges din Franţa, unul dintre apropiaţii vieţii sociale şi culturale din Aiud.

Şcoala Gimnazială „Axente Sever” a luat fiinţă ca urmare a dezvoltării economice accentuate din anii ’70 şi a creşterii numărului de locuitori, a populaţiei şcolare din Aiud în cartierul Microraion III. Lucrările de construcţie au început în anul 1970, noua şcoală primindu-şi primii elevi în toamna anului 1973. Timp de 20 de ani, noua şcoală a funcţionat sub numele de „Şcoala Generală nr. 3″ Aiud, în toamna anului 1993 când municipiul a sărbătorit 700 de ani de atestare documentară, primind numele marelui tribun de la 1848, Axente Sever, astfel că din data de 2 octombrie 1993, şcoala se numeşte „Şcoala cu cls. I-VIII Axente Sever”, în amintirea celui care a fost colaborator apropiat al lui Avram Iancu şi luptător pentru emanciparea românilor transilvăneni.

Dorel LAZĂR

[nggallery id=480]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Nouă localități din Alba au Planuri Urbanistice Generale noi. În 2023 s-au aprobat cu trei mai multe decât în 2022

Unirea Ziarul

Publicat

în

Nouă localități din Alba au Planuri Urbanistice Generale noi. În 2023 s-au aprobat cu trei mai multe decât în 2022 Comisia județeană de urbanism și amenajarea teritoriului din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Alba a analizat și avizat anul trecut 26 de planuri urbanistice zonale (PUZ) și 9 planuri urbanistice generale (PUG) – ale comunelor Pianu, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea