Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

FOTO: Satul de la capătul lumii. Un cătun din Apuseni păstrează încă poveştile, tainele şi oamenii lui care nu l-au părăsit

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Adevărată minune a Apusenilor, cătunul Casa de Piatră se afla la 12 km de Gârda de Sus, la o altitudine cuprinsă între 1000 şi 1200 m. Se spune că se află la capătul lumii. Însingurat, patriarhal, colorat şi viu, cătunul Casa de Piatră este… acolo, în Apusenii lui, între ceruri, păduri şi stânci de calcar, cu toate poveştile, tainele şi oamenii lui care nu l-au părăsit.

Cătunul înconjurat de stânci (de aici i se trage şi numele) este căminul a circa 20 de familii, care iubesc acest petec de pământ. În Apuseni, femeile au grijă de casă şi de animale, în timp ce bărbaţii se ocupă cu lemnul şi fac diverse munci, de zi, pentru a câştiga banii necesari supravieţuirii familiei. Moţii sunt, de când se ştiu, într-o luptă permanentă cu viaţă. Nimic nu-i cruţă.

Este şi raiul speologilor şi artiştilor fotografi. Peisajele inedite şi peşterile minunate îi atrag aici pe cei curioşi, pentru a descoperi această lume, unde şi locuitorii dau dovadă de o ospitalitate moştenită din străbuni. În munţii din jur se află şi Peştera Gheţarul de la Vârtop cunoscută şi sub denumirea Peştera Minunată datorită frumuseţii speleotemelor, peşterile Coiba Mare care are cel mai mare portal ca suprafaţă din România, Coiba Mică, Hodobana, Huda Orbului, Huda Oilor, Avenul din Şesuri, Pojarul Politei, Suruta şi Izbucul Tăuz.

Casele păstreză arhitectura tradiţională, construite din lemn, în stil moţesc. La Casa de Piatră poţi să te cazezi la localnici şi să mănânci ceea ce gătesc pentru ei.

Astăzi, cătunul reprezintă o mare atracţie pentru turiştii din toată lumea.Când ajungi aici, te-ai putea auzi şoptindu-ţi că ai vrea să rămâi acolo, departe de forfotă citadină.

[nggallery id=3729]

 

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Floriile 2024. Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice 2025, 2026. Obiceiuri, tradiții și superstiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Floriile 2024 • Când pică Floriile în următorii ani: Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice în 2024, 2025. Floriile ortodoxe 2024 sunt în 28 aprilie, iar Floriile catolice 2024 în 24 martie. Paștele Ortodox 2024 este în 5 mai, iar Paștele Catolic 2024 în 31 martie. În Duminica Floriilor, românii ortodocși sărbătoresc Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea