FOTO: Satul de la capătul lumii. Un cătun din Apuseni păstrează încă poveştile, tainele şi oamenii lui care nu l-au părăsit

Adevărată minune a Apusenilor, cătunul Casa de Piatră se afla la 12 km de Gârda de Sus, la o altitudine cuprinsă între 1000 şi 1200 m. Se spune că se află la capătul lumii. Însingurat, patriarhal, colorat şi viu, cătunul Casa de Piatră este… acolo, în Apusenii lui, între ceruri, păduri şi stânci de calcar, cu toate poveştile, tainele şi oamenii lui care nu l-au părăsit.

Cătunul înconjurat de stânci (de aici i se trage şi numele) este căminul a circa 20 de familii, care iubesc acest petec de pământ. În Apuseni, femeile au grijă de casă şi de animale, în timp ce bărbaţii se ocupă cu lemnul şi fac diverse munci, de zi, pentru a câştiga banii necesari supravieţuirii familiei. Moţii sunt, de când se ştiu, într-o luptă permanentă cu viaţă. Nimic nu-i cruţă.

INFORMARE COVID-19

Este şi raiul speologilor şi artiştilor fotografi. Peisajele inedite şi peşterile minunate îi atrag aici pe cei curioşi, pentru a descoperi această lume, unde şi locuitorii dau dovadă de o ospitalitate moştenită din străbuni. În munţii din jur se află şi Peştera Gheţarul de la Vârtop cunoscută şi sub denumirea Peştera Minunată datorită frumuseţii speleotemelor, peşterile Coiba Mare care are cel mai mare portal ca suprafaţă din România, Coiba Mică, Hodobana, Huda Orbului, Huda Oilor, Avenul din Şesuri, Pojarul Politei, Suruta şi Izbucul Tăuz.

Casele păstreză arhitectura tradiţională, construite din lemn, în stil moţesc. La Casa de Piatră poţi să te cazezi la localnici şi să mănânci ceea ce gătesc pentru ei.

Astăzi, cătunul reprezintă o mare atracţie pentru turiştii din toată lumea.Când ajungi aici, te-ai putea auzi şoptindu-ţi că ai vrea să rămâi acolo, departe de forfotă citadină.

 

Salvează

Salvează

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

pilu 5 aprilie 2017 at 18:55

Asta-i o actiune buna. In fiecare saptamana puteti prezenta astfel de obiective. Sa stie lumea ce-i prin judetul asta.

capone 6 aprilie 2017 at 11:45

A2-a Elvetie,dar”fara drumuri asfaltate”.Autoritati,luati masuri urgente!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...