FOTO: Săptămâna prevenirii criminalității la IPJ Alba – 24 mai, zi dedicată prevenirii violenţei în familie
Azi, 24 mai, în cea de-a patra zi a Campaniei „Săptămâna prevenirii criminalităţii” poliţiştii din judeţul Alba au abordat tema prevenirii violenţei în familie.
Astfel, în cadrul unor întâlniri ce au avut loc în unităţi de învățământ, centre de zi pentru persoane vârstnice şi în spaţiul public, atât în mediul urban cât şi în mediul rural, poliţiştii au oferit informaţii despre formele violenţei şi modalităţile de prevenire şi sesizare, în caz de violenţă domestică.
Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu poliţiştii Biroului Rutier Alba Iulia au fost prezenţi la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia unde s-au adresat părinţilor, cadrelor didactice şi copiilor prezenţi la concursul de dans pentru preşcolari „ Bucuria Dansului”, organizat de Şcoala de Dans Modern „Chirilă”, oferindu-le acestora explicaţii legate de posibilităţile pe care, o potenţială victimă le are pentru a se apăra împotriva agresorului, modalităţile de a ieşi dintr-o situaţie de abuz şi, nu în ultimul rând, măsurile de prevenţie pe care le pot adopta, pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor.
Celor prezenţi la întâlniri, poliţiştii le-au reamintit prevederile Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.
Potrivit art.26 alin.1 din aceasta, privind ordinul de protecţie, “Persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, măsuri, obligaţii sau interdicţii, cum ar fi:
a) Evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) Reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei;
c) Limitarea dreptului de folosinţă al agresorului asupra locuinţei comune;
d) Obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate.
e) Interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
f) Interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod cu victima;
g) Obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;
h) Încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.
Violenţa în familie reprezintă agresiunea fizică, psihică, verbală, sexuală sau economică, săvârşită cu intenţie de către un membru al familiei, împotriva altui membru. Ea nu se manifestă izolat, ci se repetă în cazul în care nu se iau măsuri.
Violenţa în familie este prevăzută ca INFRACŢIUNE, în Codul Penal.
Activităţile din cadrul Campaniei „Săptămâna prevenirii criminalităţii” se încheie mâine, 25 mai, cu ziua dedicată siguranţei rutiere.
[nggallery id=5671]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Ținutele principilor transilvani vor fi recreate la Alba Iulia: „Înțelegerea unei epoci istorice” prin proiectul PRINCE
Ținutele principilor transilvani vor fi recreate la Alba Iulia: „Înțelegerea unei epoci istorice” prin proiectul PRINCE Proiectul de Hotărâre, numărul 426 din 13 noiembrie 2024, privind aprobarea implementării de către Centrul Cultural Palatul Principilor a proiectului „Proiect Interactiv de Costumații de Epocă – PRINCE” în cadrul sesiunii I/2025 AFCN , precum și susținerea cheltuielilor necesare […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariio zi ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Sporto zi ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ