FOTO: Salina ”Roman” din Cugir și efectele sale vindecătoare
La parterul unui bloc situat pe strada Victoriei nr.34 din Cugir, vis a vis de firma ,,Star Transmission” funcționează, nu de mult timp, o microsalină de suprafață, sub numele de ”Salinele Roman” Cugir.
Locația, care măsoară aproape 50 m.p, este construită după un procedeu brevetat și face parte din brandul Roman (după numele inventatorului salinei de suprafață, singurele cu brevet de invenție din România recunoscute de Ministerul Sănătății medaliate la un târg de invenții cu trei distinctii de aur).
Întreprinzătorul acestei construcții, Larion Rinja (32 ani), a pornit în demersul său de la o problemă de familie și anume, de a găsi o soliție prin care să trateze sănătatea fiului său care se confruntă cu dese și neplăcute afecțiuni de apnee, rinită alergică, polipi și amigdale inflamate. A fost o idee de bun augur care, așa cum ne-a declarat tatăl copilului, a observat cum starea de sănătate a fiului său s-a ameliorat, fără a mai fi nevoie de intervenții operatorii și nici de medicamente. Un semnal în acest sens l-a avut și în urma unor ședințe de terapie salină, pe care copilul le-a făcut la salina de la Praid, de unde acesta se întorcea, de fiecare dată, cu o stare mult mai bună.
Realizând că nu poate face 4 sedințe pe an la salinele din apropiere din cauza timpului și a costurilor, l-a căutat și l-a găsit pe Nelu Ștefan Roman inventatorul acestor saline de suprafață, după un procedeu brevetat, omul care l-a convins și l-a ajutat să amenajeze la Cugir (după un model din Tg. Mureș), un loc asemănător altor 20 de exemple din țară, menit să contribuie nu doar la sănătatea copiilor, ci și a adulților. Așa că, s-a deplasat la Slănic Prahova, salina unde se respiră cel mai curat aer din lume, de unde a adus 16,5 tone din acest prețios produs pe care l-a folosit pentru zidirea pereților cu bulgări de sare de dimensiuni destul de mari, a ornat cu țurțuri din sare plafonul încăperii, iar pe jos a pus pulbere de sare.
În acest cadru, părinți sau bunici, cu copiii în brațe sau de mânuțe, au început să se prezinte la tratament folosind cu încredere recomandările medicilor, confirmând necesitatea acestei terapii, în condițiile în care Cugirul se confruntă cu probleme de sănătate generate de gradul ridicat de umiditate, determinând de-a lungul anilor ca multe persoane să plece în alte localități cu o climă mai adecvată. O situație mai neprielnică ce afectează nu doar copiii ci și adulții care trăiesc în această comunitate. Despre tot ce s-a realizat pe această cale, proprietarul ,,Salinele Roman” Cugir ne-a declarat:
,,Credem în calitatea serviciilor noastre și în valoarea oferită de acestea, fapt pentru care le oferim garanția celor care ne caută că după 4 cure recomandate în decurs de 12 luni, sănătatea acestora va fi cu totul alta.
Pentru că ei se pot trata de: afectiuni ale aparatului respirator, astm, bronsite,emfizem pulmonary, polipi, tuse tabacica, insuficientă respiratory, malformatii ale cutiei toracice, stari postoperatorii pulmonare, infectii ORL, amigdalite, bronsite, otite, sinuzite, rinite, pierderea simtului olfactiv, alergii de sezon, dereglari ale imunitatii organismului, disfunctii ale tiroidei, meteosensibilitate, insomnia, stress etc. Le mai putem spune că efectele salinoterapiei înseamnă: Eliminarea focarelor de infectie ale tractului respirator; Ameliorarea afectiunilor respiratorii si ORL; Prevenirea racelii si gripei; Curatarea cailor respiratorii de particulele din fumul de tigara; Cresterea imunitatii; Diminuarea reactiilor alergice de sezon; Detoxifierea organismului; Mineralizarea si hidratarea celulelor; Imbunatatirea functionarii aparatului digestive; Regenerarea pielii si reducerea ridurilor; Eliminarea sforaitului; Reducerea stresului si a oboselii etc”.
Constantin PREDESCU
[nggallery id=3157]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Interes crescut pentru dezvoltarea regiunii cu ajutorul fondurilor europene gestionate de ADR Centru: 1564 de proiecte depuse până la finalul anului 2024, cu o valoare totală de aproape 2,1 miliarde de euro
Interes crescut pentru dezvoltarea regiunii cu ajutorul fondurilor europene gestionate de ADR Centru: 1564 de proiecte depuse până la finalul anului 2024, cu o valoare totală de aproape 2,1 miliarde de euro Activitatea ADR Centru în anul 2025 pornește de la bazele solide construite perioada de peste 26 de ani în care instituția și-a diversificat […]