Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Sală arhiplină la „Blifat” – piesa de rezistenţă din prima seară a Festivalului de Teatru „Poveşti” de la Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Sute de albaiulieni au „blifat” piesa de rezistenţă din prima seară a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, a VIII-a ediţie, desfăşurat la Alba Iulia. Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au urcat miercuri seara actori ai Teatrului “Odeon” din Bucureşti, cu un spectacol pentru tineri şi adulţi, o comedie, o poveste actuală a unei familii obişnuite, în care probabil mulţi dintre cei prezenţi în sală s-au regăsit. Deşi, la prima vedere, piesa poate fi o dramă,  limbajul colorat şi realist i-a făcut pe albaiulieni să râdă aproape la fiecare replică. La final, actorii au fost aplaudaţi de public la scenă deschisă.

Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti” de la Alba Iulia a debutat „în forţă” miercuri, 2 octombrie. Începând cu ora 19.30, Casa de Cultură a Sindicatelor a fost plină-ochi de albaiulieni veniţi să vadă piesa „Blifat”,  din distribuţia căreia fac parte actorii Laurenţiu Lazăr, Angela Ioan, Mihai Smarandache, Ioana Anastasia Anton şi  copilul David Petcu.

„Blifat” este povestea unei familii normale din România, dintr-un bloc obişnuit şi muncitoresc, dintr-un cartier normal.  Într-un apartament de bloc cu trei camere şi într-o zi de sâmbătă obişnuită totul se schimbă. Nimic nu  mai e la fel din această zi. Blifat este o poveste banală, până la un punct, a unei familii care nu mai ştie să îşi asculte membrii. Copiilor nu li se spune pe nume, ci doar generic: Ăla mare, A mijlocie şi Ăla micu’. Părinţii au uitat demult cum să îşi vorbească frumos şi mai ales cum să se asculte şi să se înţeleagă.

Piesa  arată cum ajunge o familie, la început unită şi iubitoare, să se destrame şi să nu se mai recunoască. Sub presiunea evenimentelor sociale şi economice ale vremurilor prin care trecem, fiecare din cei cinci membri ai familiei au drame personale, necunoscute de ceilalţi. Singurii confidenţi sunt prieteni din afară, care oricum nu au timp pentru văicărelile lor. Unicul moment în care întreaga familie se reuneşte este pentru a asculta cu paharul lipit de perete cum vecinul de jos îşi bate nevasta.

Părinţii au pierdut demult legătura cu copiii, pe care îi tratează ca pe nişte bunuri sau ca pe nişte supuşi. Copiii au uitat de mult să comunice cu părinţii şi au dezvoltat fobii sau au ridicat ziduri de apărare în faţa “inamicilor”.

Piesa este semnată de Gabriel Pintilei, regia Alexandru Mihail şi scenografia Laura Paraschiv.

În aceeaşi seară, de la ora 19.00, în holul Casei de Cultură a Sindicatelor a avut loc vernisajul unei expoziţii de costume de teatru de la Teatrul Liric “Elena Teodorini” Craiova, prezentată de către directoarea Teatrului de Păpuşi din Alba Iulia şi totodată a festivalului,  Ioana Bogăţan şi directorul Teatrului „Liric” din Craiova, Antoniu Zamfir. Expoziţia  este în sine însăşi, povestea unei lumi strălucitoare, rafinate, spumoasă ca o cupă de şampanie.

Costume din cele mai reprezentative spectacole delectează privitorul cu distincţia, preţiozitatea şi mirajul pe care doar opera şi opereta le pot avea. Aida, Falstaff, Bărbierul din Sevilla, Văduva veselă, Don Pasquale, Traviata, Liliacul, Turandot, Nabucco sunt doar câteva titluri din spectacolele prezente prin costumele semnate de scenografii Vasile Gorduz, Sorin Novac şi Răsvan Drăgănescu, expuse la Alba Iulia. Ele pot fi admirate de către curioşi în fiecare zi de festival, până în data de 6 octombrie.

Vă prezentăm mai jos imagini din prima seară a Festivalului de Teatru Poveşti de la Alba Iulia:

[nggallery id=368]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cod rutier 2024: Poliția rutieră poate reloca mașinile parcate regulamentar. În ce condiții se aplică noile reguli

Bera Larisa

Publicat

în

Cod rutier 2024: Poliția rutieră poate reloca mașinile parcate regulamentar. În ce condiții se aplică noile reguli Poliția Rutieră poate dispune relocarea mașinilor chiar și atunci când acestea sunt parcate regulamentar, conform modificărilor recente din Codul Rutier, adoptate vineri, 28 iunie. Care sunt noile reguli pentru șoferi în acest context? Citește și: FOTO | Majorarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea