Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Regio și ADR Centru au asigurat fondurile pentru siguranța a 2,5 milioane cetățeni

Publicat

în

*SMURD Regiunea Centru – gata să-și respecte misiunea ”Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă”!

smurd centruPeste 50 milioane lei fonduri nerambursabile au fost investite prin două proiecte Regio, pentru dotarea și pregătirea personalului SMURD, pentru protejarea vieții celor 2,5 milioane de cetățeni din Regiunea Centru, în caz de urgență.

Joi, 5 iunie 2014, s-a finalizat cel de-al doilea proiect finanțat din bugetul Programului Operațional Regional, gestionat la nivelul Regiunii CENTRU de către ADI ”Centrul Transilvaniei” și ADR Centru, prin care s-au achiziționat încă 44 de echipamente de intervenție în situații de urgență. Recepția acestor echipamente s-a făcut într-un cadru festiv, de către domnul Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș, alături de domnul Ovidiu Dancu, președintele ADI ”Centrul Transilvaniei”, și de reprezentanți ai conducerii IGSU, STS și oficialități locale.

Prin finalizarea acestui proiect, pe parcursul a 27 de luni au fost dotate echipajele SMURD, și în același timp și instruit personalul din cadrul acestor echipaje din 30 de municipii, reședință de județ, orașe și comune din Regiunea Centru. Proiectul „Echipamente pentru îmbunătățirea intervențiilor în situații de urgență”, depus de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Centrul Transilvaniei”, a fost finanțat prin domeniul 3.3 al Programului Operațional Regional și a avut o valoare totală de 20,28 milioane lei. Asociația Intercomunitară de Dezvoltare ”Centrul Transilvaniei”, este o asociație a Consiliilor Județene din Regiunea Centru, respectiv din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, pentru dotarea Inspectoratelor județene pentru Situaţii de Urgenţă.

Din bugetul proiectului, de 20,28 milioane lei, din care 15,76 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile alocate, au fost achiziționate 16 ambulanţe de prim ajutor, 2 ambulanţe de terapie intensivă, 22 de autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mică, din care 19 de teren și 3 pe şasiu camionetă, precum și 4 auto-speciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare. Tot în cadrul acestui proiect au fost instruite 516 persoane pentru utilizarea corespunzătoare a acestor echipamente.

Acest proiect vine în completarea unui proiect anterior, deja finalizat cu succes tot de către ADI „Centrul Transilvaniei”, care a avut un buget în valoare de 42,65 milioane lei prin care s-au pus bazele la Tîrgu Mureș, a unui centru regional pentru situaţii de urgenţă și au fost dotate 40 unităţi mobile pentru intervenţii în astfel de situaţii. Prin primul proiect s-au achiziționat autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic), autospeciale pentru descarcerări grele, autospeciale complexe de intervenție și descarcerare, autospeciale pentru lucrul cu apă și spumă, precum și un centru de comandă și control realizat la Târgu Mureș.

Impactul acestor două proiecte regionale devine și mai evident în momente de răscruce, în care se produc calamități naturale, accidente rutiere, montane, sau în zone greu accesibile, situații în care fiecare minut contează, în care secundele câștigate reprezintă încă o viață salvată. Începând cu anul 2009, în care deja s-au utilizat primele echipamente, prin munca depusă de echipajele de profesioniști instruiți, s-a redus timpul de intervenție rapidă și oamenii au ajuns acasă, la familii. Cel puțin din acest punct de vedere, pot spune că fiecare dintre noi, în calitate de cetăţeni ai Regiunii Centru, înţelegem relevanţa acestor proiecte şi utilitatea acestor fonduri cheltuite pentru dotarea unităților de intervenţie rapidă”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Prin punerea în funcţiune a noilor echipamente, în Regiunea Centru, timpul mediu de răspuns al echipajelor de prim ajutor și asistenţă medicală la locul intervenţiei s-a redus, fiind de 13,57 minute în cazul intervențiilor în mediul rural, respectiv de 4,40 minute în zonele urbane. Echipamentele specifice achiziţionate în cadrul proiectelor se vor putea utiliza și la îmbunătăţirea acoperirii riscurilor naturale, tehnologice, biologice, de incendii şi sociale.

În cursul acestei luni se va semna contractul de finanțare pentru cel de-al treilea proiect depus pe domeniul 3.3 al Programului Regio, cu o valoare totală de 2,7 milioane lei. Prin acest proiect, se va achiziționa câte o autoșeniletă de intervenție în zonele extrem de greu accesibile, pentru dotarea echipajelor SMURD din fiecare județ.

Echipamentele achiziționate prin cele două proiecte au fost repartizate detașamentelor, secțiilor sau pichetelor de pompieri sau a gărzilor de intervenție, din următoarele localități: judeţul Alba: Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Blaj, Câmpeni; judeţul Braşov: Braşov, Zărneşti, Făgăraş, Predeal,Victoria; judeţul Covasna: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului; judeţul Harghita: Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa; judeţul Mureş: Tîrgu-Mureş, Sighişoara, Târnăveni, Sărmaşu, Luduș, Miercurea Nirajului, Bălăușeri, Reghin; judeţul Sibiu: Sibiu, Mediaş, Agnita și Miercurea Sibiului.

Publicitate
Publicitate

Curier Județean

FOTO| Exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș: Toc pentru păstrarea prafului de pușcă

Publicat

în

Exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un toc pentru păstrarea prafului de puşcă, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Artefactul, provenind din colecția lui Ioan Raica, a intrat în patrimoniul muzeului încă din anul 1958.

Confecționat din corn de cerb, tocul a fost folosit de vânătorii din Munții Sebeșului la alimentarea cu pulbere a puștilor cu cremene. Armarea cu tablă de alamă a compartimentului pentru dozarea prafului de pușcă, situat în partea superioară a tocului, constituie un indiciu că piesa a fost confecționată în Moldova, mai precis în zona Sucevei, unde, de altfel, are bune analogii.

Tocul este bogat ornamentat, având aproape întreaga suprafață acoperită cu motive decorative: solare, vegetale și geometrice. În zona centrală de află o rozetă fără braţe, încărcată de elemente vegetale, fiind vorba de o reprezentare a soarelui în varianta statică. Braţele tocului sunt decorate cu coroane de „tip oriental”, stilizate, motiv interpretat de specialişti ca fiind un „cerc magic” care avea rolul de a păstra puterea prafului de pușcă.

Tocurile pentru pulbere au apărut odată cu folosirea armelor de foc uşoare, portabile, şi ele au existat atât timp cât încărcarea cu praf de puşcă şi plumb se făcea pe ţeavă. Unele dintre primele tocuri despre care există informații sunt cele folosite de armatele din spațiul german, acestea fiind cunoscute însă doar din descrieri datând de la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul celui următor. Exemplarul cel mai timpuriu, datat sigur, este cel al regelui Angliei, Henric al VIII-lea Tudor (1509-1547), din 1531. Pe teritoriul ţării noastre, cel mai vechi, se pare, este un exemplar provenind de la Deva, pe care e inscripţionat anul 1608, aflat, în prezent, într-o colecţie particulară din Bucureşti.

Deşi cartuşul de hârtie – folosit pentru prima dată de armata suedeză în timpul regelui Gustav Adolf (1611-1632) – a fost introdus, începând cu anul 1740, în dotarea armatelor din toate ţările europene, tocurile pentru păstrarea prafului de puşcă au fost utilizate, în continuare, însă doar pentru armele de vânătoare. În întreaga zonă alpino-carpatică, din Croaţia până în Ucraina şi Polonia, coarnele cerbului au fost prelucrate sub forma unor tocuri pentru pulbere, însă specialiştii consideră că primele piese de acest tip au pătruns în Transilvania şi în Moldova din zona Tirolului, unde exista o şcoală de pădurari ce deservea Imperiul Habsburgic, populaţia învăţând să le imite, însă aplicând pieselor confecționate un decor local. Aceste obiecte, pe lângă rolul lor practic, au ajuns să reflecte și un anumit statut social, fiind, în același timp, şi trofee de vânătoare ale deținătorilor, ceea ce explică și calitatea execuției acestora.

Numărul destul de mare de astfel de artefacte în zona Sebeşului poate fi explicat, pe de o parte, prin pasiunea pentru vânătoare a locuitorilor, iar pe de alta, prin includerea unora dintre satele de aici în Regimentul 1 de Graniță de la Orlat, ceea ce a dus la răspândirea armelor de foc şi, implicit, a tocurilor pentru păstrat pulberea. De altfel, din zonă se cunoaşte şi o reţetă tradiţională pentru făcut „prav de puşcă”, pe care Nicolae Filimon, din Sebeşel, a consemnat-o în manuscrisul său, datând din 1873: „pentru a face prav de puşcă, şialitron 12 loţi, floare de pucioasă 10 loţi, cărbuni de alun 8 loţi, zdrobite laolaltă cu oţăt de vin, să se usuce apoi muete cu aluat. De acela se va dospi, apoi fermentat iar, apoi [în]tins la soare să se usuce, apoi ucisu în mujeriu de lemn, va fi prav de puşcă”.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Inundații la Ocoliș: Un grup de tineri de la Off Road Bistra au transportat electrocasnice și produse de curățenie cetățenilor afectați de viitură

Publicat

în

FOTO| Inundații la Ocoliș: Un grup de tineri de la Off Road Bistra au transportat electrocasnice și produse de curățenie cetățenilor afectați de inundații

Astăzi, 25 iulie, un grup de tineri plini de bunătate, din partea Off Road Bistra, au dus electrocasnice și produse de curățenie persoanelor care au fost afectate în urma inundațiilor puternice de la Ocoliș.

Inundațiile au făcut ravagii în comuna Ocoliș, în cursul săptămânii trecute, mai multe gospodării fiind inundate, case distruse, animale și mașini luate de apă.

Zeci de persoane s-au mobilizat în urma inundațiilor și au sărit în ajutorul cetățenilor din Apuseni care au fost „loviți” atât de tare de natura necruțătoare.

Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 31 de ani, din Sântimbru, prins de către polițiști la volanul unui autoturism, fără să dețină permis de conducere. S-a ales cu dosar penal

Publicat

în

Un bărbat în vârstă de 31 de ani, din Sântimbru, a fost depistat de către polițiștii din Galda de Jos, în timp ce se afla al volanul unui autoturism, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

La data de 24 iulie 2021, în jurul orei 16.30, polițiștii Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos au depistat un bărbat, de 31 ani, din comuna Sântimbru, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107H, pe raza localităţii Bucerdea Vinoasă, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare