FOTO: Regal istoric de Ziua Regalității, Independenței și Europei realizat de elevii cugireni și partenerii lor educaționali
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenței de stat, a Regalității și a Europei, în zilele de 9 și 10 mai elevii Colegiului ,,David Prodan’’ din Cugir au realizat împreună cu partenerii lor educaționali mai multe activități care să marcheze aceste momente importante ale istoriei țării noastre.
O miniconferință istorică condusă de profesorul Nicolae Băcilă a fost inaugurată cu referate prezentate de olimpicii istorici Ioana Banu (Premiul Special la faza Națională de la Buzău) și Adrian Zinca ( premiul al II-lea la faza Județeană).
Despre Ziua Independenței din 1877 , declarația lui Mihail Kogălniceanu ,,Suntem independenți! Suntem națiune de sine stătătoare!’’ și luptele împotriva Imperiului Otoman de la Plevna, Smârdan și Vidin unde s-au jertfit pentru țară peste 10 mii de ostași, au vorbit colegilor elevele Larisa Pașcanu și Iulia Filimon.
Amintind de ziua de 9 mai 1945 care a marcat sfârșitul celui de al II-lea Razboi Mondial, elevii au prezentat colegilor și urmările acestui moment istoric, precum înființarea Organizației Națiunilor Unite, dar și a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (1951) din care se va dezvolta ulterior Uniunea Europeană. La numai 5 ani după victoria Coaliției și capitularea Germaniei naziste, ministrul francez de externe Robert Shuman a propus înființarea formei de cooperare politice în Europa care să înlăture un alt război între națiunile europene, au precizat prin referate și powerpoint Francesca Jibotean, Maria Ciobanu și Maria Caraman.
Importanța zilei de 10 mai, Ziua Națională a României între 1866 și 1947, ziua încoronării primului rege al țării- Carol I, a fost amplu prezentată de Mihai David printr-o prezentare powerpoint bazată pe o bună cercetare și documentare cu date și imagini asupra istoriei regalității, însemnele heraldice, date despre Casa Regală, cu momentele sale decisive în istoria României- precum obținerea Independenței de stat dar și momentele de criză dinastică privind regele Ferdinand și regele Mihai I.
Manifestările dedicate acestor momente istorice au cuprins o vizită organizată la Muzeul Cugirului unde ing.Aurel Voicu a prezentat elevilor documente, hărți, obiecte din timpul celui de-al doilea Război Mondial precum baionete, cască, rucsacul de cruce roșie care s-au dovedit a fi extrem de interesante pentru elevi, precum și o expoziție de carte realizată la CDI privind războiul și Uniunea Europeană.
Despre Uniunea Europeană au prezentat referate elevi ai cercului ,,Micii istorici’’ ai Școlii Gimnaziale nr 3 din Cugir , Denisa Fleșeriu, Alexandru Chitic și Laurențiu Balaciu care conduși de profesoara Daniela Satmari s-au documentat asupra unor date interesante despre țări din Uniunea Europeană precum Italia, Cipru, Franța. Desenele lor reprezentând steagurile țărilor europene și drapelul European au fost expuse în spațiul CDI de către prof.doc.Tatiana Ungurianu.
Elevii Școlii Gimnaziale Ceru Băcăinți, Mădălina Soca, Marius și Andrei Bota, Cristian Cârţu, Alexandra și Alexandru Bota, Bogdan şi Dorin Pop, Denisa Popa, Ionuţ Sava, Cristian Ungurianu, Mihaela Bota, Ionela şi Cosmina Zaharie, au urmărit powerpointul despre Uniunea Europeană prezentat de profesorii Florina Dubleș, Radu Costea, Dragoș Drăgan , Dorina Rotar și au realizat desene reprezentând drapelul European cu 12 stele aurii pe fond albastru, simbolizând idealurile de unitate, solidaritate şi armonie între popoarele Europei.
Celebrarea zilei a început la Liceul Tehnologic Auto din Timișoara, partener educațional cu CNDP Cugir, cu audiția Imnului Regalității și al Europei, respectiv Oda bucuriei din Simfonia a IX-a a lui Beethoven, după care au fost susținute de către elevii Darius Bejan, Ioana Petrașcu, Ionuț Botârlă și Robert Vinchici referatele și powerpointul privind semnificația triplei sărbători . Ajutați de profesoarele Manuela Doț, Simona Chiliban și Adriana Brebenel , elevii au răspuns la întrebările privind regalitatea și Uniunea Europeană, realizate și trimise de colegul cugirean David Mihai.
Uniți real și online cu ocazia sărbătoririi acestor importante momente istorice naționale, elevi și profesori au descoperit frumusețea cercetării , a documentărilor, și-au dezvoltat spiritul de muncă în echipă, dragostea pentru lectură și nu în ultimul rând au trăit și scris istorie !
Comisia de imagine a CNDP
[nggallery id=3917]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
DEER – Sucursala Alba anunță întreruperile de energie electrică programate pentru intervalul 02.12.2024-08.12.2024 și suplimentar pentru intervalul 25.11.2024-01.12.2024
DEER – Sucursala Alba anunță întreruperile de energie electrică programate pentru intervalul 02.12.2024-08.12.2024 și suplimentar pentru intervalul 25.11.2024-01.12.2024 Distribuție Energie Electrică România – Sucursala Alba anunță întreruperea în alimentarea cu energie electrică. Intreruperile programate pentru intervalul 02.12.2024-08.12.2024 SEBES, Str. GRIVITA, Str. GARII, Str. DOROBANTI PARTIAL, Str. CRISAN, Str. CALARASI PARTIAL, Str. B.ST.DELAVRANCEA, Str. AVRAM IANCU […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan