Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Regal istoric de Ziua Regalității, Independenței și Europei realizat de elevii cugireni și partenerii lor educaționali

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenței de stat, a Regalității și a Europei, în zilele de 9 și 10 mai elevii Colegiului ,,David Prodan’’  din Cugir  au realizat împreună cu partenerii lor educaționali  mai multe activități care să marcheze aceste momente importante ale istoriei țării noastre.

O  miniconferință istorică condusă de profesorul Nicolae Băcilă a fost inaugurată cu referate prezentate de olimpicii  istorici Ioana Banu (Premiul Special  la faza  Națională de la Buzău)  și Adrian Zinca ( premiul al II-lea la faza  Județeană).

Despre Ziua Independenței din 1877 , declarația lui Mihail Kogălniceanu ,,Suntem independenți! Suntem națiune de sine stătătoare!’’ și luptele împotriva Imperiului Otoman  de la Plevna, Smârdan și  Vidin unde s-au jertfit pentru țară peste 10 mii de ostași, au vorbit colegilor elevele Larisa Pașcanu și Iulia Filimon.

Amintind de ziua de 9 mai 1945 care a marcat sfârșitul celui de al II-lea Razboi Mondial, elevii au prezentat colegilor și urmările acestui moment istoric, precum înființarea Organizației Națiunilor Unite, dar și a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (1951) din care se va dezvolta ulterior Uniunea Europeană. La numai 5 ani după victoria Coaliției  și capitularea  Germaniei naziste, ministrul francez de externe Robert Shuman  a propus înființarea formei de cooperare politice în Europa care să înlăture un alt război între națiunile europene, au precizat prin  referate și powerpoint  Francesca Jibotean, Maria Ciobanu și Maria Caraman.

Importanța zilei  de 10 mai, Ziua Națională a României între 1866 și 1947, ziua încoronării  primului rege al țării- Carol I, a fost amplu prezentată de Mihai David printr-o prezentare powerpoint bazată pe o bună cercetare și documentare cu date și imagini asupra istoriei regalității, însemnele heraldice, date despre Casa Regală, cu momentele sale decisive în istoria României- precum obținerea Independenței de stat dar și momentele de criză dinastică privind  regele Ferdinand și regele Mihai I.

Manifestările dedicate acestor momente istorice au cuprins  o vizită organizată la Muzeul Cugirului unde ing.Aurel Voicu a prezentat elevilor documente, hărți, obiecte din timpul celui de-al doilea Război Mondial precum baionete, cască, rucsacul de cruce roșie care s-au dovedit a fi extrem de interesante pentru elevi, precum  și o expoziție de carte realizată la CDI  privind războiul și Uniunea Europeană.

Despre Uniunea Europeană au prezentat referate elevi ai cercului ,,Micii istorici’’ ai Școlii Gimnaziale nr 3 din Cugir , Denisa Fleșeriu, Alexandru Chitic și Laurențiu Balaciu care  conduși de profesoara Daniela Satmari s-au documentat asupra unor date interesante despre țări din Uniunea Europeană precum Italia, Cipru, Franța. Desenele lor reprezentând steagurile țărilor europene și drapelul European au fost expuse în spațiul CDI de către  prof.doc.Tatiana Ungurianu.

Elevii Școlii Gimnaziale Ceru Băcăinți,  Mădălina Soca, Marius și  Andrei Bota, Cristian Cârţu, Alexandra și Alexandru Bota, Bogdan şi Dorin Pop, Denisa Popa,  Ionuţ Sava, Cristian Ungurianu,  Mihaela Bota, Ionela şi Cosmina Zaharie, au urmărit powerpointul  despre Uniunea Europeană prezentat de profesorii Florina Dubleș, Radu Costea, Dragoș Drăgan , Dorina Rotar și au realizat desene reprezentând drapelul European  cu 12 stele aurii pe fond albastru, simbolizând idealurile de unitate, solidaritate şi armonie între popoarele Europei.

Celebrarea zilei a început la  Liceul Tehnologic Auto din Timișoara,  partener educațional cu CNDP Cugir, cu audiția  Imnului Regalității și al Europei, respectiv Oda bucuriei din Simfonia a IX-a  a lui Beethoven,  după care au fost susținute de către elevii Darius Bejan, Ioana Petrașcu, Ionuț Botârlă și  Robert Vinchici referatele și  powerpointul  privind semnificația triplei sărbători . Ajutați de profesoarele Manuela Doț,  Simona Chiliban și  Adriana Brebenel , elevii au răspuns la întrebările privind regalitatea și Uniunea Europeană, realizate și trimise de colegul cugirean David Mihai.

Uniți real și online cu ocazia sărbătoririi acestor importante momente istorice naționale, elevi și profesori au descoperit  frumusețea cercetării , a documentărilor, și-au dezvoltat spiritul de muncă în echipă, dragostea pentru lectură și nu în ultimul rând  au trăit și scris istorie !

Comisia de imagine a CNDP

[nggallery id=3917]

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea