Curier Județean
FOTO: Regal istoric de Ziua Regalității, Independenței și Europei realizat de elevii cugireni și partenerii lor educaționali
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenței de stat, a Regalității și a Europei, în zilele de 9 și 10 mai elevii Colegiului ,,David Prodan’’ din Cugir au realizat împreună cu partenerii lor educaționali mai multe activități care să marcheze aceste momente importante ale istoriei țării noastre.
O miniconferință istorică condusă de profesorul Nicolae Băcilă a fost inaugurată cu referate prezentate de olimpicii istorici Ioana Banu (Premiul Special la faza Națională de la Buzău) și Adrian Zinca ( premiul al II-lea la faza Județeană).
Despre Ziua Independenței din 1877 , declarația lui Mihail Kogălniceanu ,,Suntem independenți! Suntem națiune de sine stătătoare!’’ și luptele împotriva Imperiului Otoman de la Plevna, Smârdan și Vidin unde s-au jertfit pentru țară peste 10 mii de ostași, au vorbit colegilor elevele Larisa Pașcanu și Iulia Filimon.
Amintind de ziua de 9 mai 1945 care a marcat sfârșitul celui de al II-lea Razboi Mondial, elevii au prezentat colegilor și urmările acestui moment istoric, precum înființarea Organizației Națiunilor Unite, dar și a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (1951) din care se va dezvolta ulterior Uniunea Europeană. La numai 5 ani după victoria Coaliției și capitularea Germaniei naziste, ministrul francez de externe Robert Shuman a propus înființarea formei de cooperare politice în Europa care să înlăture un alt război între națiunile europene, au precizat prin referate și powerpoint Francesca Jibotean, Maria Ciobanu și Maria Caraman.
Importanța zilei de 10 mai, Ziua Națională a României între 1866 și 1947, ziua încoronării primului rege al țării- Carol I, a fost amplu prezentată de Mihai David printr-o prezentare powerpoint bazată pe o bună cercetare și documentare cu date și imagini asupra istoriei regalității, însemnele heraldice, date despre Casa Regală, cu momentele sale decisive în istoria României- precum obținerea Independenței de stat dar și momentele de criză dinastică privind regele Ferdinand și regele Mihai I.
Manifestările dedicate acestor momente istorice au cuprins o vizită organizată la Muzeul Cugirului unde ing.Aurel Voicu a prezentat elevilor documente, hărți, obiecte din timpul celui de-al doilea Război Mondial precum baionete, cască, rucsacul de cruce roșie care s-au dovedit a fi extrem de interesante pentru elevi, precum și o expoziție de carte realizată la CDI privind războiul și Uniunea Europeană.
Despre Uniunea Europeană au prezentat referate elevi ai cercului ,,Micii istorici’’ ai Școlii Gimnaziale nr 3 din Cugir , Denisa Fleșeriu, Alexandru Chitic și Laurențiu Balaciu care conduși de profesoara Daniela Satmari s-au documentat asupra unor date interesante despre țări din Uniunea Europeană precum Italia, Cipru, Franța. Desenele lor reprezentând steagurile țărilor europene și drapelul European au fost expuse în spațiul CDI de către prof.doc.Tatiana Ungurianu.
Elevii Școlii Gimnaziale Ceru Băcăinți, Mădălina Soca, Marius și Andrei Bota, Cristian Cârţu, Alexandra și Alexandru Bota, Bogdan şi Dorin Pop, Denisa Popa, Ionuţ Sava, Cristian Ungurianu, Mihaela Bota, Ionela şi Cosmina Zaharie, au urmărit powerpointul despre Uniunea Europeană prezentat de profesorii Florina Dubleș, Radu Costea, Dragoș Drăgan , Dorina Rotar și au realizat desene reprezentând drapelul European cu 12 stele aurii pe fond albastru, simbolizând idealurile de unitate, solidaritate şi armonie între popoarele Europei.
Celebrarea zilei a început la Liceul Tehnologic Auto din Timișoara, partener educațional cu CNDP Cugir, cu audiția Imnului Regalității și al Europei, respectiv Oda bucuriei din Simfonia a IX-a a lui Beethoven, după care au fost susținute de către elevii Darius Bejan, Ioana Petrașcu, Ionuț Botârlă și Robert Vinchici referatele și powerpointul privind semnificația triplei sărbători . Ajutați de profesoarele Manuela Doț, Simona Chiliban și Adriana Brebenel , elevii au răspuns la întrebările privind regalitatea și Uniunea Europeană, realizate și trimise de colegul cugirean David Mihai.
Uniți real și online cu ocazia sărbătoririi acestor importante momente istorice naționale, elevi și profesori au descoperit frumusețea cercetării , a documentărilor, și-au dezvoltat spiritul de muncă în echipă, dragostea pentru lectură și nu în ultimul rând au trăit și scris istorie !
Comisia de imagine a CNDP
[nggallery id=3917]

Curier Județean
FOTO| Pompieri remarcabili la ISU Alba, premiați pentru activitatea de-a lungul anilor: Erou la Râpa Roșie sau „Cel Mai Puternic Pompier 2019”, le-au fost aduse mulțumiri
FOTO| Pompieri remarcabili la ISU Alba, premiați pentru activitatea de-a lungul anilor: Erou la Râpa Roșie sau „Cel Mai Puternic Pompier 2019”, le-au fost aduse mulțumiri
„Sebi a participat la misiunea de salvare a celor doi copii căzuți în zona Râpei Roșii. Extragerea acestora a putut fii făcută doar prin trolierea de către elicopterul SMURD.
Acesta nu a ezitat nici măcar o secundă în a pune în aplicare toate abilitățile pe care le-a dobândit de-a lungul anilor, iar prin reacția imediată și coordonarea eficientă a forțelor venite în sprijin, s-a reușit identificarea și extragerea în siguranţă a copiilor.
Mihai, câștigător al titlului de Cel Mai Puternic Pompier in anul 2019, iar de curând a reuşit să ocupe prima treaptă a podiumului, la categoria + 100 kilograme, devenind astfel campion naţional la judo la Campionatul organizat de Ministerul Afacerilor de Interne.
De menționat este faptul că, până la momentul de față acesta mai are în palmares medalii de aur, argint şi bronz câștigate la Campinatul Național de Judo, cât și rezultate remarcabile la competițiile ,,Cel mai puternic pompier” din Polonia, Austria, Ungaria și Germania.
Celor doi le-au fost aduse mulțumiri de către comanda inspectoratului pentru performanțele remarcabile la diferite competiții, dar și pentru devotamentul, profesionalismul și dedicarea de care aceștia dau dovadă în fiecare zi!
Felicitări încă o dată!”, au transmis reprezentanții ISU Alba.
Curier Județean
FOTO| Săptămâna Prevenirii Criminalității în Alba: Polițiștii și elevii au dezbătut subiecte de interes precum PIN-ul și CVV2/CVC2-ul cardului, phishing-ul prin email și siguranța pe internet
FOTO| Săptămâna Prevenirii Criminalității în Alba: Polițiștii și elevii au dezbătut subiecte de interes precum PIN-ul și CVV2/CVC2-ul cardului, phishing-ul prin email și siguranța pe internet
În cea de-a patra zi din Săptămâna Prevenirii Criminalității, poliţiştii din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Biroului Siguranță Școlară precum și cei din cadrul subunităților urbane și rurale au desfășurat activități de prevenire a victimizării în mediul on-line.
Polițiștii le-au oferit explicații tinerilor legate de tipurile de fraude informatice: phishing-ul prin email, care este un mesaj electronic trimis către sute sau mii de destinatari, pretinzând a fi din partea unei surse legitime – prieten, instituție, magazine virtuale, phishing-ul prin telefon, care este o modalitate prin care o persoana pretinde că sună din partea unei surse de încredere cum ar fi banca, membru al familiei, autoritate și, apelând la tehnici de inginerie socială, solicită informații confidențiale cum sunt adresa, nume complet, datele părinților, fraudele pe platforme market place și alte subiecte de interes privind siguranța pe internet .
Polițiștii au prezentat și consecințele acestor fraude informatice, făcând totodată o serie de recomandări în vederea prevenirii implicării în diferite situații de victimizare, cum ar fi:
– să nu deschidă link-uri/ atașamente din email-uri/sms-uri nesolicitate,
– să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare (datele înscrise pe card trebuie cunoscute exclusiv de titular și trebuie completate doar când acesta efectuează cumpărături online pe site-uri securizate),
– să utilizeze parole puternice ( o parolă puternică are litere mari și mici, cifre și caractere speciale precum: @!#*) etc.
Ieri, 25 mai, activitățile au vizat prevenirea victimizării și a disparițiilor de minori.
Atât copiii aflați în centre de plasament din județ cât și sute de elevi care învață în unități de învățământ, au fost sfătuiți să nu plece de acasă fără înștiințarea părinților sau a tutorelui, să nu se încreadă în persoane necunoscute și să nu dea curs solicitării unor persoane străine de a-i însoți, indiferent de motivul invocat de acestea.
Curier Județean
FOTO| Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, la APEL pentru donare de sânge: Spirit social și responsabilitate civică, pentru semenii în nevoie
FOTO| Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, la APEL pentru donare de sânge: Spirit social și responsabilitate civică, pentru semenii în nevoie
Centrul de Transfuzie Sanguină Alba a lansat recent un apel la donare. Necesitatea de sânge a Spitalului Județean și a pacienților internați depășește cantitatea de sânge colectat de la cetățeni ce aleg să doneze.
Astfel, mai mulți elevi de Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au dat dovadă de spirit social și responsabilitate civică răspunzând pozitiv la APEL, pentru semenii în nevoie.
Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au transmis mulțumiri publice, atât elevilor de la Colegiul Militar, cât și tuturor persoanelor ce au înțeles, în urma apelului, că sângele, la ora actuală, nu are înlocuitor, iar singura modalitate prin care poate fi asigurat necesarul de multe ori vital și componentele din spitale este aceea de a dona.
„Mulțumim elevilor de la Colegiul Militar , de asemenea tuturor persoanelor care au răspuns cu promptitudine solicitării noastre de a dona sânge.” au transmis reprezentații CTS Alba, reiterând invitația către alte persoane: „Vă așteptăm în continuare la donare!”
-
Ştirea zileiacum 7 ore
UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Femeie de 58 de ani din Ciuruleasa, dată DISPĂRUTĂ: A fost găsită în timp ce se deplasa pe DN 74
-
Ştirea zileiacum 7 ore
FOTO VIDEO| „CADOUL” primit de un diriginte din Alba, din partea elevilor săi, cu ocazia încheierii clasei a XII-a: „Avea nevoie de un tuning”
-
Ştirea zileiacum 13 ore
L-AȚI VĂZUT? Alertă în România: Polițiștii caută un bărbat suspectat că şi-a ucis iubita şi a abandonat-o pe un câmp
-
Curier Județeanacum 11 ore
FOTO| Imagini inedite în Apuseni: Un RÂS, surprins tolănit la soare în zona Dealul Piciorului
-
Curier Județeanacum 13 ore
FOTO| Șofer din Alba, judecat pentru ucidere din culpă: A provocat un accident soldat cu decesul fiului său. Ce a hotărât Judecătoria Aiud
-
Actualitateacum 12 ore
Pensiile de stat și salariu minim vor crește substanțial în Rusia de la 1 iunie 2022. Anunțul președintelui Vladimir Putin
-
Curier Județeanacum 10 ore
Tânăr din Vințu de Jos „țepuit” de un băcăuan de 19 ani: Ce a vrut să-și cumpere și ce a primit
-
Actualitateacum 15 ore
Amânarea ratelor la bănci, în actualul context economic: Cine poate amâna plata. Anunțul ministrului de Finanțe, Adrian Câciu
-
Actualitateacum 14 ore
Variola maimuţei la nivel mondial: Numărul de cazuri confirmate a ajuns la 219. Raport publicat de ECDC
-
Ştirea Taacum 10 ore
ȘTIREA TA| „Pană” de curent în comuna Șpring: Patru sate, fără energie electrică. „O să-mi cumpăr generator, așa ceva nu este posibil”
-
Actualitateacum 15 ore
Partidul Social Democrat prezintă joi bilanţul primelor şase luni de guvernare. Marcel Ciolacu: „Nu vrem să fardăm realitatea”
-
Politică Administrațieacum 13 ore
Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”