FOTO: Raiul verde de deasupra oraşului: Parcul Dendrologic de pe Mamut, ianugurat oficial. O minune peisagistică şi o oază de linişte, pe 22 de hectare, la dispoziţia albaiulienilor

Paul Voicu - Primar 2020

Parc Dendrologic Alba Iulia026Parcul Dendrologic “Dr. Ion Vlad” din municipiul Alba Iulia, unde atât albaiulienii cât şi turiştii vor avea ocazia să se refugieze într-o adevărată oază de linişte, a fost inaugurat oficial joi, 1 Mai, în prezenţa autorităţilor locale şi a custodelui Nicolae Pătrânjan. Locul de promenadă aflat deasupra oraşului, în zona Mamut pe Valea Popii, pune la dispoziţia pasionaţilor de plimbări în aer liber un spaţiu vast, planificat minuţios, astfel încât cei care îl vor vizita, după poarta de intrare, se vor cufunda imediat într-o mare de verdeaţă, cu o atmosferă de pace şi armonie.

Parcul Dendrologic,  aflat departe de agitaţia cotidiană şi zumzetul oraşului, se întinde pe o suprafaţă de 22 de hectare. Peste 1200 de specii de plante româneşti şi exotice existene, dar şi păsări care şi-au găsit refugiul aici, pot fi admirate în parcul natural.

ELIT

Infrastructura acestuia constă în principal din împrejmuire, alea principală asfaltată şi dotarea cu cele necesare pentru public, bănci, copertine, cabine ecologice, locuri de odihnă, coşuri de gunoi şi podeţe. Totodată, locaţia dispune de o parcare de 600 mp.

În câteva săptămâni, potrivit primarului Mircea Hava, se va da drumul şi la pista de biciclete şi zona unde oamenii pot să facă un grătar, cu parcare şi restaurant, aflate lângă parcul natural.

Mihail David - 2020

Dacă la momentul actual accesul spre parc se face pe un drum noroios, neasfaltat, pe Valea Popii, potrivit edilului oraşului, strada va fi modernizată, acum este în lucru şi se introduce canalizarea. Primarul Mircea Hava a spus că aceasta va avea cel mai frumos iluminat public, fiind una dintre primele străzi care tot ceea ce înseamnă curent şi branşamente vor fi sub pământ. Pentru toţi cei care vor veni să vadă această minune, primarul doreşte ca pe aici să  poată circula şi autobuzul.

Parc Dendrologic Alba Iulia042Acest „mic paradis” – parcul natural a fost conceput în anul 2001 de către inginerul silvic Nicolae Pătrânjan, iar în 2009 obiectivul a fost preluat de primărie.

Numele parcului a fost dat „pentru cinstirea unui mare silvicultor român din judeţul Alba”, primul inginer silvic, Ion Vlad,  născut la Pianu.

Accesul către Parc va fi modernizat iar pista de biciclete, restaurantul şi locul pentru grătare vor fi date în folosinţă în curând

La inaugurarea parcului, primarul Mircea Hava a precizat că strada Valea Popii va fi pavată, fiind scoasă deja la licitaţie, iar accesul, în maxim trei luni de zile va fi aşa cum trebuie, inclusiv cu trotuare.  Până atunci, în câteva săptămâni, se va da în folosinţă, cu toate că se foloseşte şi acum, pista de biciclete, dar nu numai. Ci şi posibilitatea de  a se intra într-un spaţiu în care se poate parca şi în care va exista un restaurant, loc de barbeque, tot ce trebuie pus într-o anumită zonă ca cei care doresc să facă mişcare să poată sta să servească masa”, a menţionat acesta.

Proiectul este al inginerului silvic Nicolae Pătrânjan, care şi-a dedicat o mare parte din viaţă pentru acest parc. „Ţin să-i mulţumesc domnului inginer. Vin cu toată plăcerea aici. Dânsul este custodele, el se ocupă, tot timpul este de lucru aici.  Sper ca oamenii care vin să vadă să înţeleagă că aici este foarte mult de muncă, foarte mulţi bani, dar în primul rând multă dragoste. Ceea ce spuneam acum câţiva ani, că aici va fi o zonă în care toată lumea va veni, iată că s-a întâmplat. Fiecare centimetru pătrat de aici l-am bătut cu pasul”,  a declarat Mircea Hava.

De la 50 de specii,  la peste 1200 existente, rarităţi şi curiozităţi

Parc Dendrologic Alba Iulia033Dacă înainte locul din pădure era negru, prin grija inginerului silvic Nicolae Pătrânjan, acum a ajuns o minune peisagistică. „Am pornit cu 50 de specii existente în 2001 şi am ajuns acum la peste 1200 de specii. Lucrările sunt în curs, cele biologice, dar datorită stadiului la care se află la ora actuală a putut fi deschis publicului. Nu putem spune că lucrările sunt terminate. Într-o asemenea zonă, într-un astfel de parc, se lucrează zeci, poate sute de ani, pentru că tot timpul este ceva de făcut, de îmbogăţit, de înlocuit, scopul final fiind crearea unui peisaj estetic vitalizant şi sper că deja am reuşit.

Ceea ce am realizat aici deja este reconstrucţia ecologică. În această zonă nu mai exista nimica, locul era negru în pădure. La ora actuală s-au însutit speciile cântătoare de păsări, ceea ce a condus la excluderea aproape în totalitate a tratamentelor chimice. De asemenea, au reapărut ghioceii, am adus şi noi alte specii perene, pe lângă cele lemnoase care constituie baza colecţiei”, a spus Nicloae Pătrânjan.

Peste 90% din speciile existente în parc au fost crescute în pepiniere de către inginerul silvic, restul au fost achiziţionate fie cu bani fie prin schimb cu unităţi similare din ţară, parcuri dendrologice şi grădini botanice.

Pe lângă speciile forestiere existente în Parc, s-a încercat a se aduce în majoritate specii româneşti de arbori şi arbuşti, dar cele mai multe sunt exotice, cu seminţe, puieţi şi butaşi aduse din parcurile din ţară.

Pe lângă speciile care au funcţie ornamentală, hibrizi în general, în parc există şi specii rare sau curiozităţi, cum ar fi spre exemplu bambusul. „Acesta  creşte  50 de centimetri pe zi. Are şi  tufa mamă care este invazivă, dar se ţine sub control, rezistă destul de bine, în iernile grele mai pierde din frunze, dar se reface” a explicat acesta.

„Mai sunt şi altele care nu au nume românesc dar sunt foarte interesante ca frunziş culoare, cum ar fi Cuningamia, care excelează fie prin portul pe timpul verii sau prin coloraţia de toamnă, iar magnoliile bineînţeles primăvara” , a mai spus acesta.

Cert este că toţi cei care vor vizita Parcul Dendrologic din Alba Iulia vor putea admira la fiecare pas, rarităţi aduse din toată lumea, peste 1.200 de plante şi arbori, le vor încânta privirea.

Cum ajungi la Parcul Dendrologic

Accesul la Parcul Denrologic se face din drumul naţional care duce spre Zlatna, se face stânga înainte de Miceşti, pe Strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit şi apoi din nou stânga, pe Strada Valea Popii, până la parc.

Drumul poate fi parcurs şi pe jos în mai puţin de o oră, sau cu bicicleta, urmând aceleaşi indicaţii. „Indiferent cum ar călători cineva spre ”minunea” din Valea Popii, recompensa este aceeaşi: 22 de hectare de pădure frumoasă, cu alei de promenadă printre specii rare de plante şi cu locuri de odihnă de unde nu îţi vine să mai pleci”.

Programul de funcţionare pe durata acestei veri este între orele 9.00-21.00, intrarea fiind gratuită pe toată perioada lunii mai. Din iunie, intrarea va fi 1 leu pentru copii şi 2 lei pentru adulţi.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

14 Comentarii

Viorel 1 mai 2014 at 16:55

Ultimele 2 imagini as spune ca sunt chiar rusinoase pe langa parcul inaugurat. Dar e ceva tipic romanesc, chiar si in 2014. Nu e nimic nou.

@Viorel 1 mai 2014 at 17:32

Tipic romanesc este comentariul tau. Pe strada aceea, care este noua, se lucreaza, sa baga canalizarea, apa, se ingroapa firele de curent, iluminat public etc., apoi se va asfata, statii de autobus si tot ce mai trebuie. La americani probabil ca se lucreaza in punga vidata, nu au noroi, nu au deranj, noi romanii, ce sa vezi? si cand zugravim avem deranj in casa. Asa cevaaaa! Sau poate trebuiau sa mai tina parcul ala inchis inca vreo 3 luni pana terminau strada si cadeau si frunzele. Au fost proiecte diferite, fiecare pe felia lui, nu s-au putut sincroniza perfect.

Newbie 1 mai 2014 at 17:26

Numai pedelisti si slugi de-a lor. Nu vad nici un cetatean.

blablablabla 1 mai 2014 at 18:16

Multumim partidului pedelist ca ne-a confiscat padurea si ca din iunie va trebui sa platesc bani ca sa merg acolo ! Pentru asta am impresia ca unii capi ai orasului vor face niste escale la DNA in lunile viitoare si poate cine stie… de data asta vom avea norocul ca mustaciosul cacacios sa fie in sfarsit retinut.

mda 1 mai 2014 at 18:53

Daca dupa tine un parc dendrologic e o „padure” atunci ma bucur ca esti un lingau PSD-ist.

Bula 1 mai 2014 at 18:56

@ mda, iar tu un pupincurist basist.

blablablabla 1 mai 2014 at 19:07

Bai fraiere mancator de rahat portocaliu… ar trebui sa te intrebi despre modul in care acel teren a trecut din proprietatea statului in proprietate privata. Ala a fost terenul statului si pe vremea regelui !!!

Costel* 1 mai 2014 at 18:54

Da doamne ….

mda 1 mai 2014 at 19:33

E evident ca nu am de gand sa ma cobor la nivelul unor spalati pe creier, fiind ultimul comentariu pe tema asta. Ligeti pe mai departe linistiti dosuri comunsite (ca tot e 1 Mai), campania electorala e doar la inceput.

mda 1 mai 2014 at 19:34

*comuniste

blablablabla 1 mai 2014 at 19:38

Linge si tu in continuare „rahatul portocaliu” ca este cel mai gustos din acest oras !

@blablablabla 1 mai 2014 at 20:57

Ar fi bine sa nu platesti si sa nu intri acolo. Macar zona aia sa nu se umple de cocalari si manelisti. Zau, nu ai ce face acolo, dai banii degeaba! Lasa-i pe aia un pic mai spalati si mai cititi sa se bucure de natura fara sa trebuiasca sa-ti ignore prezenta. Chiar langa parcul cu specii protejate, unde se plateste intrarea 2 lei, este zona de agrement de pe dealul Mamut, care-i cat tot dealul, cu piste de biciclete, gratare, etc. Are si multe banci pe care poti scrijeli si unde poti scuipa seminte gratis, ca din pacate acolo nu se pune bilet de intrare.

dolfi 1 mai 2014 at 19:31

ma p.i.s.h. pe simpatiile voastre politice… iubiti acelasi cacat doar cu miros/culoare diferit(a). pofta buna! asta daca cumva nu sunteti postaci manjiti cu cacat… de toate culoarile.
Problemele pe care le vad eu sunt: distrugere copacilor, drumul ala asfaltat prin padure care va duce o gramada de indivizi ce vor lasa mizerie in urma lor si vor polua fonic fauna de p-acolo. Pana azi toamna, in zona vedeai iepuri si caprioare… De anul asta… adio.. doar pitzipoance si cocalari cu bubuieli manelistice.
Cat despre costuri… ma abtin sa nu apara vreun postac sa improaste cu ca…cao.

gheo 2 mai 2014 at 12:41

Sa tai 100 ha de padure , sa pavezi 22, cu HAVELE, sa faci drum betonat prin padure este ceva diabolic !

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...