Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Punguțe de mireasă de la începutul secolului XX, expuse la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Află povestea lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

pungute mireasa04Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a prezentat, marți, Exponatul Lunii Iulie, eveniment în cadrul căruia au fost expuse 6 punguțe de mireasă de la începutul sec. XX, din comuna Daia Română, județul Alba.

Punguțele de mireasă sunt parte a unei vechi tradiții practicate încă din prima zi după nuntă când tinerele neveste primeau în dar de la nași diferite punguțe de piele pe care urmau să le poarte în permanență. De asemenea, mireasa punea în punguţă banii primiţi ca dar de nuntă, iar tot aici își vor ține apoi cheile gospodăriei.

În trecut nunțile durau trei zile, punguțele fiind purtate din cea de-a doua zi a nunții. Banii care erau puși în punguțe erau puțini, deoarece zestrea principală a fetei consta în perne, lepedee și diverse cusături.

Pungile cu bani se mai dădeau în dar chiuitoarelor de la nuntă, de către nașa mare.

Potrivit etnografului Adriana Țuțuian, în Sebeș a existat, începând cu secolul al XVI-lea, un centru de tăbăcărit, unde funcționau calfe care aveau ucenici. Aceștia stăteau patru ani pe lângă calfe, după care aveau să funcționeze pe cont propriu. Astfel au ajuns oamenii din Daia Română să confecționeze singuri punguțele.

Alexandru Știrban a precizat că muzeul a ales aceste exponate ținând cont că este o lună de vară, în care, în mod tradițional, se organizează nunți. Potrivit acestuia, exponatele au fost puse spre vizionare în premieră.

Punguțele de mireasă pot fi văzute la muzeul din Alba Iulia pe tot parcursul lunii iulie.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. (A.M.)

[nggallery id=737]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea