Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Proiectul ”Alba Iulia 360”, exemplu de abordare integrată a unor măsuri de reducere a numărului de persoane aflate în sărăcie, din 5 comunități ale municipiului

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Direcția Programe a primăriei a avut loc, miercuri, conferința de monitorizare a proiectului ”Alba Iulia 360”, demarat în toamna anului trecut și având o durată de implementare de 3 ani, ce vizează reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunități marginalizate ale municipiului. Au fost prezenți la întâlnire managerul de proiect, Crina Dumitrescu, viceprimarul Gabriel Pleșa, membrii ai echipei de implementare și reprezentanți ai partenerilor.

Este vorba despre un proiect ce cuprinde măsuri integrate pentru incluziune socială, combatere a sărăciei și a oricărei forme de discriminare pentru persoane care locuiesc în 5 zone de risc din municipiu, respectiv ”Zgura”, Partoș, Barbu Lăutaru, Ciocârliei – Pompieri și Trandafirilor. Noutatea față de alte proiecte având grupuri țintă similare constă în acordarea mai multor servicii, simultan, astfel încât beneficiarii să simtă cu adevărat că sunt ajutați să-și îmbunătățească nivelul de trai și condiția socială.

Grupul căruia i se adresează proiectul este format din 560 de persoane care vor primi cel puțin două forme de sprijin. La final, zeci de familii din cele cinci comunități vor avea o cu totul altă viață datorită paletei de servicii gratuite la care au avut acces: îngrijire medicală la domiciliu; sprijin pentru rezolvarea problemelor cu actele de identitate și/sau proprietate; ajutor pentru obținerea drepturilor de asistență socială; organizarea de sesiuni de terapie ocupațională pentru copii; implicarea elevilor în programul „Școală după școală“; sprijinirea tinerilor să învețe o meserie; pregătirea adulților pentru piața muncii prin programe de formare profesională; pregătire de specialitate și sprijin financiar pentru înființarea de afaceri; lucrări de igienizare și/sau renovare a unor locuințe din cele cinci comunități.

Potrivit Crinei Dumitrescu, managerul de proiect, în prezent echipa de implementare împreună cu partenerii derulează servicii de recrutare; sesiuni de informare și consiliere profesională, sprijin pentru găsirea unui loc de muncă; formare profesională; consiliere antreprenorială; servicii juridice; servicii medicale și socio-medicale; campanii de promovare a toleranței și nediscriminării; sesiuni de promovare a egalității de șansă.

Se află în derulare un curs de calificare pentru măcelari, dar sunt pregătite și alte oportunități de formare profesională, respectiv: îngrijitori bătrâni la domiciliu; lucrător în comerț; agent curățenie; tâmplar universal; croitorie îmbrăcăminte la comandă; vopsitor industrial sau agent securitate. De asemenea, se ia în calcul lărgirea paletei de domenii de calificare, în funcție de nevoile beneficiarilor și de cererea de pe piața muncii.

Pentru segmentul de antreprenoriat, se oferă consultanță particularizată pe nevoile celor interesați. Pentru 40 de persoane sunt puse la dispoziție un program de inițiere în competențe antreprenoriale (acreditat ANC) și un program de eLearning pentru aprofundarea cunoștințelor în acest domeniu. Se va organiza și un concurs în cadrul căruia vor fi selectate 15 planuri de afaceri care vor primi sprijin pentru demarare, cu monitorizare pentru 1 an în impementare și 7 luni sustenabilitate. Cursanții vor beneficia de consultanță în dezvoltarea planului de afacere cu care vor participa la acest concurs.

”Principala provocare pe care o avem, în acești trei ani în care se implementează proiectul este de a transforma această mentalitate, cea de a rămâne veșnic asistați social, într-una de implicare. Ne dorim să responsabilizăm aceste persoane pentru că prin abordarea pe care am avut-o până acum, din păcate, prin toate măsurile guvernamentale sau europene, i-am obișnuit cu o anumită asistare. Dorim să avem o abordare personalizată, iar la acel om cu care ne întâlnim în proiect trebuie să observăm efectiv o schimbare, astfel încât să-și dorească să vină la cursuri, dar nu pentru bani, să-și dorească să-și curețe casa, dar nu pentru că noi o să intervenim cu niște bani să-i renovăm locuința, să-și dorească să-și trimită copilul la școală, dar nu pentru că primește o subvenție. Pentru asta, nu ne vom opri doar la măsurile pe care le-am enunțat în acest proiect ci efectiv dorim o abordare personalizată integrată pentru a reuși să schimbăm această mentalitate”, a concluzionat Crina Dumitrescu.

”Este un altfel de proiect, care s-a scris în condiții dificile, având o concurență redutabilă, dar sunt bani mulți, nerambursabili și ne bucurăm foarte mult că prin implementarea lui aceste comunități vulnerabile vor avea mult de câștigat. Știm cu toții că există în Alba Iulia sărăcie, persoane aflate la limita existenței, copii care abandonează școala din cauza lipsurilor. Prin acest proiect și prin acești bani care vin de la Uniunea Europeană cred că vom reuși, parțial – pentru că nu vom putea să eradicăm în totalitate fenomenul -, să facem ceva pentru acești oameni. De aceea, eu salut câștigarea și derularea acestui proiect și este responsabilitatea mea să le mulțumesc și colegilor care l-au scris și celor care se ocupă de implementare, dar și partenerilor care ne-au stat alături. Sunt convins că la final va fi un plus pentru aceste comunități vulnerabile din Alba Iulia”, a declarat viceprimarul Gabriel Pleșa.

Proiectul „Alba Iulia 360“(cod POCU/18/4/1/101639), cu o durată de 36 de luni, este derulat de Primăria Municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu: Liceul de Arte ,,Regina Maria” Alba Iulia, Fundația Națională a Tinerilor Manageri, Filiala de Cruce Roșie a Județului Alba, Agentia Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba, Fundația PAEM Alba, DAD EXPERTISE S.R.L., BPI Management Consulting România SRL, INTRATEST S.A., Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, Asociația pentru Dezvoltare și Incluziune Socială.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 25,2 milioane lei, din care contribuția nerambursabilă este 24,3 milioane, iar 807.983 lei este contribuția Primăriei Municipiului Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

UPDATE VIDEO: INCENDIU la o locuință din Roșia Montană. Au intervenit pompierii din Abrud

Bogdan Ilea

Publicat

în

UPDATE VIDEO: INCENDIU la o locuință din Roșia Montană. Au intervenit pompierii din Abrud Un incendiu a izbucnit într-o locuință din localitatea Roșia Montană: Intervin pompierii cu trei autospeciale. Detașamentul de pompieri Abrud intervine cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autopscară pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Roșia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea