Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Profesori din Alba Iulia de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” specializați în domeniul utilizării noilor tehnologii în actul de predare-învăţare-evaluare

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

formare04În urmă cu un an, 21 de cadre didactice şi instructori militari de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au început activităţile de formare profesională în cadrul Proiectului Erasmus + KA1 „Împletind tradiţia cu inovaţia, implementăm calitatea europeană în şcoală”. În această lună, proiectul a ajuns la final. Ultima mobilitate a cadrelor didactice a avut loc în perioada 2-10 octombrie 2016 în Portugalia, prin participarea prof. Filipescu Dorina şi Mureşan Simona la un curs de formare în domeniul utilizării noilor tehnologii în actul de predare-învăţare-evaluare, organizat de CREF Education la Sesimbra: „Stimulating creativity and innovation/Mobile devices in education”.

”Trăim în societatea postmodernă a secolului XXI în care tinerii utilizează noile tehnologii (laptop, tabletă, notebook, smartphone) în diferite scopuri: socializare, comunicare rapidă, documentare, investigare, relaxare. De aceea, pentru această generaţie, în cadrul procesului instructiv-educativ, devine imperativă utilizarea noilor tehnologii, a platformelor educaţionale şi, implicit, a unor noi metode/instrumente de predare-învăţare, împletind armonios tradiţia cu modernitatea. Acest curs ne-a demonstrat nouă, profesorilor, cum accesul la internet în şcoală, elaborarea lecţiilor cu ajutorul unor aplicaţii on line precum Mentimeter, Kahoot,Quiziz, Lino, Mobizen, Popplet, Tagxedo, Prezi, MyHistro, Wikispaces etc. vor putea facilita instruirea tinerei generaţii, vor permite centrarea activităţii pe elev, dezvoltându-i imaginaţia şi creativitatea, vor stimula munca în echipă şi evaluarea diferenţiată a elevilor. În acest sens, e nevoie de o dotare în prealabil a sălilor de clasă sau a unor cabinete/laboratoare cu tablă interectivă, videoproiector, tablete/laptopuri/smartphonurile elevilor şi, bineînţeles, acces la internet.”

Cursurile teoretice au fost urmate de ateliere de lucru pentru profesori, în vederea dobândirii competenţelor de elaborare a diferitelor activităţi de învăţare cu aceste mijloace didactice. Pentru ca utilitatea acestui curs să fie înţeleasă şi, de ce nu, îmbrăţişată de cât mai mulţi dintre noi, organizatorii au pregătit vizite în şoli în care procesul de învăţământ se bazează pe noile tehnologii. În Setubal, la Şcoala Gimnazială „Manuel Martins” au descoperit o „clasă a viitorului”: sala de clasă era organizată pe domenii de activitate, pe grupe de interes: Prezentare/Planificare, Creaţie/Imaginaţie, Descoperire/Investigaţie, Colaborare/Ajutor, Dezvoltare/Analiză, astfel încât elevii puteau fi împărţiţi în echipe de lucru; fiecare centru de interes dispunea de un laptop, o tablă interactivă şi materialele necesare, în funcţie de domeniul de cercetare.

Cursul de perfecţionare s-a finalizat cu realizarea şi prezentarea unei secvenţe didactice  în care se utilizează noile tehnologii şi cel puţin două dintre aplicaţiile descoperite pe parcursul formării.

Toate activităţile desfăşurate în cadrul proiectului constituie o adevărată experienţă intelectuală şi interculturală dobândită alături de oameni pasionaţi de profesia de dascăl, care au manifestat dorinţa de a împărtăşi şi a afla cât mai multe din experienţa altora şi nu în ultimul rând receptivi la perspectiva aplicării noului în procesul instructiv educativ.

”Orăşelul primitor de pe malul Oceanului Atlantic, Sesimbra, ne-a îmbogăţit pe fiecare dintre noi: am cunoscut locuri pline de pitoresc, tradiţii şi obiceiuri, am legat noi prietenii cu colegi profesori din alte colţuri ale lumii, am descoperit că simplitatea, naturaleţea şi modestia sunt cheia fericirii şi comunicării în orice cultură, că în viaţă trebuie să-ţi învingi temerile şi să-ţi depăşeşti limitele pentru a fi mai bun şi, nu în ultimul rând, am învăţat să fim „profesori ai viitorului” într-o Europă fără frontiere”, a concluzionat unul dintre profesorii participanți.

 

[nggallery id=2848]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea