Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Prof. univ. Dr. Traian Muntean, originar din Cugir, a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al orașului în care a copilărit. El este inventatorul primului supercalculator european ,,Supernode”

Publicat

în

În cadrul unei reuniuni festive, Adrian Teban, primarul orașului Cugir a înmînat duminică, titlul de „Cetățean de Onoare al Orașului Cugir” prof. univ. dr. Traian Muntean. Încă din luna iulie a.c, Consiliul Local Cugir a luat în dezbatere și a dat undă verde unui proiect de hotărâre inițiat în acest sens.

 

Demersul a avut la bază o adresă transmisă de Asociația franceză de amiciție ”Pro-Europa – R. G. Chardronnet”, prin care erau prezentate rezultatele obţinute de Traian Muntean în cadrul amintitei organizații, fiind evidenţiată implicarea acestuia în viaţa colectivităţii locale. Traian Muntean s-a născut la Cugir, dar trăiește de mai mult de 50 de ani în Franț

Electrica Furnizare Discount

Copilăria și tinerețea le-a petrecut la Cugir, în casa părintească, casă pe care o păstrează precum un mic muzeu familial. Pregătirea sa școlară, începută la Cugir la Școala Generală nr. 2 și la Liceul Teoretic, a continuat la Universitatea ”Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a intrat pe primul loc, cu nota 10, la examenul de admitere al Facultății de „Matematică și Mașini de Calcul”.

După vizita președintelui Franței, Generalul de Gaulle, în România în 1968 și în urma unui concurs organizat la nivel național de către Ministerul Educației și Ambasada Franței, a devenit unul dintre cei cinci beneficiari ai unei burse în Franța pentru continuarea studiilor, la Universitatea din Grenoble, Facultatea de Informatică și Matematici Aplicate. În prezent este profesor universitar emerit la ”Aix – Marseille Universite” din Marsillia, după ani lungi de profesorat și cercetare, atingând cel mai înalt grad al profesorilor universitari din Franța.

Începând din ianuarie 1990, a fost la Grenoble unul dintre inițiatorii Asociației de ajutorare și prietenie cu Transilvania ”Greonoble – Isere – Roumanie” (GIR), care s-a concentrat atunci mai mult pe ajutoare medicale (camioane de medicamente și aparate de dializă au fost trimise atunci la spitalul din Cugir și Cluj-Napoca). De-a lungul timpului i-a ajutat și pe tinerii din Cugir să cunoască Franța, fie prin competiții sportive, fie prin schimbările de experiență între elevii de liceu.

Asociația de Amiciție ”Pro Europa” din Cugir a fost creată din inițiativa lui Traian Muntean. Cu Asociația GIR și Primăria din Grenoble a organizat și primirea ca țară invitată de onoare a României la Târgul de Primăvară ALPEXPO, în aprilie 1990.

Atunci o delegație din Transilvania, formată din mai mult de 150 persoane, a fost invitată la acest eveniment, delegație din care au făcut parte, printre alte persoane, și medici de la Spitalul Orășenesc Cugir, profesori și elevi de la Liceul Industrial nr.1, ingineri de la U.M. Cugir și un grup de tineri călușari.

Toți au reprezentat România cu o imagine nouă ce a rămas de neuitat la Grenoble, unde Asociația GIR continuă și acum unele relații de înfrățire cu România. La evenimentul de decernate a titlului au luat parte consilieri locali, membrii ai familiei, prieteni, alâi invitați.

(C.P.)

Publicitate

Curier Județean

Ajutor de stat pentru creșterea animalelor în 2022. Care este valoarea și cum va fi acordat

Publicat

în

Ajutor de stat pentru creșterea animalelor în anul 2022. Care este valoarea și cum va fi acordat – proiect

Valoarea maximă a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor este de 96 milioane de lei pentru anul 2022, din care 72,771 milioane de lei din credite bugetare, suma încadrându-se în plafonul aprobat pentru perioada 2015 – 2022, respectiv 759,25 de milioane de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), scrie agerpres.ro

„Suma alocată ajutorului de stat pentru anul 2022 este de maximum 96.000 mii lei credite de angajament, din care 41.664 mii lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 54.336 mii lei pentru speciile ovine şi caprine, respectiv 72.771 mii lei credite bugetare, din care 31.583 mii lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 41.188 mii lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2022”, se menţionează în document.

Citește și: Ajutor de MINIMIS 2022, pentru cultivatorii de legume românești: Cine este eligibil să primească 4.000 de euro

Prin prezentul proiect se stabileşte valoarea totală maximă a ajutorului de stat aprobat pentru perioada 2015 – 2022 necesară acoperirii costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a costurilor aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Electrica Furnizare Discount

Repartizarea sumelor, pe specii, se realizează proporţional cu sumele solicitate prin cererile iniţiale anuale.

Schema de ajutor de stat are perioada de aplicare până în data de 31 decembrie 2022.

„Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creşterii animalelor”. conform proiectului.

Citește și: Ajutor de MINIMIS 2022, pentru producția de usturoi: Criteriile de eligibilitate

Intensitatea ajutorului de stat este de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice, respectiv de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Potrivit proiectului, solicitanţii ajutorului de stat sunt asociaţii sau organizaţii de crescători de animale care prestează serviciile menţionate anterior, acreditate de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie (ANZ) „Prof. dr. G. K. Constantinescu” pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi/sau pentru determinarea calităţii genetice a raselor de animale.

De asemenea, solicitanţii trebuie să încheie cu beneficiarii, crescători de animale, cărora le prestează serviciile menţionate anterior contracte care să cuprindă specia, rasa şi numărul de animale, serviciile prestate şi tariful acestora.

Citește și: Amenzi URIAȘE la vânzarea laptelui din fermele de vaci, oi, capre și bivolițe – proiect ANSVSA

Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutoarelor de stat completate de către solicitanţi, avizate de către ANZ, se depun în perioada 1 – 15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită ajutorul de stat la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului.

Proiectul completează articolul 19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat din Alba, prins la volan fără permis de conducere: S-a ales cu dosar penal

Publicat

în

Bărbat din Alba, prins la volan fără permis de conducere: S-a ales cu dosar penal

Un un bărbat, de 57 de ani, din comuna Șibot, a fost prins de polițiști în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107 U, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

La data de 18 ianuarie 2022, în jurul orei 15.00, polițiștii Secției 2 de Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un bărbat, de 57 de ani, din comuna Șibot, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107 U, pe raza comunei, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Curier Județean

Acțiune a polițiștilor din Blaj, împreună cu RAR: Două mașini depistate cu defecțiuni tehnice și două certificate de înmatriculare reținute

Publicat

în

Acțiune a polițiștilor din Blaj, împreună cu RAR: Două mașini depistate cu defecțiuni tehnice și două certificate de înmatriculare reținute

Poliţiştii rutieri din Blaj, împreună cu RAR–ul, au organizat o acţiune de prevenire a accidentelor rutiere provocate de starea tehnică necorespunzătoare a autovehiculelor. Au fost controlate 29 de autovehicule. Două au fost depistate cu defecțiuni tehnice.

La data de 18 ianuarie 2022, poliţişti rutieri din Blaj, împreună cu specialişti din cadrul Registrului Auto Român – Alba, au organizat, pe raza municipiului Blaj, o acţiune pentru depistarea şoferilor care conduc, pe drumurile publice, autoturisme care nu îndeplinesc condiţiile tehnice pentru circulaţia în condiţii de siguranţă.

Electrica Furnizare Discount

Cu ocazia acțiunii, polițiștii au aplicat 7 sancțiuni contravenționale, din care două pentru defecțiuni tehnice, iar restul pentru alte abateri de la normele legale privind circulația pe drumurile publice.

Au fost reținute două permise de conducere și retrase două certificate de înmatriculare.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare