Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

FOTO. Primul an din noul secol sărbătorit cu emoție la Alba Iulia. Români de peste tot prezenți de Ziua Națională a României în Cealaltă Capitală

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Români de pretutindeni sărbătoresc Ziua Naţională a României la Alba Iulia. Data de 1 decembrie 2019 marchează evenimentul care a avut loc la 1 decembrie 1918 și anume împlinirea a 101 de ani de la Unirea principatelor Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

În data de 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională a Românilor, convocată la Alba Iulia, decreta unirea Transilvaniei cu România. Pe lângă Transilvania în sine, sunt alipite regatului român și Banatul, Crișana și Maramureș. Astfel, se creează un singur stat.

Oameni de toate vârstele, îmbrăcați în costume populare și cu steaguri tricolore în mâini, veniți din toate colțurile țării, au profitat de vremea bună și s-au bucurat de atmosfera de sărbătoare de la Alba Iulia.

O familie din Săcădate, județul Sibiu vine de 3 ani la Alba Iulia, de 1 Decembrie. Îmbrăcați în costume populare specifice zonei din care sunt, cei doi părinți au venit însoțiți de copilașii lor. Andrei, mezinul familiei, este la a doua participare, a fost prezent și de Centenar în Cealaltă Capitală, iar Larisa, în vârstă de 5 anișori, are deja trei ani de când sărbătorește Ziua Națională a României la Alba Iulia.

Un grup de maramureșeni care reprezintă Primăria Sighetu Marmației vine de anul trecut la Alba Iulia și au de gând să continue tradiția cât timp îi vor ține picioarele. Oamenii se consideră un grup de români adevărați, cu rădăcini și tradiții. Grupul a încins o horă de toată frumusețea alături de cei prezenți în Piața Cetății, pe acordurile muzicii tradiționale românești.

Un alt grup de tineri din Arad vine de 5-6 ani la Alba Iulia, de 1 Decembrie. Cei care s-au aflat astăzi în Cetatea Alba Carolina i-au putut asculta cântând melodii patriotice sau colinde tradiționale românești.

Un bărbat din Lugoj a venit pe bicicletă la Alba Iulia de Ziua Națională a României. Un adevărat patriot, acesta păstrează cu sfințenie tradiția pe care a început-o în anul 2000, indiferent de condițiile meteo.

Omul a plecat sâmbătă dimineața la ora 7.00 spre Cealaltă Capitală a românilor, a înoptat la Orăștie de unde și-a continuat drumul spre Alba Iulia. Vine de plăcere, iar orașul îl face să se simtă cu adevărat român, cu toate că de etnie este maghiar.

Mai multe femei din județul Mureș, mândre de portul tradițional pe care îl poartă au venit la Alba Iulia cu sufletul plin de patriotism și mare drag pentru orașul Marii Uniri.

Ioan Bășcuț, un octogenar din județul Hunedoara s-a aflat pentru a noua oară la Alba Iulia. Bărbatul trăiește într-un azil și este bolnav, dar starea lui nu l-a împiedicat să sărbătorească alături de alți patrioți în capitala de suflet a românilor. Mesajul bătrânelului pentru toți locuitorii acestei tțri este unul simplu, să nu uite niciodată că sunt români.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Joldes Petru, performanță remarcabilă la Concursul Național  de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”: Elevul de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia a obținut mențiune, faza națională

Bogdan Ilea

Publicat

în

Joldes Petru, performanță remarcabilă la Concursul Național  de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”: Elevul de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia a obținut mențiune, faza națională La Concursul Național de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”, organizat în 16-19 mai la Iași, elevul Joldes Petru, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” a reușit să obțină […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea