Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Premiul Național pentru Poezie ”Lucian Blaga” – Opera Omnia, decernat la Casa Memorială din Lancrăm. Distincția i-a revenit poetului Adrian Popescu din Cluj-Napoca

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Marți,  9 mai 2017, la 122 de ani de la nașterea marelui om de cultură, scriitor și filosof a fost decernat, la Lancrăm, pentru prima dată, Premiul Național pentru Poezie ”Lucian Blaga”.

Festivitatea s-a desfășurat la Casa memorială ,,Lucian Blaga,, din Lancrăm, începând cu ora 11, în prezența unui public numeros format din scriitori și critici literari, personalități culturale, reprezentanți ai administrației județene și locale, reprezentanți ai instituților de cultură și elevi din localitățile Lancrăm și Sebeș.

În urma voturilor exprimate de comisia de jurizare, Premiul Național pentru Poezie ”Lucian Blaga” – Opera Omnia i-a fost acordat domnului Adrian Popescu, poet, prozator și eseist, originar din Cluj Napoca.

Programul a debutat cu un cuvântul al inițiatorilor acestui eveniment rostit de prof.univ.dr. Aurel Pantea, președinte al Uniunii Scriitorilor din România-Filiala Alba- Hunedoara. Domnia sa a prezentat importanța acordări acestui premiu și deasemenea a făcut o scurtă trecere în revistă a celor prezenți. A urmat criticul literar Nicolae Manolescu, președinte al juriului, care a explicat regulamentul de acordare al premiului ca și câteva date tehnice referitoare la modul în care s-a realizat acordarea voturilor, respectiv a punctajului obținut de fiecare nominalizat. De menționat că au fost nominalizate 8 persoane, fiind prezenți la Lancrăm 4 dintre nominalizați.

Pe lângă președintele Nicolae Manolescu, din juriu au mai făcut parte următoarele personalități ale vieții literare din România: Gheorghe Grigurcu, Dan Cristea, Irina Petraș, Al. Cistelecan, Vasile Spiridon și Dan Voncu. În urma voturilor exprimate de comisia de jurizare Premiul Național pentru Poezie ,,Lucian Blaga,, – Opera Omnia i-a fost acordat domnului Adrian Popescu, poet, prozator și eseist, originar din Cluj Napoca.

Poetul Adrian Popescu s-a născut în 24 mai 1947, la Cluj. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai (1971). Este redactor-şef la revista „Steaua”. Autor a numeroase volume de poezie, dar şi de proză, Adrian Popescu este considerat unul dintre cei mai importanţi autori ai generaţiei ’70, dar şi ai primei promoţii de echinoxişti. Debutul editorial din 1971, cu „Umbria”, avea să-i aducă Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, dar şi elogiile criticii literare care a salutat cu entuziasm o voce lirică proaspătă şi singulară.  (text preluat de pe www.radiocluj.ro)

După un scurt laudatio rostit de domnul Nicolae Manolescu, președinte al Uniuni Scriitorilor din România au urmat la cuvânt organizatorii: domnul Ion Dumitrel, președinte al Consiliului Județean Alba și domnul Silvan Stâncel, manager al Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga,, Alba. Evenimentul s-a încheiat cu un moment muzical susținut de cvartetul Augustin Bena condus de muzicianul Liviu Cernat.

Instituirea unui premiu care să poarte numele marelui om de cultură Lucian Blaga, este un demers firesc și necesar având în vedere personalitatea culturală complexă și aportul adus de marele poet și filozof la promovarea culturii românești pe plan internațional.

De menționat că în țară se mai acordă doar la Botoșani un premiu național pentru poezie, care poartă numele poetului Mihai Eminescu și două premii naționale pentru literatură.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga ” Alba, la inițiativa Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Alba-Hunedoara. (C.M.)

[nggallery id=3913]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea