Curier Județean
FOTO: Premiile Festivalului Internaţional de Film Etnografic, Zlatna 2013, ediţia I
Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Etnografic de la Zlatna s-a încheiat duminică, 16 iunie, cu decernarea premiilor festivalului, acordarea de diplome tuturor satelor participante la parada portului popular şi un minunat spectacol folcloric. Au fost acordate 10 premii din cele 13 aflate în concurs şi două premii speciale, respectiv Premiul pentru „Atitudine” şi Premiul „Păcală”. Premiul pentru cel mai bun film etnografic a fost acordat filmului „De la spicul de grâu, la pictură” / „Od zrna do slike” – producător: – HRT – Televiziunea croata, Olimp şi Atalanta, scenariu şi regia: Branko Istvancic. Reprezentantul juriului din partea Radio România International a acordat un premiu special, pentru „Cea mai originală muzică de film”, filmului „Mehedinţi – din legendă în prezent”. Filmul „Sanvasaiul la Galda de Jos”, în regia lui Marinela Baba a primit „Premiul publicului”.
Ultima zi a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (F.I.F.E) Zlatna a început cu discursul primarului oraşului Zlatna, Silviu Ponoran, care a mulţumit cetăţenilor oraşului pentru implicarea deosebită în cadrul evenimentelor festivalului. S-au acordat diplome pentru toate satele aparţinătoare oraşului, care au participat alături de preoţi la parada portului popular, iar o diplomă specială au primit soţii Elena şi Gabriel Boholţ pentru efortul deosebit depus în organizarea şi derularea festivalului. Stadionul din Zlatna a fost aproape neîncăpător datorită asistenţei care a participat la această ultimă zi a festivalului.
Ulterior, o slujbă oficiată de preoţii din Zlatna a întregit şi binecuvântat întregul eveniment. Programul artistic a fost deschis de către preşcolarii Grădiniţei „Peştişorul de Aur” din Zlatna, cu un moment artistic „decorat cu umbreluţe”, pe acordurile celebrei melodii „Singing in the Rain”.
A urmat rapsodul local Aurelian Plăcintă, acompaniat de ansamblul Casei de Cultură „Horia Popescu”, din Zlatna. În acordurile muzicii antrenante a urmat un moment al copiilor din ansamblul „Mugurelul” din satul Feneş, pregătiţi de d-na. Felicia Bălşan – o cunoscută interpretă de muzică populară din Zlatna. Tot din satul Feneş a încântat apoi asistenţa Mihaela Gherman.
Căluşarii din zonă, reuniţi într-un singur mare ansamblu, au jucat pe iarba stadionului, primiţi cu aplauze de întreaga asistenţă. Feneşul se pare că în această seară a deţinut supremaţia, mai ales că pe scenă a încântat auditoriul cu ritmurile zlătnene şi Felicia Bălşan.
Cei prezenţi s-au bucurat de fiecare moment al festivalului şi, evident, cel mai aşteptat moment a fost decernarea premiilor festivalului.
Premiile Festivalului Internaţional de Film Etnografic, Ediţia I
Juriul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (F.I.F.E.) Zlatna, alcătuit din Geo Saizescu – preşedinte, Al. G. Croitoru, Calin Caliman, Horia Barna, Sebastian Papaiani, Claudia Motea, Marian Stere, Marcel Negruti, Nicolae Clonta, Malina Dragnea, Horia Tanislav, a stabilit următorul palmares:
1. Premiul pentru cel mai bun film etnografic „Marele premiu” – „De la spicul de grâu, la pictură” / „Od zrna do slike” – producator: – HRT – Televiziunea croata, Olimp si Atalanta, scenariu si regia: Branko Istvancic
2. „Premiul juriului”: – „Mehedinţi – From legend to present” / „Mehedinti – din legenda în prezent”, producator executiv : Radu Tora, director de proiect : Constantin Gherghe, director de imagine: Raoul Ventel, editor film: Florian Ardelean, muzica: Robert Precup, Alexandru Parocescu
3. „Premiul publicului”: – „Sanvasaiul la Galda de Jos”, regia: Marinela Baba
4. Premiul pentru „Cel mai bun film străin”: – „Ruse”, Bulgaria, regizor: Branimir Popov
5. Premiul pentru „Cea mai bună regie a unui film românesc”: – Cristi Toporan pentru filmul „Pâinea la test”
6. Premiul „Păcală”: – „Drumul spre Europa”, regizor Valeru Ciurea
7. Premiul pentru „Cea mai bună imagine a unui film românesc”: – „Talmaciu”, realizator Rodica Pavel
8. Premiul pentru „Atitudine”: – „Imposibila întoarcere”, realizator Valeru Ciurea, imagine: Maria Ciurea
9. Premiul pentru „Cea mai bună coloană sonoră a unui film românesc”: – „Drumul spre Europa”, realizator Valeru Ciurea
10. Premiul pentru „Cel mai bun montaj de film”: -„Maramureş”, realizator Gabriela Dima
11. Premiul pentru „Cel mai bun film etnografic 3D”: -„Culegătorii de folclor”, regia: Gabriel Boholt, scenariu Elena Boholt
12. „Premiul Junior”: – „Mugur de tradiţie”, realizator: absolvenţii cursurilor de operatorie, regie şi montaj din cadrul Centrului artelor vizuale Zlatna, jud. Alba
13 . Premiul Radio România Internaţional pentru „Cea mai originală muzică de film”: – „Mehedinţi – From legend to present” / „Mehedinţi – din legendă în prezent”, – producător executiv: Radu Tora, director de proiect: Constantin Gherghe, director de imagine: Raoul Ventel, editor film: Florian Ardelean, muzica: Robert Precup, Alexandru Parocescu
FOTO: Lili Ghirişan

Curier Județean
Tânăr din Vințu de Jos „țepuit” de un băcăuan de 19 ani: Ce a vrut să-și cumpere și ce a primit
Tânăr din Vințu de Jos „țepuit” de un băcăuan de 19 ani: Ce a vrut să-și cumpere și ce a primit
La data de 25 mai 2022, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au identificat un tânăr de 19 ani, din Buhuș, județul Bacău, ca persoană bănuită de înșelăciune.
Acesta ar i-ar fi promis unui tânăr din comuna Vințu de Jos că o să-i livreze jocuri, contra sumei de 200 de lei, dar i-ar fi trimis produse diferite față de cele comandate.
Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii sale activități infracționale.
Curier Județean
FOTO| Momente emoționante la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia: Absolvenții Promoției 2022 și-au primit gradele onorifice
FOTO| Momente emoționante la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia: Absolvenții Promoției 2022 și-au primit gradele onorifice
În cadrul unei ceremonii care a avut loc miercuri, 26 mai, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, absolvenții Promoției 2022 – „Încoronarea de la Alba Iulia – 100” au primit gradele onorifice de absolvent, pe care le vor purta până la finalul examenului de Bacalaureat.
„Ziua absolvirii se apropie, iar pentru elevii claselor a XII-a, emoțiile cresc pe măsură ce zilele trec. Este momentul în care se gândesc cu nostalgie la anii de liceu și cu speranță și încredere pentru ce va urma.
Astăzi, absolvenții Promoției 2022 – ,,Încoronarea de la Alba Iulia – 100” și-au așezat pe umeri gradele de „Absolvent”. Acestea strâng în jurul lor experiențe, trăiri, reușite, aspirații, multă muncă dar și încercări.
„Cei patru ani tumultoși dar frumoși petrecuți în acest colegiu militar sunt convins că ne-au schimbat pe fiecare dintre noi. Au clădit caractere puternice, suflete neînfricate, inimi care bat în cadență. Finalul acestor ani reprezintă finalul unei frumoase aventuri, dar mai ales deschiderea unor luminoase orizonturi de viitor. Lacrimile absolvenților căzute pe platou îi dau de știre colegiului că încă o promoție de militari în devenire și-a luat zborul spre viitor.
Gradele de absolvent pe care de astăzi le vom purta pe umeri înseamnă mai mult decât certitudinea absolvirii, înseamnă o reușită care ne face întreaga ființă să zâmbească de mândrie, să ardă puternic. Momentul gradării revarsă în fiecare dintre noi emoții pe care nu credeam că le vom simți vreodată. Senzația finalului și certitudinea absolvirii unui colegiu militar este un sentiment unic prin intensitatea ieșită din comun datorată legăturilor create de-a lungul anilor cu colegii, domnii profesori și cadrele militare, care ne-au fost alături în momentele de cumpănă. Sper că prin aceste grade insuflăm domnilor și doamnelor profesoare, stimatelor cadre militare și colegilor mai mici motive de mândrie, de aspirație spre absolut”, a afirmat elevul plutonier Andrei Moldovan.
„Gradele de absolvent, deși simbolice, pentru elevii claselor a XII-a reprezintă încununarea celor patru ani de liceu, ani plini de amintiri, de muncă, de speranțe, de prietenii. O încărcătură emoțională mult prea mare pusă pe seama unui material. Deși acestea atestă o finalitate, pentru noi, ele reprezintă primii pași spre maturizare, spre cariera dorită, spre viitorul pe care îl privim încrezători. Ele sunt dovada că deținem toate calitățile necesare pentru a ne atinge visurile, oricât de departe sau greu de atins ar părea”, a mărturisit eleva sergent major Larisa Filip.
Gradele onorifice de „Absolvent” le-au fost înmânate de căpitan George Mînicuță, comandantul companiei a II-a elevi, cel care le-a îndrumat pașii în colegiul militar timp de patru ani. „Sunt greu de exprimat trăirile și emoțiile adunate în cei patru ani petrecuți împreună. Ați crescut frumos. Știu că a fost greu, dar totodată și frumos. Bun venit în rândul absolvenților colegiului militar, un statut admirat și apreciat, un statut nobil. Prima responsabilitate a acestui statut este de a avea rezultate maxime în examenele vieții ce vor urma. Vă doresc succes în tot ceea ce veți face!”, le-a transmis acesta”, arată reprezentanții Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.
Curier Județean
FOTO| Imagini inedite în Apuseni: Un RÂS, surprins tolănit la soare în zona Dealul Piciorului
FOTO| Imagini inedite în Apuseni: Un RÂS, surprins tolănit la soare în zona Dealul Piciorului
Imagini inedite cu un râs surprins în Munții Apuseni au fost postate în mediul online. Râsul este un animal solitar, care se ferește de contactul cu oamenii, de aceea asemenea imagini sunt destul de rare.
Potrivit celei care a făcut poza, râsul era la aproximativ 1 kilometru de Uzina de la Roșia Poieni. „Când am ajuns aproape de el a fugit din drum, a trecut un pârâu şi s-a aşezat jos. Am oprit maşina şi a stat foarte liniştit la pozà”, ne-a spus Elena Tîrc.
Râsul este un carnivor extrem de discret, care trăiește izolat și se ferește de contactul cu oamenii. Apare de-a lungul lanțurilor muntoase din sud-estul și centrul Europei, dar și din nordul sau estul continetului, până în pădurile boreale ale Rusiei, apoi Centrul Asiei și platoul Tibetan. În Europa trăiesc circa 9.000 – 10.000 de râși, iar dintre aceștia, circa 1.200 – 1.500 de indivizi trăiesc în pădurile de pe teritoriul României, figurând pe lista animalelor strict protejate.
Râsul trăiește și vânează solitar, pe teritorii pe care nu tolerează nici un alt animal adult, mai ales de același sex. Teritoriul lui variază în funcție de sursele de hrană și de densitatea populației de râși în arealul respectiv. Adulții masculi se țin la distanță unii de ceilalți prin marcarea teritoriului. Partenerii sexuali sau mama cu puii comunică printr-un mieunat melodic care străbate distanțe lungi.
Foto: Facebook-Elena Tîrc
-
Sportacum 20 de ore
FOTO: Metalurgistul Cugir – Minaur Baia Mare 0-4 (0-3)!!! Cruntă deziluzie în baraj, dezamăgire „roș-albastră”, calificarea e tranșată
-
Sportacum 21 de ore
Albaiulianca Diana Ignat, campioană universitară și convocată la reprezentativa României
-
Curier Județeanacum 20 de ore
20 Ani cu Skepsis, împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților
-
Actualitateacum 20 de ore
FOTO| TRAGEDIE la Buzău: Un parașutist de 38 de ani, de la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, a murit în timpul unui exercițiu
-
Ştirea zileiacum 15 ore
La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”
-
Ştirea Taacum 17 ore
FOTO ȘTIREA TA| „ATENȚIE, zonă frecventată de urși”: Noul semn instalat pe pista de biciclete de pe dealul Mamut din Alba Iulia
-
Curier Județeanacum 23 de ore
DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă
-
Curier Județeanacum 24 de ore
Bărbat „alcoolizat” din Aiud prins de polițiști în timp ce demonta mai multe piese de pe o mașină: S-a ales cu dosar penal
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR, a trecut la partidul Alternativa Dreaptă
-
Actualitateacum 16 ore
A murit Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului: La vârsta de 13 ani a fost deportată în Transnistria
-
Actualitateacum 23 de ore
Combaterea evaziunii fiscale: Prioritate pentru Guvernul României. Nicolae Ciucă: „Concentrăm toată atenția”