Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Povestea capului unei statuete reprezentând zeul Apollo, prezentată de Muzeul Unirii din Alba Iulia. Cum a fost descoperit

Publicat

în

Într-o postare publicată pe un site de socializare din mediul online, Muzeul Unirii din Alba Iulia a dorit să prezinte o scurtă istorie a unui exponat cu o profundă semnificație culturală și teologică.

,,Opera sculpturală a fost descoperită întâmplător, în 28 martie 1900, la 150 m sud de Palatul Guvernatorilor celor trei Dacii (Praetorium Consularis), aflat în Oraşul de Jos, la est de actuala cetate habsburgică, şi a fost achiziţionată de primul custode şi director al Muzeului din Alba Iulia, Adalbert Cserni.

Este vorba despre capul unei statuete votive a lui Apollo (nr. Inv. R794; H – 12,40 cm, 1 – 7,50 cm), care ne aminteşte de celebra statuie romană numită Apollo Belvedere, păstrată la Muzeul Vaticanului. Statuia aflată în colecțiile muzeelor Vaticanului îl înfățișează pe zeul soarelui trăgând cu arcul în şarpele Pyton sau în galii care-i vandalizează sanctuarul din Delphi, în anul 279 a.Chr.

Electrica Furnizare Discount

De precizat că opera este la rândul ei o copie după o celebră statuie din bronz atribuită sculptorului grec Leochares, care a activat spre sfârşitul sec. al IV-lea a.Chr. și care a lucrat la decorația sculpturală a Mausoleului din Halicarnas.
Apollo este unul din cei mai importanţi zei din panteonul greco-roman.

Divinitate a luminii, a soarelui, patron al artelor frumoase şi ocrotitor al cetăţilor, Apollo se ocupă cu prevestirea viitorului fiecărei persoane în parte, atribut care-i conferă o însemnătate de prim rang în rândul zeilor olimpieni.
Zeul are capul uşor înclinat, întors spre stânga. Privirea are trăsături efeminate, specifice imaginilor apolinice. Sculptorul respectă proporţiile trăsăturilor faciale. Arcadele sunt elegant redate, prin profilaturi intense.

Coafura constă din meşe paralele redate prin incizii, două şuviţe fiind înnodate pe creştetul capului, la fel ca la mai toţi adolescenţii greci, dar şi din alte şuviţe prinse într-un coc la spate. O asemenea statuetă putea fi păstrată în altarul domestic (lararium), alături de ceilalţi zei protectori ai familiei, Larii şi Penaţii, sau oferită ca ofrandă la sanctuarul divinităţii.

Tipul iconografic „Apollo Belvedere” este cel mai cunoscut din toată iconografía zeului dar, în mod paradoxal, cel mai puţin păstrat în operele sculpturale cu imaginea sa. Mai cunoaştem deocamdată doar trei reprezentări ale lui Apollo Belvedere în lumea romană, şi anume, două capete de statui lucrate în marmură, de la muzeele din Basel şi Köln şi unul din calcar, recent descoperit la Biertan (jud. Sibiu).

Marmura din care a fost lucrată piesa se aseamănă cu cea a altor sculpturi descoperite la Apulum, asupra cărora au fost efectuate analize petrografice. Astfel este posibil să avem de-a face cu opera unui artist grec din Asia Mică, de unde provin multe opere sculpturale aflate în colecţiile Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia. Piesa se datează în epoca Antonină, cândva pe la mijlocul sau a doua jumătate a sec. al II-lea p.Chr., datorită rafinamentului execuţiei, ilustrat prin respectarea volumelor.”

Publicitate

Curier Județean

FOTO| IPJ Alba: Elevii de la două școli din județ au discutat cu polițiștii despre siguranța școlară, prevenirea bullying-ului și a agresiunilor sexuale

Publicat

în

IPJ Alba: Elevii de la două școli din județ au discutat cu polițiștii despre siguranța școlară, prevenirea bullying-ului și a agresiunilor sexuale

Elevii de la școlile din Galda de Jos și Sântimbru au discutat cu polițiștii despre siguranță. Temele au fost diverse, de la prevenirea bullying-ului și a agresiunilor sexuale la siguranța pe internet și prevenirea victimizării din folosirea obiectelor cu conținut pirotehnic.

Ieri, 8 decembrie, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au desfășurat activităţi informativ – preventive la Școala Gimnazială ”Ioan de Hunedoara” Sântimbru și la Școala Gimnazială ”Nicola Drăgan” Galda de Jos.
Peste 100 de elevi ai acestor unități de învățământ au participat la dezbaterile care au vizat prevenirea bullying-ului, prevenirea victimizării din infracțiuni și din accidente rutiere și despre siguranța pe internet.

Tinerilor le-au fost prezentate și materialele campaniei naționale de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor ”Atingeri Nedorite”, care este derulată de Poliția Română și Asociația Telefonul Copilului, în această perioadă.

Electrica Furnizare Discount

Aceștia au aflat care sunt mijloacele pe care le au la dispoziție pentru a se informa precum și faptul că pot suna gratuit la 116.111, linie europeană de asistență pentru copii, gestionată în România de Asociația Telefonul Copilului, sau scrie la [email protected] și pe platforma online a organizației https//www.116111.

Un alt subiect discutat împreună cu adolescenții a fost legat de prevederile legale privind articolele cu conținut pirotehnic și pericolele la care se expun odată cu folosirea acestora. Pe lângă pagubele materiale, articolele cu conținut pirotehnic, utilizate fără respectarea prevederilor legale, pot produce vătămări corporale cu consecinţe deosebit de grave.

Siguranţa în şcoli rămâne prioritatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, iar activităţile preventive vor continua pe durata întregului an școlar.

Citește mai mult

Curier Județean

A pus în pericol siguranța participanților la trafic: Bărbat din ALBA depistat la volan după mai multe păhărele

Publicat

în

A pus în pericol siguranța participanților la trafic: Bărbat din ALBA depistat la volan după mai multe păhărele

La data de 9 decembrie 2021, în jurul orei 00.40, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș au depistat un bărbat, de 38 de ani, din comuna Câlnic, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Electrica Furnizare Discount

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citește mai mult

Curier Județean

Un nou supermarket Kaufland, la Alba Iulia. Populația, consultată în privința Planului Urbanistic Zonal

Publicat

în

Un nou supermarket Kaufland, la Alba Iulia. Populația, consultată în privința Planului Urbanistic Zonal

Municipiul Alba Iulia va avea un nou supermarket, lanțul de magazine Kaufland urmând să construiască încă un magazin în orașul Unirii, pe strada Tudor Vladimirescu numărul 78. Planul Urbanistic Zonal a intrat în consultare publică, împreună cu alte două proiecte.

1. proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal: ,, MODIFICARE REGLEMENTARI PUZ APROBAT PRIN HCL 198, ART. 18/22.05.2018 ”ALBA IULIA, STR. ALCALA DE HENARES, NR. 2, solicitant SC ATOL IMO SRL SI TECNOSTAR CONSULTING SRL.

2. proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal: ,, ELABORARE PUZ PENTRU CONSTRUIRE HIPERMARKET KAUFLAND SI CONSTRUCTII ANEXE, AMENAJARI EXTERIOARE INCINTA, AMENAJARI ACCESE RUTIERE SI PIETONALE DIN DRUMURI PUBLICE, IMPREJMUIRE TEREN; ELEMENTE PUBLICITARE- modificare reglementari aprobate cu HCL 115/2016, art 13” ALBA IULIA, STR.TUDOR VALDIMIRESCU NR.78, solicitant KAUFLAND ROMANIA SCS.

Electrica Furnizare Discount

3. proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal: ,,ELABORARE PUZ PENTRU REGLEMENTARE TRAMA STRADALA SI LOTURI IN VEDEREA CONSTRUIRII LOCUINTE INDIVIDUALE” ALBA IULIA, STR. ARTARULUI, FN, solicitant STOIA EUGEN, TEODORESCU ADRIANA GEORGETA, POPESCU DAN MIHAI, COSMA ANCA NICOLETA, COSMA VASILE TIBERIU.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare cu privire la acest proiect de hotărâre, se pot depune în scris specificându-se articolul sau articolele din proiect sau regulament la care se referă, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, de pe str. : Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură sau în format electronic pe adresa de e-mail: [email protected] în termen de 15 zile calendaristice de la data publicării prezentului anunț, respectiv până la data de 23.12.2021, ora.16.00.

Proiectele de hotărâre și documentația referitoare la aceste proiecte pot fi consultate la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, camera 1 (Direcția Urbanism, Amenajarea Teritoriului) sau pe site-ul instituției www.apulum.ro, secțiunea Consultare publică.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare