Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO. Peste 300 de avocați și magistrați, la Alba Iulia, la conferința pe tema noilor coduri. Procurorul general: Știm câte probleme sunt de lămurit în sistemul juridic, dar este unul modern

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, sâmbătă, că avem un sistem juridic ”modern, de stat european”, ceea ce reprezintă ”o încurajare pentru activitatea viitoare”, însă există texte care trebuie ”corectate conform exigențelor deciziilor Curții Constituționale” și probleme care trebuie lămurite.

Procurorul general a spus la Alba Iulia, la o conferință pe tema noilor coduri, la care participă peste 300 de magistrați și avocați, că românii pot fi mândri că au un sistem juridic la standard european, însă ”știm câte probleme sunt de finisat, șlefuit, armonizat”.

”Noile instituții aduse de noile coduri reprezintă un grad de modernitate așa cum ne indică tematica seminarului nostru. Ne arată că noi ne aflăm la un standard european, ca un stat european în clubul select al Uniunii Europene. Și vă spun că nu fac afirmații gratuite, am observat chiar zilele trecute, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a fost în România a dat un interviu în care a arătat că sistemul juridic românesc e apreciat ca un model la nivel european. O luăm ca atare, această afirmație, că românii pot fi mândri că au un sistem juridic la nivel de standard înalt, european, dar noi știm câte probleme sunt de finisat, șlefuit, armonizat în sistemul nostru juridic, câte texte trebuie aduse și corectate conform exigențelor deciziilor Curții Constituționale, câte probleme sunt de lămurit. Cu toate aceste probleme, să reținem că avem un sistem juridic modern, de stat european, ceea ce reprezintă o încurajare pentru activitatea noastră viitoare”, a spus Augustin Lazăr.

Procurorul general al României a declarat sunt mulți avocați și magistrați care critică noile coduri fiindcă ”este mult mai ușor să critici decât să observi părțile pozitive”.

”Aș dori să spun că am rămas impresionat de ideea de a analiza problematica noilor coduri, fiindcă este o problematică de foarte mare actualitate. Știm foarte bine că mulți colegi avocați, magistrați, indiferent în ce poziție procesuală își desfășoară activitatea, critică noile coduri fiindcă este mult mai ușor să critici decât să observi părțile pozitive, părțile care evidențiază modernitatea acestor coduri și, sigur, când lucrezi ți-ai dori să ai niște legi făcute în așa fel încât să nu-ți ridice nicio problemă, nici măcar de constituționalitate, cum se mai întâmplă. Ne-am dori să avem niște coduri ideale, dar noi ce observăm în Europa – nu există foarte multe state care să fi avut curajul să introducă în sistemul lor juridic patru coduri dintr-o dată și să se descurce cu ele și la niște standarde europene: să avem judecătorul de drepturi și libertăți în materie procesual penală, să avem judecătorul de cameră preliminară, să renunțăm la niște instituții cum au fost cel despre care foarte bine ne aducem aminte și ne vine să zâmbim, despre actele premergătoare, nici măcar nu ne-am imagina acum cum să se facă acte în afara cadrului procesual penal și cum s-ar respecta drepturile fundamentale – dreptul la apărare și altele – în afara cadrului procesual penal. Iată cum, niște instituții care nu mai sunt de actualitate au fost eliminate. Sau prezentarea materialului de urmărire penală, prezentarea obligatorie. Bun, ca instituție, nu mai este necesară, dar obiceiul, tradiția, conduita procesuală, conduita investigativă de a chema omul și de a-i pune în vedere probele. Mă gândesc că este o chestiune de bun simț la sfârșitul urmăririi penale și pentru respectarea drepturilor fundamentale ale celui în cauză și pentru convingerea noastră intimă ca magistrați care am vrea să sesizăm instanța cu o cauză în care trebuie să avem convingerea că lucrurile sunt așa cum le prezentăm noi și nu altfel și cum ne putem da seama altfel decât punându-i în față omului în față probele și întrebându-l despre ele”, a mai spus procurorul general.

Baroul Alba,  în colaborare cu Baroul Hunedoara, Curtea de Apel Alba Iulia și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia organizează, sâmbătă, la Alba Iulia, conferința cu tema ”Noile coduri – între tradiţie şi modernism, pe tărâmul principiilor fundamentale – controverse în aplicaţiile practice”.

La lucrările conferinței participă peste 300 de judecători, procurori, avocați și consilieri juridici din toată țara, între invitați numărându-se și procurorul general al Procuraturii din Brescia, dr. Pier Luigi Dell’Osso. 

Citește și Augustin Lazăr, Procurorul general al României, la Alba Iulia: Nu este necesar un prag în cazul abuzului în serviciu. Avem încredere în judecător

[nggallery id=3820]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea