Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO. ”Patrula Eco” la Ciugud, formată din 110 copii care explică adulților cum trebuie colectat gunoiul selectiv

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Ciugud s-a înființat ”Patrula Eco”, formată din 110 copii, majoritatea elevi, care au mers din casă în casă, explicând oamenilor cum trebuie colectat gunoiul selectiv, în fracții umede și uscate, iar astfel prețul depozitării și implicit al serviciilor de salubrizare va scădea.

Primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, comuna cu cea mai mare absorbție a fondurilor europene, a avut o idee inovatoare, înființând ”Patrula Eco”, formată din 110 copii, care au învățat la școală despre colectarea selectivă, iar apoi au mers din gospodărie în gospodărie, prezentând oamenilor beneficiile economice ale acesteia.

Ei au fost îmbrăcați cu tricouri și șepcuțe verzi, pe care scria ”Patrula Eco” și au împărțit pliante cu informații despre colectarea selectivă, iar apoi, având mănuși pe mâini, au verificat pubelele oamenilor pentru a se asigura că gunoiul menajer a fost depozitat corespunzător.

”Ne-am dori să mai facem încă un pas european în comuna noastră și să provocăm cetățenii comunei Ciugud să colecteze selectiv. Ideea ne-a venit demult. Dar din păcate până acum n-am avut cu cine pentru că depindeam foarte mult de operatorul de salubritate. Cu noul operator am găsit înțelegerea și deschiderea în așa fel încât să-i convingem pe oameni că merită să colecteze selectiv. Cum putem face noi lucrul acesta mai bine decât cu copiii? De ce cu copiii? Pentru că ei sunt viitorul și ei sunt cei mai buni vectori de imagine. Întotdeauna adultul e foarte sensibil la ceea ce îi spune  copilul, nepotul sau școlarul. Ce am făcut de fapt? Am avut o sesiune teoretică în cadrul săptămânii ”Școala Altfel” în care toți copiii de la școală au participat la un curs în care li s-a explicat ce înseamnă colectare selectivă, cum se colectează selectiv și care sunt efectele bune, dar și care sunt dezastrele la care să ne așteptăm dacă nu colectăm selectiv. Apoi le-am explicat copiilor de ce este important să colectăm selectiv și unde putem ajunge dacă fiecare familie din Ciugud face acest lucru”, a spus primarul Gheorghe Damian.

Reprezentanții primăriei Ciugud au explicat că operatorul de salubritate care depozitează selectiv va avea un preț mai mic de plătit la rampa de gunoi, iar astfel va scădea și tarifele persoanelor fizice și juridice din comunitate.

Primarul Gheorghe Damian a adăugat că ținta administrației este de a avea ”o comunitate bine educată în sensul protecției mediului, care să plătească cât mai puțin pentru acest serviciu”.

Luna viitoare, ”Patrula Eco”, împreună cu primăria, va împărți familiilor unități de compostare.

”Fiecare familie care dorește va primi un recipient unde va depozita gunoiul biodegradabil, ceea ce înseamnă că nu îl va mai scoate în stradă să-l ducă gunoierul. Ne gândim să încurajăm inclusiv să mergem până la taxă de salubritate zero, pentru familiile care fac această operațiune”, a spus Damian.

Unul dintre copiii participanți la proiect, Ionuț Gruian, a spus că a împărțit pliante oamenilor din sat și le-a explicat cum să recicleze.

”În sacul galben să pună sticlele, cartonul și hârtia. Sticlele trebuie să fie curate când le depozitează și turtite, să intre cât mai multe”, a spus elevul Ionuț.

[nggallery id=3525]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea