Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Păștenii din Cugir au pregătit pâinea și vinul pentru Slujba de Înviere a Mântuitorului. Obicei vechi de peste șapte decenii, în Miercurea Mare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pe o vreme deosebit de frumoasă, peste 300 de cugireni au fost prezenți la Sărbătoarea Păștenilor, un obicei care de peste 7 decenii se petrece cu sfințenie în Miercurea Mare la Cugir și în Joia Mare la Vinerea.

Pregătirile de sărbătoare au început înainte de începerea Postului Mare, când la Casa Parohială a părintelui Pintea Dumitrean au avut loc întâlniri ale celor care anul acesta împlinesc vârsta de 60 de ani. Ei sunt cei care s-au ocupat de pregătirea pâinii și a vinului, care vor fi oferite credincioșilor în noaptea Învierii lui Iisus Hristos.

La Cugir manifestările consecrate Păștenilor au început în juriul orei 15:00, la Casa parohială de pe strada ,,21 Decembrie 1989, a părintelui Pintea Dumitrean printr-o scurtă slujbă religioasă, după care cei 90 de sărbătoriți, însoțiți de gazdă și de alți preoți din oraș, rude, prieteni și membrii ai comunității locale, au pornit în alai cu steaguri, prapori, icoane și ciubere împodobite cu flori spre Biserica ,,Sfânta Treime” (Cânepi) lăcașul de cult unde va avea loc slujba de Înviere a Mântuitorului.

Alături de primarul și viceprimarul Cugirului, Adrian Teban, respectiv Călin Furdui, au luat parte la eveniment președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, consilierii județeni Cătălin Comșa și Dan Cherecheș, consilieri locali ai orașului Cugir, președintele Asociației Pro Cugir, Aurel Voicu, șefi de instituții și unități economice locale. Pe tot parcursul procesiunii, ordinea a fost asigurată de grupa de jandarmi a orașului Cugir, Poliția Locală, precum și de poliția orășenească Cugir.

Obiceiul se va repeta mâine, în Joia Mare, la Vinerea, începând cu ora 8.00, în cadrul unui ceremonial ales de credincioșii acestei localități , unde 39 de pășteni vor duce pâinea și vinul la Biserica Sf. Nicolae. (C.P.)

[nggallery id=5408]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU în satul Silivaș, din comuna Hopârta: Un utilaj agricol a luat foc

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU în satul Silivaș, din comuna Hopârta: Un utilaj agricol a luat foc Un incendiu a izbucnit la un utilaj agricol din satul Silivaș, comuna Hopârta. Au intervenit pompierii din Aiud. Citește și: INCENDIU de vegetație uscată la Băgău: Intervin pompierii din Aiud cu o autospecială Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu o autospecială de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea