Curier Județean
FOTO| Parteneriat între Primăria Ciugud și o firmă din Alba în scopul dezvoltării și testării unei stații de dezinfectare pentru accesul în spații publice
Primăria Comunei Ciugud a folosit și a testat în decursul lunii mai o stație de dezinfectare pentru accesul în zone publice cu trafic intens, produsul fiind inventat și realizat în România.
Administrația locală a stabilit un protocol cu o firmă din Alba Iulia, fiind prima instituție publică care a folosit noua stație de dezinfectare, denumită Freestand, și a verificat utilitatea, rezistența și performanțele acestei soluții inventată în contextul pandemiei de coronavirus.
Stații similare au fost montate pentru folosire și testare în farmacia comunei precum și în școala din Ciugud, unitate de învățământ în care stația de dezinfectare este folosită săptămâna aceasta de către elevii de clasa a VIII-a care se pregătesc de examen.
Stația permite dezinfectarea mâinilor, dar și a încălțămintei, putând fi amplasată la intrarea în instituții publice, unități de învățământ, magazine, hoteluri, supermarketuri sau în orice spațiu public cu trafic intens. Aceasta este rezistentă la coroziune, are avantajul că poate fi personalizată în culori, cu logo-ul și cu accesoriile dorite de compania/instituția care o va folosi. De asemenea stația are utilizări multiple și poate, spre exemplu, să fie transformată într-un stand de informare.
„Ciugudul a fost mereu un susținător al ideilor și produselor românești. La fel ca și în cazul altor soluții sau produse românești am acceptat să fim primii care testează stația de dezinfectare pentru accesul în zone publice și ne bucurăm că recomandările noastre au dus, în final, la dezvoltarea unui produs util și rezistent. Suntem conștienți că, după relaxarea măsurilor impuse pentru prevenire și combaterea pandemiei COVID 19, trebuie să ne gândim la siguranța celor care ajung în instituțiile publice, dar și a funcționarilor care lucrează cu publicul. De aceea am căutat și căutăm soluții viabile pentru ca accesul în instituția noastră sau activitatea cu publicul să se desfășoare în condiții de siguranță. Ne bucurăm că pentru dezinfectare am găsit un produs românesc, inventat și realizat în județul Alba”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.
Freestand’s Cleandrop and Cleanstation, cele două variante ale stației de dezinfectare pentru accesul în spații publice, sunt produse care se pretează pentru orice spațiu, fie că vorbim de instituții, școli, spitale sau de restaurante, supermarketuri și mall-uri. Firma din Alba Iulia a decis să inițieze acest proiect pentru ca, în timpul pandemiei, să sprijine furnizorii săi din România pentru a putea continua să producă, astfel încât să păstreze locurile de muncă.
Stația românească de dezinfectare pentru accesul în spații publice a fost realizată în cadrul campaniei „Producem în România…pentru o Românie curată și sănătoasă”, campanie în care sunt incluse mai multe companii din Transilvania. Potrivit producătorului, costurile stației cuprind doar costurile de producție și materia primă astfel încât soluția să poată fi accesibilă pentru un număr cât mai mare de potențiali utilizatori.

Curier Județean
12 august| Venisajul expoziției „De la artefactul istoric la reenactmentul istoric”, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
12 august| Venisajul expoziției „De la artefactul istoric la reenactmentul istoric”, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Vineri, 12 august 2022, de la ora 16.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în deschiderea celei de a IX-a ediție a Festivalului Roman Apulum. Traianus Optimus Princeps, va fi vernisată expoziția De la artefactul istoric la reenactmentul istoric.
Expoziția dorește să ilustreze o mică parte din sursele documentare care stau la baza desfășurării spectacolelor de reconstituire istorică antică. Cu această ocazie vor fi expuse o serie de piese originale care au aparținut armatei romane, descoperite pe teritoriul județului Alba, aflate în patrimoniul muzeului albaiulian. Alături de ele vor fi prezentate și replici științifice efectuate după acestea, urmând tehnologii antice de prelucrare.
Astfel, se încearcă realizarea unei relații directe între obiectele de recuzită folosite în reprezentațiile de reenactment antic și artefactele arheologice. Scopul fiind acela de a exemplifica modul în care spectacol de reenactment antic este susținută de către sursele istorice (relatările autorilor antici, sursele iconografice sau obiectele provenite din cadrul unor descoperiri arheologice).
Toate aceste analogii, puse în practică pertinent din perspectivă istorică fac ca reenectmentul să depășească limitele unei abordări minimaliste dedicate publicului larg și să se îndrepte către o parte importantă a cercetării istorice și înțelegerii epocii antice, o modalitate de abordare definită sub numele de „arheologie experimentală”.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia cu sprijinul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.
Curier Județean
Familiile cu venituri reduse din Sebeș pot benificia de branșarea gratuită la rețeaua de apă și canalizare. Documente necesare
Familiile cu venituri reduse din Sebeș pot benificia de branșarea gratuită la rețeaua de apă și canalizare. Documente necesare
Primăria Municipiului Sebeș vă informează că prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se va finanța programul Prima Conectare la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare cu titlu gratuit famililor cu venituri reduse.
În acest sens, familiile cu venituri reduse (sub 2550 lei net/membru de familie) care dețin în proprietate o gospodărie nebranșată/neracordată la sistemul public de alimentare cu apa/canal, să se prezinte cu dovada proprietății și adeverință de venit la sediul Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș, situat în cartierul Aleea Lac, nr. 12, Sebeș.
Telefon contact: 0258/730611 sau 0258/731007
Curier Județean
FOTO| Copiii care frecventează atelierele de vară din Valea Lungă și Șugag au învățat de la polițiștii din Alba despre siguranța acasă, în mediul on-line, în vacanță sau la locul de joacă
Copiii care frecventează atelierele de vară din Valea Lungă și Șugag au învățat de la polițiștii din Alba despre siguranța acasă, în mediul on-line, în vacanță sau la locul de joacă
Marți, 9 august și miercuri, 10 august 2022, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu cei ai Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, au desfășurat activități informativ – preventive adresate copiilor care frecventează atelierele de vară ale Asociației Ovidiu Ro, din localitățile Valea Lungă și Șugag.
Cei mici au avut ocazia ca, prin jocuri și demonstrații practice, să afle despre situațiile de risc în care se pot afla în diferite momente, dar și despre soluțiile pentru gestionarea acestora, tematica abordată fiind despre siguranța acasă, în mediul on-line, în vacanță, la locul de joacă.
Copiilor le-au fost reamintite regulile de circulație rutieră și le-au fost oferite, pe înțelesul lor, sfaturi utile pentru a nu deveni victime ale accidentelor.
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie?
-
Actualitateacum 23 de ore
Persoanele care se află în dificultate financiară, sprijinite de către ANPC. Cine poate beneficia de ajutor
-
Curier Județeanacum 24 de ore
FOTO| Fățan Luca Petru, pugilist legitimat la CS Unirea Alba Iulia, participă la Campionatele Europene de Box
-
Actualitateacum 22 de ore
Ministrul Agriculturii: Producția de grâu din acest an este mai mică, cu 15-18% comparativ cu cea a anului 2021
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Voucherele sociale vor putea fi folosite și în magazinele LIDL. Retailerul deține 3 magazine în Alba Iulia
-
Sportacum 21 de ore
Într-o partidă de verificare, ACSM Codlea – CSU Alba Iulia 0-0
-
Curier Județeanacum 21 de ore
18-19 august| Concursul de muzică „Universul copilăriei”, parte din sărbătoarea estivală a Sebeșului
-
Curier Județeanacum 22 de ore
FOTO| Nou director la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia: Ana Maria Bleanț, experiență de aproape 20 de ani în domeniul asistenței sociale