Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: ”Parcul chinezesc” din Alba Iulia, transformat într-o oază de relaxare: Fântână arteziană, bănci, verdeață, dar și sistem de supraveghere. Recepția lucrărilor, în prezența autorităților

Alexandra Mates

Publicat

în

parcul chinezesc Alba Iulia09Albaiulienii se pot bucura de un nou spațiu de relaxare. Parcul chinezesc din zona Cetate a orașului, aflat înainte într-o stare de degradare avansată s-a transformat într-o mică oază de relaxare, cu fântână arteziană, bănci de odihnă și înconjurat de verdeață și flori, în urma unor lucrări de reparații și modernizare, desfășurate în perioada martie – aprilie 2015. Investiția, în valoare de 180.000 de lei, a fost inaugurată joi, de reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

Parcul chinezesc din apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a existat încă din anii 1980, ca o locație de relaxare, însă în ultima vreme a fost lăsat în paragină.

În cadrul acestor lucrări de ”revigorare”, au fost refăcute structurile vechi și dărăpănate, spațiul plin de ”bălării„ s-a transformat într-o oază de verdeață,  iar aleile pietonale din beton au fost înlocuite cu pavaje.

parcul chinezesc Alba Iulia08De asemenea, au fost montate bănci de odihnă, în mijlocul parcului amenajată o fântână arteziană și introdus un sistem de iluminat arhitectural și ambiental.

Recepția acestor lucrări, a avut loc joi, în prezența primarului Mircea Hava și a viceprimarului Paul Voicu, a directorului Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Alba Iulia, Silvia Moldovan și a reprezentanților firmelor care s-au ocupat de renovarea acestuia.

”Este o oază de relaxare, unde albaiulienii pot veni să se bucure de tot ceea ce s-a făcut”, a declarat primarul Mircea Hava.

Acesta a ținut să sublinieze că în zonă au fost montate camere video de suprparcul chinezesc Alba Iulia27aveghere și că speră să nu aibă parte de ”musafiri nepoftiți”, având în vedere că în trecut au existat cazuri în care structurile au fost ”murdărite” cu graffiti, iar mobilierul urban a suferit distrugeri.

”Ne aflăm pe un amplasament care a existat încă  din anii 1980 sub denumirea de ”Parc chinezesc”. A funcționat conform destinației o vreme, după care a fost lăsat în paragină. El aparținea pe vremuri Institutului de Poiectări, însă după ce acest institutut s-a desființat sau a plecat din acest imobil apropiat, parcul a rămas de izbeliște și a ajuns să fie într-un stadiu de degradare anvasat. Nu vorbim aici de o capacitate nou creată, vorbim despre lucrări de revigorare, reconfigurare, reparare, modernizare a unei capacități existente pe care o avem în inventarul drumurilor publice.

Lucrările în principal au contstat în repararea elementelor de arhitectură (ziduri, pergole, tot ce avem configurat aici specific acestui parc), avem refăcute toate aleile pietonale care  erau din beton tot spart și denivelat, am completat circulațiile și cu un spațiu adiacent pentru parcare și cu legături cu celelalte circulații din zona parcului.

Am refăcut, de asemenea, partea de instalații de pompare și de circulare a apei în fântâni, am introdus instalații de iluminat arhitectural și iluminat ambiental pentru tot ce înseamnă parc. Am refăcut și alimentarea cu apă, cea de canalizare, am eliminat rețelele care erau puse cu alt scop pe amplasament și sigur am plantat o nouă vegetație în completarea celei existente pe care am toaletat-o și pe care am menținut-o acolo unde aceasta a fost potrivită. Lucrările au fost începute în luna martie și s-au finalizat la începutul lunii aprilie, însă nu am ajuns să facem o recepție ”, a declarat directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Alba Iulia, Silvia Moldovan.

Potrivit acesteia, costul lucrărilor este de circa 180.000  de lei cu tot cu TVA. Lucrările au fost realizate de către operatorii responsabili pe domeniile de specialitate: respectiv reparații spațiu public în zona istorică – SC Transilvania Prest Solution, partea de iluminat și alimentări cu energie electrică, de către firma ”Flash  Ligthing” și  ”Sport Turism” firma care gestionează și se ocupă de întreținerea spațiilor verzi.

[nggallery id=544]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor Un accident rutier a avut loc vineri dimineața, în jurul orei 9.00, în Alba Iulia, pe strada Orhideelor. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea