Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

FOTO: O zonă sălbatică din Alba, de o frumuseţe rară, unicat în ţară datorită unui pod natural, creat cu măiestrie de natură

Ziarul Unirea

Publicat

în

În Apuseni, la limita judeţelor Alba şi Cluj, se află o zonă sălbatică, de o frumuseţe rară, cu  minunate peisaje, cu peşterile neexploatate care sunt completate de fauna şi animalele sălbatice din zonă. Valea Naibii, un loc unic în ţară.

Puţină lume ştie că pe Valea Naibii avem un fenomen carstic, un pod natural, unicat în ţară datorită componenţei rocilor care îl alcătuiesc. Celebrul geolog şi profesor universitar doctor Marcian Bleahu a vizitat zona şi a inclus în cartea sa „Relieful carstic”, rândurile de mai jos, în secţiunea Clastocarstul:

„Pentru ca să se dezvolte forme carstice pe roci detritice este necesar ca ele să aibă un ciment calcaros, să fie conglomerate şi gresii calcaroase. Dacă rocile detritice au elementele componente (clastele) calcaroase dar cimentul de altă natură (argilos sau silicios) nu se dezvoltă forme carstice. Dacă şi elementele şi cimentul sînt calcaroase (este deci vorba de calcirudite şi calcarenite) ele se încadrează morfologic în noţiunea generală de calcare, lor putîndu-li-se aplica cele arătate în capitolele anterioare.
În rocile detritice cu ciment calcaros apar diverse forme carstice, cum ar fi lapiezuri, doline, văi oarbe, peşteri şi doline.

Văile carstice sînt rare. De fapt de la noi din ţară se cunoaşte un singur caz, din Munţii Metaliferi (n.a. de fapt, Valea Morilor desparte Munţii Metaliferi de Munţii Trascău), unde Valea Naibii (afluent al Văii Vîltori) străbate în cursul mijlociu un pachet de microconglomerate cu mult ciment calcaros (aproape un microcalcirudit). Valea trece la un moment dat pe sub un pod natural, apoi se pierde ceva mai jos într-un ponor puţin evident, pentru ca la cîţiva zeci de metri mai departe apa să reapară la suprafaţă, întregul complex este o indiscutabilă formă carstică, născută datorită proceselor de dizolvare a rocii în lungul unei diaclaze. Ponoare se citează şi în masivul Montello din Italia.”

Cum se ajunge acolo?

De la Biserica din satul Vâltori, se mai merge către satul Runc aproximativ 200 de metri, apoi drumurile se ramifică. În dreapta e Valea Naibii, accesibilă şi cu auto 4 x4, pe care se merge în continuare. Pe jos, până la pod, se face aproximativ o oră. Ca şi reper, deoarece podul nu este vizibil din drum, trebuie să fiţi atenţi acolo unde drumul devine bolovănos şi îngust, în dreapta lui către vale. Podul se află la aproximativ 100 de metri înainte ca Valea Naibii să se împartă în două: spre stânga, purtând aceeaşi denumire şi spre dreapta, cu numele de Valea Bârnii.

Foto: Ionuţ Văidean

[nggallery id=4472]

 

Salvează

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea