Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| O primărie din Alba a achiziționat o mașină de dărăcit și tors lâna. Un tânăr va produce covoare artizanale din lâna prelucrată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primăria Orașului Zlatna a instalat în localitatea Pătrîngeni, Zlatna, o instalație de dărăcit și tors lana. Investiția va ajuta în recuperearea lânii care, din păcate, acum se aruncă în loc să se valorifice.

”Săptămâna aceasta îi vom da drumul. M-aș bucura să vină cât mai mulți oameni. Oamenii trebuie să vină cu lâna spălată aici, obligatoriu. Vom stabili o taxă pentru toarcerea lânii, încă nu am stabilit-o. Ar exista și varianta ca și Primăria Zlatna să cumpere lâna, s-o vândă mai departe gata toarsă. Mașina face două tipuri de fire: unul mai gros, altul mai subțire”, a declarat Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna.

Primarul a mai adăugat câteva detalii tehnice legate de mașina de tors „Face câte 12 jiredi de lână odată, cam 50 kg de lână în 8 ore. M-am înțeles cu Tică Darie, de la Roșia Montană, că, dacă o să fie montată instalația asta aici el o să producă covoare artizanale din lâna noastră. Lâna noastră, de la Țigaie sau Țurcană, e prea aspră pentru împletit căciuli sau șaluri. E păcat de lâna care se aruncă. S-a aruncat și anul acesta la lână… La anul sperăm să achiziționăm tehnologii ultra-moderne pentru spălarea și prelucrarea lânii”.

„Noi am făcut un proiect pentru valorificarea lânii, pe bani europeni, iar ministrul Agriculturii Adrian Oros, l-a depus la UE, împreună cu o solicitare a Poloniei, pe aceiași temă. Va fi o finanțare pentru lână, pe programarea 2021-2027. Așteptăm acum deschiderea acestei linii de finanțare, special pentru valorificarea lânii”, a mai declarat pentru Ziarul Unirea primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran.

Tică Darie este celebrul moldovean din Suceava, acum în vârstă de 28 de ani, care a pus pe picioare o mică afacere în Roșia Montană, acum vreo 7 ani: vinde articole vestimentare din lână, croșetate de femeile din comună. În 2013, când a început cu primii ciorapi expuși pe internet, totul părea a fi doar o distracție online. În ziua de azi, femeile trecute de 60 de ani, majoritatea, din câteva zeci de familii din Roșia Montană, croșetează ciorapi din lână, fulare sau căciuli. Dacă Zlatna va produce fire din lână bună, la Roșia Montană vor fi țesute și covoare artizanale, din această lână. Tică Darie a studiat design multimedia în Copenhaga, Danemarca. În 2014 a înființat ”Made in Roșia Montană”, iar în ianuarie 2015 a fost lansat magazinul online.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea