FOTO| O primărie din Alba a achiziționat o mașină de dărăcit și tors lâna. Un tânăr va produce covoare artizanale din lâna prelucrată

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Primăria Orașului Zlatna a instalat în localitatea Pătrîngeni, Zlatna, o instalație de dărăcit și tors lana. Investiția va ajuta în recuperearea lânii care, din păcate, acum se aruncă în loc să se valorifice.

”Săptămâna aceasta îi vom da drumul. M-aș bucura să vină cât mai mulți oameni. Oamenii trebuie să vină cu lâna spălată aici, obligatoriu. Vom stabili o taxă pentru toarcerea lânii, încă nu am stabilit-o. Ar exista și varianta ca și Primăria Zlatna să cumpere lâna, s-o vândă mai departe gata toarsă. Mașina face două tipuri de fire: unul mai gros, altul mai subțire”, a declarat Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Primarul a mai adăugat câteva detalii tehnice legate de mașina de tors „Face câte 12 jiredi de lână odată, cam 50 kg de lână în 8 ore. M-am înțeles cu Tică Darie, de la Roșia Montană, că, dacă o să fie montată instalația asta aici el o să producă covoare artizanale din lâna noastră. Lâna noastră, de la Țigaie sau Țurcană, e prea aspră pentru împletit căciuli sau șaluri. E păcat de lâna care se aruncă. S-a aruncat și anul acesta la lână… La anul sperăm să achiziționăm tehnologii ultra-moderne pentru spălarea și prelucrarea lânii”.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

„Noi am făcut un proiect pentru valorificarea lânii, pe bani europeni, iar ministrul Agriculturii Adrian Oros, l-a depus la UE, împreună cu o solicitare a Poloniei, pe aceiași temă. Va fi o finanțare pentru lână, pe programarea 2021-2027. Așteptăm acum deschiderea acestei linii de finanțare, special pentru valorificarea lânii”, a mai declarat pentru Ziarul Unirea primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran.

Tică Darie este celebrul moldovean din Suceava, acum în vârstă de 28 de ani, care a pus pe picioare o mică afacere în Roșia Montană, acum vreo 7 ani: vinde articole vestimentare din lână, croșetate de femeile din comună. În 2013, când a început cu primii ciorapi expuși pe internet, totul părea a fi doar o distracție online. În ziua de azi, femeile trecute de 60 de ani, majoritatea, din câteva zeci de familii din Roșia Montană, croșetează ciorapi din lână, fulare sau căciuli. Dacă Zlatna va produce fire din lână bună, la Roșia Montană vor fi țesute și covoare artizanale, din această lână. Tică Darie a studiat design multimedia în Copenhaga, Danemarca. În 2014 a înființat ”Made in Roșia Montană”, iar în ianuarie 2015 a fost lansat magazinul online.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419