Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO. O comună din județul Alba, Destinație Europeană de Excelență – Locul 2 în cadrul Concursul EDEN 2019

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comuna Albac, o destinație foarte apreciată în turismul rural românesc, a fost desemnată Destinație Europeana de Excelență – Locul 2, în cadrul Concursul EDEN 2019 cu tema „Turismul de sănătate și relaxare”.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Proiectul EDEN a fost lansat în anul 2006 de Comisia Europeană, urmărind dezvoltarea turismului durabil, decongestionarea destinațiilor clasice, reducerea sezonalității, redirecționarea fluxurilor de turiști către destinații non-tradiționale, încurajarea creării de rețele între participanții la proiect.

În urma concursurilor organizate de către autoritățile naționale de turism din fiecare stat participant la proiect, are loc desemnarea Destinațiilor Europene de Excelență – winner (locul I) şi runners-up (locurile II-V), conform procedurii agreate de Comisia Europeană.

În acest scop, autorităţile naționale de turism din țările participante la proiect, printre care și România, organizează un concurs de proiecte pentru desemnarea destinațiilor de excelență din țara respectivă, conform temei stabilite în cadrul Comitetului Consultativ pentru Turism, întrunit la nivel european.

Avantajele destinaţiilor câştigătoare sunt multiple, atât din partea Ministerului Turismului, prin premiere şi mediatizare pe canalele media ale ministerului, cât mai ales din partea Comisiei Europene:

*premierea destinaţiei în cadrul unei festivităţi organizate la nivel european

*realizarea unei prezentări pentru destinaţia

*realizarea unei pagini dedicate destinaţiei pe site-ul www.edenineurope.eu sau www.edentourism.eu;

*acces la Reţeaua EDEN şi Asociaţia Reţelei EDEN pentru primele cinci destinaţii desemnate câştigătoare.

Situată la 800 de metri altitudine, comuna Albac, numită în trecut Râul Mare, se află chiar pe Valea Arieșului Mare, la circa 18-19 km de Cîmpeni, supranumit Capitala Țării Moților. Dacă prea puține lucruri se știau despre Albac, Horea l-a scos la lumină în timpul Răscoalei Țărănești de la 1784, deși fusese atestat documentar pentru prima data încă din 1733. Astăzi, este o zonă turistică căutată ce cuprinde 16 sate, unul având același nume cu al comunei.

În Albac se află o adevărată comoară: Clopotul lui Horea, cu care acesta a dat semnalul de luptă. Acesta se găsește în locul în care altădată se afla altarul Bisericii Vechi din care au rămas doar o piatră și câteva cruci, drept mărturie. Clopotul a fost fabricat la Viena, iar pe el sunt gravate cuvintele: “Acesta este clopotul cu care Horea a dat signalul de luptă”.

În centrul comunei Albac s-a ridicat o copie a casei lui Horea din satul Fericet, cunoscută sub numele de Muzeul lui Horea. În apropiere de ea se află și o Expoziție Etnografică deschisă în 2007 într-o casă tradițională din lemn, expoziție ce cuprinde textile, costume populare, unelte folosite în gospodăria țărănească a moților, ce vorbesc de viața și ocupațiile sătenilor.

Dar Albac mai ascunde și alte comori, numai o plimbare prin Cheile sale și îți ridică sufletul spre cerul care veghează întinderea munților ce îl înconjoară și apa limpede a Arieșului… Nu mai rămâne decât să vă fac invitația de a vizita acest tărâm fabulos de frumos și pitoresc, în care tradițiile s-au păstrat aproape nealterate!

Mănăstirea Sfântul Ilie este așezată într-un loc pitoresc, lângă Râul Arieș, într-o poieniță a pădurii de conifere. În fiecare an, de hramul mănăstirii, biserica și curtea devin neîncăpătoare, fiind plină de credincioși veniți din Țara Moților și nu numai pentru a se ruga și a asista la slujbă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Video | Nicolae Furdui Iancu, o viață închinată cântecului popular, ANIVERSAT la 45 de ani de carieră!

Bogdan Ilea

Publicat

în

Video | Nicolae Furdui Iancu, o viață închinată cântecului popular, ANIVERSAT la 45 de ani de carieră! Nicolae Furdui Iancu își aniversează 45 de ani de la începutul carierei sale, în seara de Paște, 5 mai, la TVR 1. Cântece, dansuri și multe surprize, atât pentru artist cât și pentru public urmează să fie prezentate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea