Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| O casă veche de 150 de ani din Roșia Montană va fi readusă la adevărata sa valoare: Care este numele său

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

O casă veche de 150 de ani din Roșia Montană va fi readusă la adevărata sa valoare: Care este numele său

Un nou obiectiv istoric din Roșia Montană, Alba, urmează să fie restaurat și pus în valoare. Este vorba Casa Cantorului Unitarian, construită în anul 1872.

Recent, au fost finalizate și avizate documentațiile tehnico-economice pentru restaurarea Casei Cantorului Unitarian, parte a nucleului confesional unitarian adiacent pieței centrale din Roșia Montană, o clădire edificată în 1872. Proiectul este derulat de Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, în parteneriat cu Parohia Unitariană. În luna iulie 2021, Roșia Montană a fost înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Modelul tradiţional, al casei cu pivniţă boltită suprapusă de două sau trei camere înşiruite de-a lungul unui târnaţ, este în acest caz prelucrat pentru a răspunde orientării duble, către cele două străzi şi unei distribuţii interioare mai complexe. Rolul compoziţional atribuit acestui element este în mod direct subliniat de prelucrarea elementelor dulghereşti, în special a stâlpilor ciopliţi în forma unor coloane clasicizante cu fus galbat, capiteluri surmontate de abace şi baze cu două toruri.

Organizare în nuclee confesionale

La nivelul parterului, spaţiile interioare laterale conservă boltirile originare din piatră, aplatizate şi străpunse de penetraţii în dreptul uşilor şi ferestrelor. Bolta încăperii principale, dinspre Piaţă, a fost înlocuită cu un planşeu din lemn, iar încăperea din colţul opus, spre curte, este acoperită cu bolţişoare de cărămidă pe grinzi metalice.

În prezent, decorul clasicizant al faţadelor principale orientate spre spaţiul public este în totalitate înlăturat. Potrivit reprezentanților asociației, imaginile istorice descriu însă o organizare arhitecturală în două registre, cu cornişă puternic evazată şi pilaştri bosaţi care ritmau câmpul registrului superior. Împreună cu celelalte edificii grupate în jurul bisericii unitariene – Casa Parohială (nr. 391), Casa Clopotarului (nr. 553) – Casa Cantorială participă la o grupare care descrie o particularitate urbanistică importantă a Roşiei Montane: organizarea în nuclee confesionale.

Casa este aşezată în punctul de convergenţă, în partea din amonte a Pieţei, a străzii Brazi (denumită local și „Strada Siciliană”) şi a unei ulițe care conduce spre Biserica Romano-Catolică. Specialiștii arată că edificiul se distinge printr-o serie de particularităţi urbanistice: închide spaţiul Pieţei şi în acelaşi timp se deschide spre acest spaţiu, prin teşirea colţului şi dispunerea oblică a principalului acces la parter, artificiu prin care se asigură spaţiilor comerciale o maximă comunicare, în trei direcţii, cu strada şi târgul.

„Mulțumim Institutul Național al Patrimoniului pentru sprijinul financiar acordat pentru realizarea documentațiilor. Sperăm că în curând acestea vor sta la baza intervențiilor de restaurare și că ne vom bucura împreună, nu peste mult timp, să putem anunța începerea lucrărilor. Rămânem alături de Parohia Unitariană, în calitate de parteneri de promovare și implementare, în acest demers care presupune în perioada următoare identificarea surselor de finanțare pentru intervenția propriu-zisă”, au transmis cei de la organizația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea