Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Născut de Ziua Armatei, cel mai în vârstă veteran de război din Alba a împlinit 104 ani. Vezi ce surpriză i-au făcut colegii!

Publicat

în

Cel mai vârstnic locuitor din Alba și totodată cel mai în etate veteran de război al județului, împlinește azi, de Ziua Armatei, 104 ani.

Nici de această dată, Plutonierul adjutant – principal (rtr – în retragere) Ioan Istrate, din satul Drașov, comuna Șpring, nu a fost uitat de reprezentanții Armatei Române și de cei ai autorităților locale și județene, care s-au deplasat la locuința sărbătoritului pentru a îi face o surpriză.

Aniversare Ioan Istrate cel mai varstnic locuitor din Alba (9)

Electrica Furnizare Discount

Astfel, după ceremonialul de depuneri de coroane de flori la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia întru cinstirea și amintirea sacrificiului eroilor români, o echipă de militari din cadrul Batalionului 136 Geniu “Apulum”, împreună cu președintele și vicele Consiliului Județean Alba – Ion Dumitrel și Florin Roman, prefectul Gheorghe Feneșer, primarul comunei Șpring – Daniel Rusu, preotul din localitate șamd, i-au făcut o vizită neanunțată eroului zilei Ioan Istrate.

 

Cu această ocazie, pe lângă strângerile de mână și mesajele de recunoștință, cel mai vârstnic veteran de război din județul Alba a fost înștiințat că a fost avansat la gradul de sublocotenent în retragere.

Aniversare Ioan Istrate cel mai varstnic locuitor din Alba (7)

După ce i s-a înmânat documentul oficial, emoționat, proaspătul sublocotenent al Armatei Române le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru gesturile și cuvinetele frumoase, dar mai ales pentru că nu l-au uitat. A ciocnit apoi cu fiecare un pahar de șampanie.

 

“La multi ani domnule Ioan Istrate! Sa ne vedem si la anul sănătoși, la Drasov!”, i-au spus cei doi lideri ai Consiliului Județean Alba, nutrind emoționați speranța că și la anul, de Ziua Armatei, îl vor vizita din nou pe Ioan Istrate, ca să-i spună “La multi ani!”.

Aniversare Ioan Istrate cel mai varstnic locuitor din Alba (3)

 

 

CITEȘTE ȘI: FOTO: Ziua Armatei Române la Alba Iulia, unul din acele momente în care adversarii politici stau umăr la umăr și se închină

Născut în data de 25 octombrie 1911, Ioan Istrate a fost concentrat în toamna anului 1941, împreună cu alți consăteni, în cadrul Regimentului 92 Infanterie „Decebal”, în garnizoana Orăștie, având gradul de sergent, fiind încadrat ca ajutor comandant pluton, ulterior devenind comandant pază tren de luptă.

Principala sa misiune a reprezentat-o asigurarea pazei trenului de luptă care transporta muniția, armamentul, tehnica de luptă si efectivele regimentului la acțiunile duse pe frontul de est, pe timpul asediului început la 16 octombrie 1941 asupra cazematelor ce înconjurau orașul Odessa, precum si la acțiunile duse începând cu luna martie 1942 in Crimeea, la Kerci, sau a celor aproximativ opt luni de asediu asupra orașului Sevastopol, alături de trupele germane.

În luna octombrie 1942, pe timpul desfășurării unei misiuni de aprovizionare, Ioan Istrate a fost rănit și, ca urmare a leziunilor suferite, a fost demobilizat și lăsat la vatră, întorcându-se în satul natal.

Învierea Domnului este un prilej de bucurie pentru toți oamenii. În spiritul acestei mari sărbători creștine, efectivul de cadre militare al Batalionului 136 Geniu “Apulum” desfășoară o serie de manifestări menite să arate respectul și considerația față de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, militarii au transmis veteranului Ioan Istrate mesajul comandantului Batalionului 136 Geniu “Apulum”, domnul colonel dr. Corneliu Dinco, de apreciere și mulțumire pentru sacrificiul personal adus țării în anii de război.

Bogdan Presecan

Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| Un preot a chemat la slujbă medicul care l-a tratat de COVID, pentru a-i convinge pe enoriași să se vaccineze

Publicat

în

Părintele Simion Bondar de la Biserica ortodoxă Sfântul Andrei din Capitală, partea dinspre Bucureștii Noi spre Chitila, a chemat-o alături de el pe doctorița care l-a tratat de COVID-19 să le explice celor veniți la slujbă de ce este important să se imunizeze, potrivit filmărilor și mărturiilor obținute de Libertatea.

Scene fără precedent duminică în bisericile ortodoxe din România. Credincioșii veniți la slujba de la Biserica Sfântul Andrei de pe strada Chitilei din București au avut parte de o lecție despre importanța vaccinării, după ce preotul paroh al bisericii, Simion Bondar, care oficia liturghia, a invitat un medic să le vorbească oamenilor despre nevoia de a se imuniza contra COVID. Medicul: Victoria Aramă, șefă de secție la Institutul Matei Balș din Capitală, unde l-a tratat de boală pe preot.

Înainte de a-și începe explicațiile, medicul le-a spus credincioșilor că este vaccinat și cu a treia doză și că își va da jos masca pentru a putea fi auzit și înțeles mai bine.

Electrica Furnizare Discount

La un moment dat, credincioșii au pus întrebări, iar doctorița Aramă le-a răspuns alături de soțul ei, Sorin Ștefan Aramă, și el medic și profesor la Universitatea de Medicină Carol Davila din Capitală.

Victoria Aramă a atins și subiectul vaccinării la gravide. „Legat de vaccinarea în sarcină, producătorul vaccinului scrie că nu îl recomandă la gravide pentru că nu sunt suficiente date.

Pe de altă parte, s-a văzut și se știe că gravida face forme severe de COVID, dacă se infectează și sunt țări în care se vaccinează gravidele și s-a văzut că vaccinul nu a avut niciun fel de efect negativ asupra lor”, a spus doctorița. După ce a vorbit doctorița, preotul a încheiat slujba în lacrimi, potrivit mărturiilor unuia dintre oamenii prezenți.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la Ohaba: Pompierii intervin pentru stingerea unui foc care a izbucnit la o casă de locuit

Publicat

în

INCENDIU la Ohaba: Pompierii intervin pentru stingerea unui foc care a izbucnit la o casă de locuit

Un incendiu a izbucnit în cursul serii de astăzi, 25 octombrie, în jurul orei 20:50, în localitatea Ohaba.

Astfel, Garda de Intervenție Blaj acționează pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din această localitate.

Din primele informații, nu sunt victime iar incendiul se manifestă generalizat în interiorul și la acoperisul casei.

Electrica Furnizare Discount

Vom reveni cu detalii.

FOTO: ARHIVA

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Elevii și profesorii din Alba au învățat despre valorile Parcului Natural Apuseni: Au primit informații și materiale de promovare despre valorile ariilor naturale

Publicat

în

FOTO| Elevii și profesorii din Alba au învățat despre valorile Parcului Natural Apuseni: Au primit informații și materiale de promovare despre valorile ariilor naturale

Proiectul ”Elaborarea instrumentelor pentru managementul adaptativ al capitalului natural din ariile protejate Parcul Natural Apuseni, ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munții Apuseni – Vlădeasa şi ROSCI0016 Buteasa“, cod SMIS2014+ 122643, cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (contract de finanțare nr. 287/05.12.2019), în valoare totală de 22.512.776,71 lei, echivalentă cu 100 % din valoarea totală eligibilă aprobată, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR de 19.135.860,20 lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional de 3.376.916,51 lei, este implementat de către RNP. ROMSILVA – ADMINISTRAȚIA PARCULUI NATURAL APUSENI R.A. în calitate de beneficiar.

Obiectivul general al proiectului este menținerea și îmbunătățirea stării de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor din Parcul Natural Apuseni și siturile Natura 2000 ROSCI0002 Apuseni, ROSCI0016 Buteasa, ROSPA0081 Munții Apuseni-Vlădeasa precum și din cele 55 de rezervații și monumente ale naturii cu care se suprapun, în cadrul unui proces participativ ce vizează elaborarea planului de management și informarea/conștientizarea factorilor interesați cu privire la beneficiile conservării acestora.

Electrica Furnizare Discount

În cadrul activității Organizarea de sesiuni pentru educarea și conștientizarea elevilor din școlile primare și gimnaziale de pe raza proiectului, reprezentații Administrației Parcului Natural Apuseni s-au deplasat pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale peste care se suprapun ariile naturale protejate vizate de proiect, având ca public-țintă 30 unități de învățământ după cum urmează: în județul Alba unități școlare din: Arieșeni, Gârda de Sus, Ghețari, Scărișoara, Negești, Horea, Mătișești, Trifești și Albac; în județul Bihor unități școlare din: Budureasa (2 școli), Pietroasa, Chișcău, Câmpani, Fânațe, Buntești, Poieni, Stâncești și Nucet; în județul Cluj unități școlare din: Beliș, Mărgău, Valea Drăganului, Rogojel, Râșca-Pleș, Săcuieu, Mărișel, Călățele, Răchițele, Dealu Negru și Poiana-Horea.

În cadrul acestor sesiuni au avut loc discuții și prezentări despre valorile Parcului Natural Apuseni și ale siturilor Natura 2000 ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munții Apuseni – Vlădeasa și ROSCI00016 Buteasa, fiind distribuite materialele promoționale și informative – și anume: 1020 ghiduri educative despre valorile ariilor naturale protejate din Apuseni, 900 orare școlare, 900 tricouri personalizate pentru elevi, 900 ghiozdane personalizate, 900 diplome de participare, 900 pixuri personalizate.

În final 900 de elevi și 60 de cadre didactice au beneficiat de informații, materiale de promovare și materiale informative despre valorile ariilor naturala protejate aflat pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale peste care se suprapun ariile naturale protejate vizate de proiect.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare