Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Museikon – o lecție de revitalizare a patrimoniului cultural local din Alba Iulia. Un complex muzeal unic în Transilvania

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

museikon03Autorități locale, istorici, clerici și personalități culturale marcante au participat vineri, la evenimentul de prezentare publică pentru părţile interesate a unuia dintre cele mai importante puncte de atracție ale județului Alba: MUSEIKON, un complex muzeal unic în Transilvania, ce va găzdui de la carte veche și obiecte de patrimoniu de reală valoare până la o colecție impresionantă de icoane.

Evenimentul s-a desfășurat vineri, începând cu ora 12.00, la Sala Unirii din Alba Iulia.

Importanța momentului e surprinsă de Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba: “ Este admirabil să vezi cum ceea ce era, până în urmă cu nu foarte mult timp, doar o idee, prinde contur și se transformă într-un lucru concret, iar un spaţiu ce părea învins de timp devine un loc în care spiritul acestor meleaguri se reflectă mai bine ca oriunde altundeva. Cetatea avea nevoie de Museikon iar Museikon promite să ajute Cetatea Alba Carolina să devină și mai atractivă. Însă nu doar oferta turistică se va îmbogaţi, ci va crește însăși valoarea culturală și istorică a orașului”.

Citiți și „Museikon” Alba Iulia va fi gata în aprilie 2016: Colecţie de peste 5.600 de icoane, printre care 3 dintre cele mai vechi din România

Museikon nu e doar un proiect de suflet, deși, probabil, așa s-ar putea rezuma cel mai bine, ci un demers ce va scoate la vedere însuși sufletul acestor locuri. Să nu uităm că Alba are nu doar o tradiţie, ci un adevarat cult pentru icoane, Valea Sebeșului și Lazul, în special, fiind întrecute, poate, doar de Bucovina, în meșteșugul făuririi acestor piese unice. Toate acestea însă vor suferi și un “upgrade” la cerinţele vremurilor moderne. Astfel, Muesikon își va digitaliza întregul inventar și va fi o prezenţă activă online, pe Facebook, Twitter, Instagram sau Youtube. Pentru că, deși e vorba de lucruri vechi, tehnologia nouă e cea care poate ajuta cel mai bine la valorizarea și popularizarea lor reale.

Spațiul în care va funcționa noul complex Museikon este o clădire istorică, din secolul XVIII, aflată în apropierea Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia. Mai exact este vorba despre clădirea fostului spital militar. Între exponatele noului complex se vor regăsi cele mai vechi icoane datate din România, piese de secol XVI. O atenție deosebită va fi acordată, în același timp, activităților de restaurare și repunere în valoare. Nu mai putin de 52 de icoane și 15 cărți vechi vor fi readuse la viaţă în urma restaurării lor de către profesioniști în domeniu.

 Despre Museikon

Proiectul “Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia” este realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia. “Museikon” este finanțat în cadrul Programului PA16/ RO12 “Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, prin Mecanismul Financiar SEE 2009- 2014.

Proiectul Museikon are o valoare totală de 9.292.349,05 lei, din care valoare eligibilă este de 8.086.892,14 lei.

Operatorul de program este Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

Autoritatea de management – Punct Național de Contact – Ministerul Fondurilor Europene

Obiectivele proiectului:

Obiectivul general al proiectului:

Restaurarea și revitalizarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, prin înființarea unui muzeu și facilități culturale

Obiectivele specifice:

Conservarea și restaurarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia

Pregătirea colecțiilor pentru a fi valorificate în noul muzeu

Dezvoltarea unei oferte culturale inovatoare, prin consolidarea relațiilor bilaterale

Coordonarea proiectului și oferirea unei suficiente piste de audit

Publicitate și implicarea părților interesate

Activităţi desfăşurate în cadrul proiectului:

  • Reabilitare și restaurare clădire monument istoric

Restaurarea include întărirea elementelor structurale: fundații, ziduri și pardoseli. Pentru a face clădirea să funcționeze ca un muzeu modern, este necesară o separare funcțională: aripa de sud (clădirea propriu-zisă de patrimoniu) va fi, în întregime, publică, cu spații de expunere (3 temporar în subsol și 7 permanent la nivelurile superioare), în timp ce aripa de nord (extensia recentă) va fi folosită doar de către personal, pentru nevoile funcționale auxiliare: birouri, laborator de restaurare, spații de depozitare, vestiare.

  • Intervenţii pentru restaurarea a 52 icoane clasate dintre care 6 din colecția Muzeului și 46 din cea a Arhiepiscopiei. Prin acest proiect se restaurează și vor fi expuse cele mai vechi icoane datate din România.
  • Intervenţii pentru restaurarea a 15 cărţi vechi clasate din colecția Arhiepiscopiei. Colecția viitorului muzeu deține singurele file existente pe teritoriul României din cea mai veche carte în limba română păstrată: Evangheliarul tipărit la Sibiu în 1551.
  • Digitizarea întregii colecţii a inventarului Museikon, în scopul creării bazei de date și a clasării a 2500 de bunuri culturale
  • Organizarea unei expoziţia temporare de icoane în cadrul Muzeului Universităţii din Bergen. Vor fi expuse 30 de icoane pe lemn
  • Organizarea expoziției permanente de icoane din cadrul noului muzeu, Museikon.

 Rezultatele proiectului:

  • Un muzeu ospitalier, viu și accesibil – un nou obiectiv turistic în Cetatea Alba Carolina. Clădirea primului spital militar din România, totodată una dintre cele mai vechi construcții în stil baroc din Alba Iulia, este pus în valoare de noul muzeu.
  • Două dintre cele mai valoroase colecții de artă veche românească vor fi puse la dispoziția publicului larg prin intermediul expozițiilor permanente și temporare.
  • Muzeul deține o colecție de mare valoare artistică și documentară, impresionantă cantitativ (5.624 piese), din care 2.500 vor fi clasate. Colecția conține cu predilecție icoane din secolele XVIII-XIX.
  • Întreaga colecție va putea fi accesată prin intermediul site-ului www.museikon.ro
  • Un laborator, dotat la standarde actuale, de restaurare pictură tempera pe lemn și sticlă.
  • O bibliotecă de specialitate conținând circa 2.000 de volume de referință și circa 30 de serii aproape complete de periodice de specialitate publicate în România și în străinătate.
  • Museikon va oferi șansa de studiu și formare profesională, în special în domeniile: teologie, istorie, istoria artei și al restaurării.
  • Anual vor fi organizate Școli de vară pentru studenți, muzeografi și restauratori

Informații detaliate despre proiect pot fi obtinute de la Consiliul Județean Alba, pe www.cjalba.ro și, în curând, pe site-ul dedicat proiectului, www.museikon.ro.

[nggallery id=1201]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea