Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: ”Mult îmi place și iubesc, portul nostru românesc” – spectacol susținut de preșcolarii de la grădinițele din Alba

Publicat

în

Preșcolarii din Alba au demonstrat că știu să prețuiască tradițiile, reușind să câștige aplauze la scenă deschisă în spectacolul organizat joi, 2 iunie 2016, de Grădinița cu program prelungit ”Dumbrava minunată” din Alba Iulia.

IMG_9913Spectacolul a reunit cântece și dansuri interpretate de micuți de la Grădinița “Dumbrava Minunată” Alba Iulia, Grădinița cu program prelungit “Prichindelul” Cugir, Grădinița cu program prelungit Step By Step nr. 12 Alba Iulia, Grădinița “Lumea Copiilor” Blaj, Grădinița cu program normal Bucerdea Vinoasă, Grădinița cu program prelungit nr. 3 Sebeș, Grădinița cu program normal “Peștișorul auriu” Zlatna, Grădinița cu program prelungit nr. 9 Alba Iulia, Grădinița cu program prelungit “Primii pași“ Aiud și Grădinița “Scufița Roșie“ Alba Iulia.

”În cadrul proiectului, toate grădinițele implicate au organizat diverse activități de promovare a portului românesc, tradițiilor, dansului și cântecului popular. Astfel, în fiecare grădiniță s-au organizat șezători cu diverse ocazii, expoziții de obiecte etnografice, vizite la muzeu, la atelierul de olărit, toate culminând cu festivalul concurs “Mult îmi place și iubesc portul nostru românesc”, unde micuții s-au întrecut în dansuri populare. Copiii grădiniței noastre au derulat activități diverse în vederea cunoașterii tradițiilor populare: au vizitat atelierul de olărit de la Sebeșel, au admirat icoanele Mariei Poenaru din Laz și au realizat șezători”, au precizat reprezentanții Grădiniței cu program prelungit ”Dumbrava minunată”.

Electrica Furnizare Discount

Organizatorii și-au dorit să ofere ca premiu, pentru grupele câștigătoare, costume populare care să rămână în ”zestrea” grădiniței. Echipa Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia apreciază că un astfel de proiect – menit să îi învețe, încă de mici, pe preșcolari să iubească valorile strămoșești – merită să fie susținut de comunitate și a decis să îl includă în campania ”Produs din suflet pentru comunitate”.

Alături de noi, în această campanie, a venit Asociația Eu Sunt din Alba Iulia care, prin intermediul președintelui acesteia, doamna Adriana Gruiță, a anuțat că donează 5 iuțe, care devin astfel primele obiecte care intră în ”lada de zestre” a grădinițelor. La sugestia juriului, acestea vor merge la grădinița organizatoare, pentru efortul depus în organizarea acestui festival foarte reușit, în cadrul căruia a avut de altfel și cele mai multe grupe de copii urcate pe scenă.

”Dansul popular, cântecele populare, șezătorile, prin varietatea lor, prin tradiție și sentimente, sunt expresia fiecarui colț de țară, cu obiceiurile, oamenii și cultura lui. Parcă ignorate de cei mai multi tineri, dansurile populare ard doar în inimile bunicilor și străbunicilor “dependenți de folclor”. Acestea nu au voie să dispară, ele trebuie să renască, să existe în inima fiecăruia dintre noi. De asemenea, cântecele, costumul popular românesc, sunt o reală valoare a neamului românesc, exprimând hărnicia și priceperea acestui neam”, au transmis inițiatorii proiectului.

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a fost înființat în baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și funcționează ca structură a Primăriei Municipiului Alba Iulia.

[nggallery id=2227]

Publicitate

Politică Administrație

DECIZIE: Acordarea pensiilor speciale ale aleșilor locali se amână un an de zile. Ce spune Marcel Ciolacu

Publicat

în

DECIZIE: Acordarea pensiilor speciale ale aleșilor locali se amână un an de zile. Ce spune Marcel Ciolacu

Credem că cea mai bună soluție este prorogarea cu un an a intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru aleșii locali, a declarat luni seară liderul PSD, Marcel Ciolacu, după ședința liderilor partidelor din coaliția de guvernare.

„S-a avut această discuție (referitoare la pensiile speciale pentru aleșii locali – n.r.). Credem că cea mai bună soluție în acest moment este prorogarea de termen pentru un an de zile”, a declarat Marcel Ciolacu după ședința coaliției de guvernare.

Pensiile speciale pentru primari, consilieri și președinți de consilii județene au fost introduse prin Codul administrativ din 2019, însă au fost prorogate în fiecare an.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț: „Un an de mandat parlamentar în slujba locuitorilor din județul Alba!”

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț: „Un an de mandat parlamentar în slujba locuitorilor din județul Alba!”

Stimați locuitori ai județului Alba,

Se împlinește un an de la alegerile parlamentare și aproape un an de când mi-am preluat mandatul de deputat. Dumneavoastră sunteți cei mai în măsură să spuneți dacă v-am reprezentat așa cum v-ați dorit în Parlamentul României și ce trebuie să îmbunătățesc pentru ca activitatea mea să corespundă necesităților și să fie pe măsura așteptărilor.

Activitatea parlamentară se măsoară și în cifre: Am avut 21 de luări de cuvânt, 12 declarații politice, 25 de propuneri legislative (alături de colegii din PSD), dintre care una a devenit lege, 115 întrebări și interpelări și 6 moțiuni semnate. De asemenea, am depus peste 60 de amendamente pentru ca locuitori din județul Alba să beneficieze de investiții guvernamentale

Electrica Furnizare Discount

Demersurile mele au avut ca scop îmbunătățirea calității vieții oamenilor din Alba: accesibilizarea accesului la servicii medicale în mediul rural și îmbunătățirea calității actului medical în urban, investiții în infrastructura rutieră, ajutarea oamenilor din Alba afectați de inundații, descentralizarea deciziei și mai multă putere pentru autoritățile publice locale, sprijin pentru mediul privat, pentru turismul rural și montan, pentru agricultori și crescători de animale, șanse egale la angajare în sistemul public pentru tineri și deopotrivă vârstnici, scăderea prețurilor la lemnele de foc pentru populație sau sprijin pentru instituțiile de învățământ. Am reacționat când subvențiile pentru fermieri au scăzut dramatic și am transmis propunerile lor decidenților guvernamentali.

De asemenea, m-am folosit de toate prerogativele legislative și de toate pârghiile pe care le-am avut la dispoziție pentru ca spitalele din Apuseni să beneficieze de investiții, DN 74, DN 74 A și DN 75 să fie asfaltate, iar elevii din satele noastre să beneficieze de condiții egale de învățare.

O parte dintre demersuri, cu sprijinul dvs. și al celorlalți parlamentari, s-au concretizat, iar altele sunt în curs. Spre exemplu, mă bucur că primăriile vor hotărî soarta școlilor lăsate în paragină, după ce propunerea legislativă pe care am inițiat-o împreună cu colegii parlamentari PSD a fost promulgată. Schimbarea destinației se putea face, până acum, doar cu avizul conform al Ministerului Educației. Aleșii locali cunosc cel mai bine necesitățile oamenilor și au capacitatea necesară să prevadă dacă pentru respectiva școală vor exista solicitări din partea părințiilor, în funcție de natalitate și de alți indicatori siguri și obiectivi. Primarii nu au nevoie de birocrație excesivă și de negații din partea autorităților centrale. Fostele școli pot fi modernizate, inclusiv cu bani europeni și pot fi transformate în centre sociale, cămine de vârstnici, dispensare, locuri de agrement și socializare sau li se pot oferi orice alte utilități, în funcție de necesități.

 Nu voi renunța și, chiar dacă nu am amintit în fiecare zi, am continuat munca pentru înființarea primului centru de dializă în Apuseni și a unui cabinet de expertiză medicală a capacității de muncă în această zonă.

Îmi doresc să fiu în continuare parlamentarul tuturor locuitorilor județului Alba. A celor care m-au votat și a celor care au avut alte opțiuni sau care, din diferite motive, nu au participat la vot. Orice propuneri pe care doriți să mi le faceți sunt binevenite!

Cu considerație,

Deputat PSD de Alba,

Radu Marcel Tuhuț

Citește mai mult

Politică Administrație

PSD și PNL împart astăzi funcțiile de prefecți, subprefecți și secretari de stat: Câte posturi vor primi fiecare

Publicat

în

PSD și PNL împart astăzi funcțiile de prefecți, subprefecți și secretari de stat: Câte posturi vor primi fiecare

Liderii PSD și PNL se reunesc luni atât în ședințe separate, cât și într-o întâlnire a coaliției, pentru a stabili cum își împart funcțiile de prefecți, subprefecți și secretari de stat.

Biroul Executiv al PNL are loc la ora 10.00, PSD are Biroul Politic Naţional la ora 13.00, iar ședința coaliției e programată la ora 18.00.

În ceea ce privește împărțirea funcțiilor de prefecți, unul dintre scenariile discutate este ca partidul care conduce Consiliul Județean să dea și prefectul. Chiar dacă acest scenariu nu va fi pus în aplicare, PNL va pierde cinci posturi de prefecți față de cele 22 pe care le avea în coaliția anterioară cu USR.

Electrica Furnizare Discount

CITEȘTE ȘI: Propunerea PSD pentru funcția vacantă de subprefect de Alba: Un cunoscut medic din județ, în cărți

În ceea ce privește cele 84 de posturi de secretari de stat, PSD va avea 42, PNL – 34 și UDMR – 8, potrivit surselor G4Media.ro.

În interiorul PNL se discută și propunerea ca organizațiile județene care au dat miniștri să nu mai aibă și prefecți.

Sursa: g4media.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare