FOTO: Moții din Horea nu au reușit să cumpere drapelul de luptă al lui Avram Iancu – Au licitat până la 15.000 de euro iar adjudecarea s-a făcut la 105.000 de euro

Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu a fost adjudecat, miercuri, la licitația organizată de Casa Artmark, la prețul de 105.000 de euro.  Pentru achiziționarea obiectului istoric a mers la București un grup de din comuna Horea, din care a făcut parte, alături de viceprimarul localității Ioan Trif, și fostul deputat Corneliu Olar, toți îmbrăcați în port popular.

drapel avram iancu1 „A fost dureros. M-am dus până la 15.000 de euro. Atât am putut”, a spus Corneliu Olar, din partea comunității din Ardeal, prezent la licitație. „Poate că și noi am ajutat prin ținuta noastră și prin prezența noastră și a crescut prețul”, a continuat el, adăugând că pentru comunitatea moților drapelul „valorează mai mult decât 105.000 de euro”. El a precizat că va încerca să convingă cumpărătorul să expună acest obiect în Țara Moților.

ELIT

„Acest steag are o valoare inestimabilă, pentru că i-a unit pe români. Este simbolul națiunii române. Am vorbit cu familia domnului Corneliu Vadim Tudor. Pot să spun că… cu un ochi râde, cu altul plânge, pentru că o să ducă mai departe, cu acești bani, visul lui Corneliu Vadim Tudor — revista România Mare—, iar (…) acest steag al lui Avram Iancu făcea parte din patrimoniul familiei. Începând din această noapte, nu mai face parte din patrimoniul familiei lui Corneliu Vadim Tudor”, a declarat fostul senator Marius Marinescu, după licitație.

El a spus că, alături de familia lui Vadim Tudor, speră că steagul va fi expus într-un loc unde „toți iubitorii de istorie să vină, să îl vadă și să îl admire”.

Valeriu Sângeorzan, marketing and sales director al casei de licitații Artmark, a afirmat că, probabil, drapelul va fi expus într-un spațiu public. „Pot chiar să îi asigur pe toți oamenii că, în ceea ce ne privește, vom face toate demersurile în acest sens. De altfel nu este pentru prima oară când noi facem acest lucru și convingem colecționarii să își expună public operele de patrimoniu, de tezaur”, a declarat el, după licitație.

ADEZIUNE PLUS ALBA

„Există un proiect inițiat de Artmark, care se numește Camera colecționarului și care funcționează. Suntem deja în negocieri cu șapte muzee mari ale acestei țări unde au intrat astfel de valori. Am speranța că vom reuși să facem același lucru cu drapelul despre care vorbim”, a adăugat reprezentantul Artmark, menționând că regiunea vizată este „din Ardeal”.

Drapelul, pictat pe piele, raritate absolută, datat la jumătatea secolului al XIX-lea, a avut un preț de pornire de 5.000 de euro, a fost de departe cel mai dorit și cel mai licitat obiect din lotul prezentat, și a fost achiziționat în urma unei oferte online.

*Drapelul a fost cumpărat de omul de afaceri Adrian Theiss

Omul de afaceri Adrian Thiess a declarat joi, pentru agerpres.ro, că a cumpărat drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu – achiziția fiind “un efort a 20 – 25 de persoane” – și că intenționează să expună acest obiect în mai multe orașe din țară.

“Nu l-am licitat eu pentru mine personal. Împreună cu prieteni, parteneri de afaceri, amici am considerat că este un bun național. Este vorba despre cel mai mare erou național al românilor din Transilvania”, a afirmat Thiess.

El a mai spus că această achiziție a fost “un efort a 20 — 25 de persoane”, care își vor declina identitatea dacă doresc. “Probabil că va hotărî fiecare. Poate când o să fie momentul să prezentăm (drapelul — n.r.) ne vom duce împreună și ne vom bucura”, a spus el.

Omul de afaceri își dorește ca drapelul să fie prezentat în țară, un itinerariu nefiind deocamdată stabilit. “A fost important să securizăm acest bun național și stabilim ulterior”, a adăugat Thiess, care a arătat că, probabil, startul acestei serii de prezentări publice va fi la Cluj-Napoca. (Z.U.)

Sursa: agerpres.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| Elevii de clasa a VIII-a și a XII-a vor merge FIZIC la școală, chiar și în SCENARIUL ROȘU

Elevii din clasele terminale vor putea merge fizic la școală chiar și în scenariul roșu, conform ultimelor hotărâri ale Guvernului.… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

6 Comentarii

pilu 4 februarie 2016 at 11:19

Ce mot ii ala care da un steag (prapor) gratis unuia care obtine foloase la vanzare ? Tot gratis putea sa-l doneze statului. Cine stie cum l-a imbrobodit Vadim, ca la astea se pricepea bine de tot.
Nu ati spus cine a castigat licitatia.

Nostradamus 4 februarie 2016 at 21:03

pilule, de trei ori ti-am raspuns, pana acum, la comentariul tau.
De tot atatea ori mi-au „taiat” comentariu”.
Acum mi-am schimbat si semnatura. Poate ca el sa nu mai deranjeze pe INCUIATII de la APROBARE.

pilu 5 februarie 2016 at 16:04

Care-i comentariul ?

Amuzant 4 februarie 2016 at 19:12

Cata prostie !!! De unde poate justifica „Taranusul de Olar” acei 15 mii de euro ??? Cauta camerele video cu orice pret , mai bine si-ar vedea de padurea Ocolului Privat care nu mai exista , sau de dosarul ANI cred ca despre asta ar putea vorbi cu siguranta !!!

Costica 5 februarie 2016 at 13:23

Deci articolul este despre Ioan Trif, cel care si-a cumparat diploma de BAC si Corneliu Olar, al carui „CV comportamental” se poate gasi cu o cautare simpla pe google, care „liciteaza” pentru o opera de arta.
Penibil!

Alin 5 februarie 2016 at 22:15

Drapelul nu a fost niciodata a lui Avram Iancu, mai bine va documentati si o sa gasiti ca este o abureala nationalista- fraieri l-au cumparat de la familia tribunului dupa mine este un fals, pacar ca specialisti -istorici tac….

Comentariile sunt oprite