Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Monografia „Valea Cugirului – din preistorie până în zorii epocii moderne”, prezentată la Casa de Cultură din oraş

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 Monografia Valea Cugirului03Sala de conferinţe a Casei de Cultură din Cugir a găzduit vineri, în premieră în oraşul de la poalele Drăganei, prezentarea monumentalei lucrări „Valea Cugirului – din preistorie până în zorii epocii moderne”, aparţinând lectorului universitar Cristian Ioan Popa.

Un istoric talentat, un arheolog de excepţie cu pasiune pentru cunoaşterea trecutului localităţii sale natale, un specialist care a făcut deja dovada valorii maturităţii sale creatoare şi a competentei ştiinţifice. După cum recunoştea un reprezentant de marcă al trecutului istoric şi arheologic al Transilvaniei, profesorul Florin Gogâltan, cărţile şi numeroasele articole scrise în reviste de prestigiu, l-au ancorat pe Cristian Popa printre cei mai serioşi şi acribici istorici ai „tânărului val”.

Monografia Valea Cugirului05În alocuţiunile lor, profesorii Horia Rotche, Simion Schiau, Nicolae Bacila, Rodica Florea şi preotul protopop, Gheorghe Donu, au salutat şi evidenţiat faptul că un om născut pe aceste meleaguri a avut răbdarea ca timp de 20 de ani, să culeagă din frageda tinereţe, crâmpeie din istoria locală, iar în anii maturităţii depline să strângă la un loc valoroase informaţii arheologice, cărora să le dea „viata” în excepţionala sa monografie despre valea Cugirului.

„Împrejurări concrete mi-au adus în sfera de preocupări un subiect care, cel puţin pentru început, îl credeam destul de uşor, lucru de care aveam să mă conving că nu era deloc aşa, abia mai târziu. Spectaculoasele rezultate ale săpăturilor arheologice conduse de Ioan Horaţiu Crişan pe Dealul Cetăţii au făcut ca graţie receptivităţii dascălilor cugireni pe care i-am avut să îmi parvină, încă din şcoala primară, la nivelul acela de înţelegere, informaţii care mi-au stârnit un viu interes pentru istoria locală”, mărturiseşte autorul în vasta sa monografie.

Lectorul dr. Cristian Popa n-a uitat să aducă în atenţie faptul că promovarea istoriei acestor ţinuturi tine de oamenii comunităţii locale, iar un oraş precum Cugirul are nevoie de un loc unde să fie strânse o parte din mărturiile arheologice ale istoriei acestor meleaguri, considerând de mare importanţă  existenţa unui muzeu al oraşului. Domnia sa n-a uitat să mulţumească celor care au făcut posibilă prezentarea la Cugir a cărţii sale, referindu-se la preşedintele Asociaţiei Pro-Cugir, ing. Aurel Voicu, precum şi la conducerea Casei de Cultură care a asigurat locaţia pentru lansarea cărţii.

Pe lângă alţi participanţi, la manifestare a fost prezent şi preşedintele Asociaţiei Culturale ,,Vinereana”, ing. Dorin David, coautor la Monografia „Vinerea 700”, realizată împreună cu profesorul Ioachim Lazăr. Pe întreg parcursul desfăşurării evenimentului, atenţia auditoriului a fost atrasă în mod plăcut de prezenţa unui grup de tineri, masteranzi, ai lectorului Cristian Popa, care au purtat costume din perioada daco-romană. C.P.

[nggallery id=1116]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: În Apuseni, iarnă în miezul primăverii. Temperaturile au scăzut de la 22 de grade la 0 grade

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: În Apuseni, iarnă în miezul primăverii. Temperaturile au scăzut de la 22 de grade la 0 grade Potrivit unor imagini postate pe pagina de socializare de pensiunea „Cabana Moților”, în Apuseni sunt peisaje de iarnă. În ultimele două zile temperaturile au scăzut brusc de la 22 de grade, la 0 grade sau chiar sub […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea