Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Memento personalitățile Unirii: Depunere de jerbe de flori la mormintele lui Samoilă Mârza, Ion Arion, Florian Medrea și Dominic Medrea

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

FOTO| Memento personalitățile Unirii: Depunere de jerbe de flori la mormintele lui Samoilă Mârza, Ion Arion, Florian Medrea și Dominic Medrea

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României 2021 și a 103 ani de la marea unire, marți, 30 noiembrie, în Cimitirul Municipal din Alba Iulia, au fost depuse jerbe de flori și coroane în onoarea și amintirea celor ce au fost Samoilă Mârza, Ion Arion și Florian Medrea personalități marcante ale marii uniri din 1 Decembrie 1918.

Momentul solemn a început la ora 13:30, în amintirea celor pe care istoria i-a consemnat și are să îi onoreze în veci, au participat reprezentanți ai Instituției Prefectului, Consiliului județean Alba, Primăriei și Consiliul local Alba Iulia, a partidelor politice și a altor instituții executive și administrative.

Samoilă Mârza s-a născut în 18 septembrie 1886 în satul Galtiu, județul Alba, fiind numit „fotograful Marii Uniri” deoarece a realizat singurele clișee fotografice care surprind momente din cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. În timpul Primului Război Mondial, Samoilă Mârza a fost recrutat în armata austro-ungară și trimis pe front, unde a fost încadrat în serviciul topografic și fotografic al armatei. Fotografiile acestuia din 1 Decembrie 1918 sunt singurele mărturii fotografice ale actului istoric de la Alba Iulia, fiind folosite de autoritățile române ca argument al Marii Uniri.

Samoilă Mârza a rămas în istorie ca fiind singurul fotograf al evenimentelor de la 1 Decembrie 1918, aparatul fiind cumpărat după ce tatăl lui a vândut o pereche de boi. Proaspăt întors din război, el a ajuns din întâmplare ”fotograful Unirii”, după ce a mers 11 kilometri cu aparatul pe bicicletă.

Citește și: 100.000 de români și un singur fotograf: Povestea soldatului care a făcut singurele poze în 1918 cu un aparat ce a costat o pereche de boi

Ion Arion rămâne singurul ”erou martir al Marii Uniri”, fiind împușcat la 30 noiembrie 1918 pentru că flutura, pe geamul trenului care ducea spre Alba Iulia, steagul tricolor și milita pentru unirea Transilvaniei cu România. Suspect a fost un maghiar, însă nu a existat niciun condamnat. Ion Arion a murit la vârsta de 24 de ani după ce a fost împușcat de mai multe ori în zona pieptului, focurile fiind trase de la etajul Gării CFR din Teiuș, dar și dintr-o garnitură de tren germană de pe liniile inferioare.

”Când trenul a ajuns la Alba Iulia, Ion Arion era deja mort, trupul său a fost depus pe catafalc la biserica din cartierul Maieri, în zona gării din Alba Iulia. Ulterior, a fost înmormântat în cimitirul Maieri, la 2 decembrie 1918, după un ceremonial special la care au participat diverse personalităţi ale vremii. Există şi o fotografie realizată de Samoilă Mârza cu sicriul deschis al lui Ion Arion. Cel care a oficiat slujba religioasă a fost Florian Rusan, preotul paroh din Maieri, un preot cunoscut la vremea respectivă, cel care s-a şi îngrijit ulterior de ridicarea monumentului funerar şi de organizarea parastaselor”, a afirmat Tudor Roşu.

Citește și: Ion Arion, singurul martir al Unirii de la 1918, împușcat în tren în timp ce flutura tricolorul. Suspect, un maghiar, însă nu a existat niciun condamnat

Florian Medrea, Comandantul Gărzii Naționale de la Alba Iulia,  a fost unul dintre marii remarcați ai zilei de 1 decembrie 1918, elaborând planul de apărare a orașului și protejarea celor 100.000 de participanți, veniți din întreaga Transilvanie la Alba Iulia, într-un timp foarte scurt, “Chemarea” la Alba Iulia fiind lansată abia în 20 noiembrie.

Florian Medrea, venit în permisie, la Țelna, unde a fost surprins de ritmul alert al evenimentelor de la finalul toamnei din 1918, astfel nu s-a mai întors la Viena, la sediul unității sale. În luna noiembrie, acesta s-a ocupat de organizarea și dotarea gărzilor atât din Alba Iulia cât și din comitat.

Totul a decurs conform planului, fără incidente, Iuliu Maniu remarcând „ordinea frumoasă și exemplară care a domnit în decursul adunării”. Florian Medrea, altruist precum orice comandant, nu a lăsat munca gardiștilor neremarcată, astfel în presa vremii a transmis „Gardist român! Serviciul vostru prestat întreg neamului în această zi în veci memorabilă, fii de fii va fi pomenit!”.

Citește și: Povestea ,,gardistului” Florian Medrea, născut la Țelna, cel care s-a ocupat cu protecția celor 100 000 de participanți veniți la Marea Unire de la Alba Iulia. Iuliu Maniu: ,,Serviciul vostru fii de fii va fi pomenit!”

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume

Unirea Ziarul

Publicat

în

Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea