Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

FOTO: Mașină de cusut fabricată la Cugir, oferită cadou lui Stalin, cu ocazia zilei de 9 mai, ziua victoriei asupra hitlerismului

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Ziua de 9 mai este cunoscută drept Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-Al Doilea Război Mondial.

În urma semnării actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste s-a încheiat, în Europa, cel mai mare conflict din istorie, în care şi-au pierdut viaţa peste 60 de milioane de oameni, militari şi civili. Pentru prima dată, pierderile civile sunt mai mari decât cele militare.

Potrivit presei vremii, în semn de adâncă prietenie și recunoștință pentru marele popor sovietic și conducătorul lui genial, muncitorii uzinelor C.M.C, Cugir au dăruit Generalissimului Stalin o mașină de cusut fabricată pentru prima dată la noi în țară.

“Sentimentele de adâncă recunoștință și prietenie ale poporului român față de marele popor sovietic și genialul său conducător, Generalissimul Stalin, se manifestă cu orice ocazie. Astfel, muncitorii uzinelor C.M.C. din Cugir, au ținut ca de 9 mai, ziua victoriei asupra hitlerismului, să-și manifeste marea lor dragoste dăruind o mașină de cusut fabricată pentru prima dată la noi în țară.”

Cu toate acestea, statutul internațional al României la sfârșitul celui de-al doilea război mondial a fost fixat (pe nedrept), prin așa-zisa Convenție de armistițiu semnată la Moscova la 12 septembrie 1944 și „înțelegerile” convenite în capiatala sovietică, în octombrie aceluiași an, între Stalin și Churchill privind delimitarea sferelor de influență în europa Centrală, de est și de sud. La Pari, în pofida aportului ei considerabil-militar, economic și uman-la marea victorie aliată din mai 1945, România a fost considerată ca un stat învins, clazele teritoriale, politice, economice și militare fiind oneroase.

Sursa foto: facebook Marius Rotar


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea