FOTO: Mașină de cusut fabricată la Cugir, oferită cadou lui Stalin, cu ocazia zilei de 9 mai, ziua victoriei asupra hitlerismului

Ziua de 9 mai este cunoscută drept Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-Al Doilea Război Mondial.

În urma semnării actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste s-a încheiat, în Europa, cel mai mare conflict din istorie, în care şi-au pierdut viaţa peste 60 de milioane de oameni, militari şi civili. Pentru prima dată, pierderile civile sunt mai mari decât cele militare.

Potrivit presei vremii, în semn de adâncă prietenie și recunoștință pentru marele popor sovietic și conducătorul lui genial, muncitorii uzinelor C.M.C, Cugir au dăruit Generalissimului Stalin o mașină de cusut fabricată pentru prima dată la noi în țară.

“Sentimentele de adâncă recunoștință și prietenie ale poporului român față de marele popor sovietic și genialul său conducător, Generalissimul Stalin, se manifestă cu orice ocazie. Astfel, muncitorii uzinelor C.M.C. din Cugir, au ținut ca de 9 mai, ziua victoriei asupra hitlerismului, să-și manifeste marea lor dragoste dăruind o mașină de cusut fabricată pentru prima dată la noi în țară.”

Cu toate acestea, statutul internațional al României la sfârșitul celui de-al doilea război mondial a fost fixat (pe nedrept), prin așa-zisa Convenție de armistițiu semnată la Moscova la 12 septembrie 1944 și „înțelegerile” convenite în capiatala sovietică, în octombrie aceluiași an, între Stalin și Churchill privind delimitarea sferelor de influență în europa Centrală, de est și de sud. La Pari, în pofida aportului ei considerabil-militar, economic și uman-la marea victorie aliată din mai 1945, România a fost considerată ca un stat învins, clazele teritoriale, politice, economice și militare fiind oneroase.

Sursa foto: facebook Marius Rotar

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...